Νέα δεδομένα έχουν να αντιμετωπίσουν εργαζόμενοι και άνεργοι, ιδιαίτερα σε πληττόμενους από τον κορωνοϊό κλάδο.

Οι σχετικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους σε αναστολή, την εκ περιτροπής εργασία και τα επιδόματα ανεργίας προβλέπουν:

Όσοι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε αναστολή το Μάιο και τον Ιούνιο δικαιούνται επίδομα έως και 534 ευρώ το μήνα. Η πληρωμή θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Οι αναστολές του Ιουνίου και του Ιουλίου μπορούν να γίνουν στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού και των μεταφορών και ο κίνδυνος της απόλυσης είναι 45 μέρες αφού λήξει η αναστολή.

Για τους εποχικούς εργαζομένους στον τουριστικό και επισιτιστικό κλάδο, το επίδομα είναι 400 ευρώ το μήνα.

Η εκ περιτροπής ή μερική απασχόληση επαφίεται στην μονομερή απόφαση του εργοδότη και θα διαρκέσει από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Οκτωβρίου.

Η επιδότηση του κράτους είναι 60% της απώλειας του μισθού και απαγορεύονται οι απολύσεις για όσο διάστημα ισχύει η εκ περιτροπής εργασία.

Όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές Μαΐου, 1.213.257 επαγγελματίες θα πληρώσουν έως και τις 3 Ιουλίου και έχουν δυνατότητα έκπτωσης 25%. Η έκπτωση δεν ισχύει για τους αγρότες.

Για όλα αυτά μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Συνεργάτης Δελτίου Εργατικής Νομοθεσίας, Γιάννης Σαρρής.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Σαρρή, η ένταξη στο μηχανισμό «Συν-εργασία» είναι μονομερής απόφαση του εργοδότη. Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος δε θέλει να ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό, δεν υπάρχει κάποια εναλλακτική επιλογή, παρά μόνο η παραίτηση χωρίς αποζημίωση.

Κρίσιμη ημερομηνία είναι η 15η Ιουλίου για όσους είχαν εφαρμόσει τον πρώτο γύρο των αναστολών, η προστασία από την απόλυση ισχύει για τους μήνες εφαρμογής του μέτρου. Για 30 μέρες μετά υπάρχει υποχρέωση διατήρησης του ίδιου αριθμού θέσεων εργασίας.

Δίμηνη παράταση για τα επιδόματα εργασίας αποφασίστηκε χθες και αφορά αυτά που έληξαν το Μάιο με την πληρωμή του πρώτου μήνα της παράτασης να καταβάλλεται από την Τετάρτη 24/6 έως την Παρασκευή 3/7. Στο δεύτερο μήνα της παράτασης θα γίνει η πληρωμή μέσα στον Ιούλιο, ενώ υπάρχουν τρεις κατηγορίες συνολικής επιδότησης.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Σαρρή, προτεραιότητα των επιχειρήσεων είναι οι ημερομηνίες με το πέρας των οποίων μπορούν να ξεκινήσουν οι απολύσεις, παρά την ένταξή τους στο πρόγραμμα «Συν-εργασία».

Πηγή: megatv.com