Έπειτα από την σημαντική επιτυχία των δύο προηγούμενων εκδόσεων, έτσι και φέτος το "Gusto Italiano", η διήμερη εκδήλωση που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα, σε συνεργασία με το νεοσύστατο Γραφείο στην Αθήνα της ITA - Italian Trade Agency, αποτέλεσε το αποκορύφωμα στην Ελλάδα της όγδοης έκδοσης της "Εβδομάδας της Ιταλικής Κουζίνας στον Κόσμο" (13-19 Νοεμβρίου), ένα ετήσιο αφιέρωμα του Υπουργείου Εξωτερικών και ολόκληρου του δικτύου διπλωματικών και προξενικών αρχών της Ιταλίας στην προώθηση της αγροτικής και διατροφικής αλυσίδας και της πλούσιας γαστρονομικής και οινικής παράδοσης της Ιταλίας.

it3.jpg

Με αφορμή το θέμα της 8ης Εβδομάδας της Ιταλικής Κουζίνας στον Κόσμο" με τίτλο «Καθόμαστε στο τραπέζι με την ιταλική κουζίνα: ευεξία με γεύση», η τρίτη έκδοση του "Gusto italiano", θέλησε να αναδείξει πώς η επιλογή ποιοτικών υλικών, η ισορροπία των θρεπτικών συστατικών και ο σοφός συνδυασμός καινοτομίας και παράδοσης είναι οι βασικοί παράγοντες που επιτρέπουν στην ιταλική κουζίνα να προσφέρει στα τραπέζια μας υγιεινά πιάτα που επικεντρώνονται στην σωματική ευεξία όλων μας, χωρίς να χρειάζεται να στερηθούμε, γι’ αυτόν το λόγο, τη γεύση του καλού φαγητού και την απόλαυση της καλής παρέας. 

Η Πρέσβυς της Ιταλίας, κυρία Πατρίτσια Φαλτσινέλι, υπογράμμισε πως «είναι ξεκάθαρο, και στο τραπέζι, ότι η Ιταλία και η Ελλάδα ανήκουν στην ίδια οικογένεια: η ιστορία αιώνων που μοιραζόμαστε στη Μεσόγειο αναδύεται ολοφάνερα στις παραδόσεις μας αλλά και στην κουζίνα μας. Αυτός είναι ο λόγος που η ελληνική κουζίνα εισπράττει μεγάλη επιτυχία στην Ιταλία και η ιταλική κουζίνα στην Ελλάδα. Το δυνατό σημείο της κουζίνας μας - πρόσθεσε - είναι ότι προσφέρει μοναδικά και γευστικά πιάτα, φτιαγμένα με λίγα υλικά εξαιρετικής ποιότητας που βασίζονται στη Μεσογειακή Διατροφή, την οποία μοιραζόμαστε με τους Έλληνες φίλους μας, και είναι συνώνυμο της υγιεινής διατροφής».

it.jpeg
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ

Στην εκδήλωση, που υποστήριξαν οι εταιρείες Campari Hellas, Global Foods και Gelateria OGGI, συμμετείχαν πολυάριθμοι Υπουργοί και εκπρόσωποι των Ελληνικών Αρχών, καθώς και του επιχειρηματικού, πολιτιστικού, δημοσιογραφικού κόσμου και του life style, πέραν των ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών στην Ελλάδα.Οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια πλούσια επιλογή από τις εξαιρετικές επιλογές της ιταλικής παραδοσιακής γαστρονομίας μέσα από το γαστρονομικό ταξίδι που σχεδίασε ο Chef Marco Serra.

