Με την ένταση στην Ουκρανία και την Μέση Ανατολή να μαίνεται ο μεν πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν εξήγγειλε σήμερα αύξηση των στρατιωτικών δαπανών ύψους 6,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο δε ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην δημόσια παρέμβαση του πρότεινε την επαναφορά της υποχρεωτικής στράτευσης, λόγω των εντεινόμενων κινδύνων, της σκληρής στάσης της Ρωσίας, αλλά και της αναγκαίας αποστασιοποίησης από τις ΗΠΑ.
«Πρέπει να είμαστε ισχυροί!»
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν επικαλέστηκε «πρωτοφανείς απειλές» για την Ευρώπη, που σχετίζονται με την απειλητική στάση της Ρωσίας και την τρομοκρατία μέχρι τις κυβερνοεπιθέσεις και την ψηφιακή παραπληροφόρηση. «Από το 1945, η ελευθερία δεν έχει ποτέ απειληθεί τόσο πολύ και τόσο σοβαρά», τόνισε χαρακτηριστικά. «Για να είμαστε ελεύθεροι στον κόσμο αυτό, πρέπει να μας φοβούνται. Και για να μας φοβούνται, πρέπει να είμαστε ισχυροί», δήλωσε με έμφαση, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ. Σε αυτό το πλαίσιο εξήγγειλε επιπλέον στρατιωτικές δαπάνες ύψους 6,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια.
Παρουσιάζοντας, λοιπόν, το σχέδιό του ενώπιον των Ενόπλων Δυνάμεων την παραμονή της εθνικής εορτής της Ημέρας της Βαστίλης, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε το σχέδιο της χώρας του για άνοδο των ετήσιων αμυντικών δαπανών στα 64 δισ. ευρώ έως το 2027 – ποσό διπλάσιο από αυτό που δαπανούσε η Γαλλία όταν ανέλαβε την προεδρία το 2017.
Αντιμετωπίζοντας τις απειλές
«Η Γαλλία μπορεί να βρει τους οικονομικούς πόρους για την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, ακόμα και ενώ προσπαθεί να μειώσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και των πολέμων στη Μέση Ανατολή και ταυτόχρονα οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν προσθέσει μια μορφή αβεβαιότητας», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν. Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρθηκε στην απειλή από εκστρατείες παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο, οι οποίες διενεργούνται από ανώνυμες ξένες κυβερνήσεις, όπως και σε προπαγανδιστικές ενέργειες που στοχεύουν τα παιδιά στην «εποχή της οθόνης».
Απευθυνόμενος, στην ηγεσία των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο Εμανουέλ Μακρόν την κάλεσε να ξεκινήσει «στρατηγικό διάλογο» με Ευρωπαίους εταίρους σχετικά με τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Γαλλίας στην προστασία της Ευρώπης.
Ηχηρή παρέμβαση του Σταϊνμάιερ
Από την πλευρά του ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ κατηγόρησε την Ρωσία ότι «κατέστρεψε ολόκληρη την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη» με την επίθεσή της εναντίον της Ουκρανίας. «Η πολεμική επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Ταυτόχρονα, ο Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στην Γερμανία, ενώ επέρριψε στις ΗΠΑ την ευθύνη για την επίθεση του Ισραήλ εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν και κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να πείσει την ισραηλινή προκειμένου να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στην Λωρίδα της Γάζας.
«Ενίσχυση της ασφάλειας για να αποτρέψουμε έναν πόλεμο»
«Η Ευρώπη και η Γερμανία πρέπει να προστατευθούν καλύτερα και αυτό περιλαμβάνει την στράτευση», δήλωσε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος. «Είμαι υποστηρικτής της στράτευσης επειδή πιστεύω ότι με την μεταβαλλόμενη κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη, με το γεγονός ότι διεξάγεται ένας πόλεμος και με δεδομένα τα συμπεράσματα που έχουμε βγάλει από αυτόν, οι πόροι προσωπικού της Bundeswehr πρέπει επίσης να βελτιωθούν και αυτό μπορεί να πετύχει μόνο εάν στρατολογηθούν και πάλι περισσότεροι νέοι», επισήμανε ο Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ και εξέφρασε τις αμφιβολίες του σχετικά με το εάν η απαραίτητη αύξηση προσωπικού μπορεί να επιτευχθεί με στράτευση μόνο σε εθελοντική βάση. «Έχουμε αντιληφθεί ότι πρέπει να φροντίζουμε περισσότερο για την ασφάλειά μας. Όχι για να κάνουμε πόλεμο, αλλά για να αποτρέψουμε έναν πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ - ΜΠΕ.
Να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Ερωτηθείς για τη κατάσταση στο Ισραήλ, ο Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ παραδέχθηκε την εγγύτητά του με την ισραηλινή ηγεσία, αλλά ξεκαθάρισε και ότι «πρέπει να υπάρξει βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Γάζα». Το Ισραήλ, τόνισε, «είναι φίλος και εταίρος, αλλά αυτό πρέπει να συζητηθεί και ποιος άλλος, αν όχι εμείς, θα πρέπει να κάνει τέτοιες συνομιλίες με την ισραηλινή κυβέρνηση;».
Για την συμφωνία με το Ιράν του 2015
Σχετικά με την ισραηλινή επίθεση εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος επέρριψε ευθύνες και στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή. «Μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, υπογράφηκε συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν το 2015. Εκείνη την εποχή, το Ιράναπείχε πολύ από το να αναπτύξει τις πυρηνικές του δυνατότητες, κάτι που πρέπει να φοβόμαστε σήμερα. Ωστόσο, η πρώτη κυβέρνηση Τραμπ ακύρωσε αυτή τη συμφωνία και το Ιράν στη συνέχεια ανέπτυξε περαιτέρω το πυρηνικό του πρόγραμμα. Όλοι οι συμμετέχοντες τότε, Ευρωπαίοι, Αμερικανοί, Ρώσοι και Κινέζοι, είχαν συμφωνήσει ότι το Ιράν δεν πρέπει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ.