Με αφορμή την σημερινή Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών έξι πρεσβείες στην Ελλάδα, ο Καναδάς, η Αυστραλία, ηΙρλανδία,η Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ενισχύσουν τις φωνές τους κατά της βίας με βάση το φύλο (GBV).

Σε κοινό τους μήνυμα οι πρεσβείες τόνισαν πως η βία με βάση το φύλο αποτελεί διάχυτη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως, επηρεάζοντας δυσανάλογα τις γυναίκες και τα κορίτσια. Πολύ συχνά, αυτές οι πράξεις κανονικοποιούνται και δεν αμφισβητούνται. Αναγνωρίζοντας την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος, οι Πρεσβείες μας είναι ενωμένη στη δέσμευσή μας για την πρόληψη, την καταγγελία και την εξάλειψη της βίας με βάση το φύλο.

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκστρατείας 16 ημερών ακτιβισμού κατά της βίας με βάση το φύλο, αυτή η κοινή πρωτοβουλία υποδηλώνει ενότητα και διαρκή δέσμευση για την καταπολέμηση της βίας με βάση το φύλο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Ξεκινώντας στις 25 Νοεμβρίου 2023, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, και ολοκληρώνοντας στις 10 Δεκεμβρίου 2023, Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αυτή η εκστρατεία υπογραμμίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη συμμετοχή όλων των τμημάτων της κοινωνίας σε όλο τον κόσμο στις προσπάθειες καταπολέμησης του φύλου. βασισμένη στη βία.

Επικροτούμε την ανθεκτικότητα των επιζώντων που αντιμετωπίζουν γενναία τη σεξουαλική κακοποίηση και τη βία, σπάζοντας τη σιωπή που διαιωνίζει αυτά τα εγκλήματα. Η Πρέσβης του Καναδά Karine Asselin δήλωσε: «Αυτή την ημέρα, αφιερώνουμε λίγο χρόνο για να αναγνωρίσουμε τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις κοινοτικές οργανώσεις, τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή και τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων για την ακλόνητη αφοσίωσή τους στην εξάλειψη της βίας με βάση το φύλο».

Για να υποστηρίξουν τους πληγέντες, οι πρεσβείες ενθαρρύνουν τα άτομα και τα θύματα να χρησιμοποιήσουν την 24ωρη Γραμμή Βοήθειας για την Οικογενειακή Βία 15900, που δημιουργήθηκε από τις ελληνικές αρχές. Η γραμμή βοήθειας προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά, παρέχοντας νομικές συμβουλές, ψυχολογική υποστήριξη, καθοδήγηση και πρόσβαση σε ασφαλή καταφύγια.

Καλούμε όλους να χρησιμοποιήσουν το hashtag #16Days στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενωμένοι ενάντια στη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Αφήστε τις συλλογικές μας φωνές να αντηχήσουν για να τερματιστεί η βία με βάση το φύλο και να οικοδομήσουμε ένα ασφαλέστερο, φωτεινότερο μέλλον για όλους.