Χάρη και στην παρουσία του Ιταλού βουλευτή κυριου Gianluca Caramanna, Συμβούλου της Υπουργού Τουρισμού, Daniela Santanchè, το “Gusto italiano” προσέφερε την ευκαιρία να προβληθεί και να αξιοποιηθεί στην Αθήνα η υποψηφιότητα της «ιταλικής κουζίνας μεταξύ βιωσιμότητας και βιοπολιτιστικής ποικιλομορφίας» ως άυλης παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Την πρόταση κατέθεσε τον περασμένο Μάρτιο η ιταλική κυβέρνηση και την ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Επιτροπής της Ιταλίας για την UNESCO. Η υποψηφιότητα θεμελιώνεται στην αμιγώς ιταλική ιδέα του φαγητού ως στοιχείου πολιτιστικής ταυτότητας, που βασίζεται στην κουζίνα σαν ένα σύνολο κοινωνικών πρακτικών, συνηθειών και χειρονομιών ικανών να προσδιορίσουν την προετοιμασία και την κατανάλωση των γευμάτων σαν μια στιγμή συλλογικής συνύπαρξης και συνάντησης.

it2.jpeg
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ

Στην Ιταλία, το μαγείρεμα και το φαγητό είναι τελετουργίες που καθορίζουν την ποιότητα ζωής και τον τρόπο φροντίδας του εαυτού μας και των άλλων. Μέσα από ένα παιχνίδι συνεχών αναφορών στην πολιτιστική κληρονομιά, την δημιουργικότητα, τη γη, τη σχέση ανάμεσα σε διαφορετικές γενιές και το περιβάλλον, η μαγειρική και το φαγητό χαρακτηρίζουν τον ιταλικό τρόπο ζωής και προάγουν την προστασία και την αξιοποίηση της πλούτου της βιοποικιλότητας της χώρας μας.

Όπως τόνισε με έμφαση η Πρέσβυς κυρία Falcinelli «ο ρόλος της Κουζίνας μας στη διαμόρφωση της ιταλικής κουλτούρας και στη διάδοσή της στον κόσμο είναι σαφής: χάρη στην απλότητά της και την μεγάλη προσοχή στα αγνά και αυθεντικά φυσικά υλικά, τα πιάτα μας έχουν ξεκλειδώσει με απίστευτο τρόπο την καρδιά των ανθρώπων, κάνοντας τη χώρα μας αγαπητή στα πέρατα του κόσμου».


Κατά την παρουσίαση της υποψηφιότητας της ιταλικής κουζίνας ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ο βουλευτής κύριος Caramanna απένειμε στον Chef Marco Serra ένα δίπλωμα με τον λογότυπο της υποψηφιότητας της Ιταλίας, ως αναγνώριση της δράσης του για την προώθηση της ιταλικής κουζίνας στον κόσμο. Οι εορτασμοί της 8ης Εβδομάδας της Ιταλικής Κουζίνας στον Κόσμο στην Αθήνα, είχαν ξεκινήσει την περασμένη Παρασκευή 10 Νοεμβρίου με την έκθεση That's IT – eat, be well, love Italy, που σχεδιάστηκε και διοργανώθηκε από την Myth euromed και προώθησε η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα με την υποστήριξη του νεοσύστατου γραφείου της ITA - Italian Trade Agency στην Αθήνα και τη τεχνική υποστήριξη της Global Foods, της Gelateria Oggi και του Treviso Comic Book Festival.

Μέσα από τις εικονογραφήσεις των Michele Bruttomesso (Βιτσέντσα, περιφέρεια του Βένετο), της Chiara Fracella, γνωστής ως Illudio (Σαλέντο, Απουλία), της Maria Mangiapane (Αγκριτζέντο, Σικελία), της Sara Passamonti (Πεσκάρα, Αμπρούτσο) και του Lucio Schiavon (Βενετία), η έκθεση αφηγείται μια συναρπαστική και πρωτότυπη Ιταλία, χώρα των χιλίων αποχρώσεων και γεύσεων και βρίσκεται αναρτημένη κατά μήκος του εξωτερικού περιβόλου της Πρεσβείας, στην κεντρική Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, όπου οι περαστικοί θα μπορούν να την απολαμβάνουν έως τα μέσα του Δεκεμβρίου.Τέλος την Τετάρτη 15 του μηνός, μπόρεσαν να γιορτάσουν την Ιταλική Κουζίνα και οι μικρότεροι φίλοι, μέσα από το ένα εργαστήριο αφιερωμένο στην πίτσα και την φρέσκια ζύμη που διοργάνωσε η Πρεσβεία σε συνεργασία με τον Chef Serra, στο νηπιαγωγείο της Ιταλικής Κρατικής Σχολής Αθηνών.