Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν από τον εμφύλιο και τη διάσπαση. Το συνέδριο που επιχειρείται να μετακινηθεί τον Φεβρουάριο –αναμένεται συνεδρίαση και απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής– δείχνει μακρινό… όνειρο για την Κουμουνδούρου. Η παραπομπή του Στέφανου Τζουμάκα μέσω X (πρώην twitter) προς διαγραφή από τον Στέφανο Κασσελάκη άνοιξε τον ασκό του Αιόλου που είχε «τοποθετηθεί» στα γραφεία της Κουμουνδούρου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας.

Η στήριξη του Νίκου Φίλη προς τον Στέφανο Τζουμάκα που αντέδρασε έντονα στην ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη και στην ανάρτηση του Παύλου Πολάκη που τον καλούσε να φύγει από το κόμμα, τα όσα λένε στελέχη της Ομπρέλας αλλά και η απάντηση πηγών της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στον Νίκο Φίλη –να ακολουθήσει δηλαδή στην έξοδο από το κόμμα– συνθέτουν ένα παζλ που δείχνει τον δρόμο στον οποίο βρίσκεται πλέον το κόμμα που δηλώνει αξιωματική αντιπολίτευση.

Η κατάσταση είναι πλέον μη αναστρέψιμη αφού στο παιχνίδι μπήκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η διάσπαση δεν θα είναι αποτέλεσμα κάποιου αδιεξόδου ή κάποιας ιδεολογικής σύγκρουσης αλλά ενός εμφυλίου πολέμου που όταν ξεσπά εντός των ορίων αριστερών κομμάτων είναι ο χειρότερος, όπως τουλάχιστον έχει καταγραφεί ιστορικά.

Αυτήν τη φορά όμως τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Τα δείγματα το προηγούμενο διάστημα εκεί κατατείνουν. Τα σόσιαλ μίντια, τα οποία αποτελούν όπλο στα χέρια των συριζαϊκών τρολ, έχουν ήδη δώσει το στίγμα τους και δεν είναι καθόλου απλό. Αυτό το διαζύγιο θα είναι από τα χειρότερα. Ειδικά αφού η στοχοποίηση με την οποία αντιμετώπισαν πολιτικούς αντιπάλους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπονται σε φονικά όπλα για την εξάλειψη συντρόφων.

Το ερώτημα είναι αν η διάσπαση θα έχει απώλειες βουλευτικών εδρών. Και κυρίως πόσες θα είναι. Ο μαγικός αριθμός 16 απασχολεί και τις δύο πλευρές, ή τρεις. Ουδείς άλλωστε γνωρίζει πόσες είναι. Και αυτό διότι μια τέτοια απώλεια θα οδηγήσει τον «κεντρικό» ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση εντός του Κοινοβουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, η αυλαία τώρα σηκώνεται και η παράσταση ξεκινά. Οι πρόβες μάλλον τελείωσαν.