Το πράσινο φώς για την πώληση αεροσκαφών F35  έδωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ. Μάλιστα το ανακοίνωσε ο ίδιος από το Delphi Economic Forum στην Ουάσιγκτον.

Πρόκειται για μαχητικά αεροσκάφη νέας γενίας για τα οποία η ελληνική πλευρά έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για την αγορά μιας μοίρα με ημερομηνία παραλαβής το 2028. Μάλιστα ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή την Τρίτη ανέφερε ότι σήμερα η Ελλάδα έχει αποκτήσει 24 Ραφάλ, που μας δίνουν υπεροχή, προχωρά αναβάθμιση των βάιπερ και έχουμε την πρόταση να προσθέσουμε μια μοίρα F 35 με ημερομηνία παραλαβής το 2028«

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε «η Τουρκία είναι έξω από πρόγραμμα F35 και έχει τεράστιες δυσκολίες αναβάθμισης των F16 σε ένα βαθμό γιατί η ελληνική εξωτερική πολιτική έπαιξε σωστά τα χαρτιά της» και είναι αλήθεια ότι η Τουρκία έμεινε εκτός προγράμματος με αποτέλεσμα σήμερα να ζητά απο τις ΗΠΑ να ενταχθεί σε πρόγραμμα αγοράς F16 και εκσυγχρονισμού αυτών που ήδη διαθέτει βρίσκοντας όμως αναχώματα ειδικά στο Κογκρέσο και την επιτροπή στην οποία προεδρεύει ο Μπόμπ Μενέντεζ.

Τα επόμενα βήματα

Το πράσινο φως που έδωσε ο Μπόμπ Μενέντεζ είναι η αρχή, ή καλύτερα η βάση, της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί. Βάσει αυτής πρέπει να συμφωνήσουν  ο Ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος της επιτροπής, Τζιμ Ρις, καθώς και ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος στην αντίστοιχη επιτροπή στην Βουλή (Μάικλ Μακόλ, Γκρέγκορι Μικς).

Με την ολοκλήρωση των παραπάνω  η αμερικανική κυβέρνηση θα ειδοποιήσει επίσημα το Κογκρέσο για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα και από εκεί και πέρα θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την επικύρωση της αμυντικής σύμβασης.

Η Τουρκία

Αναμενόμενη πάντως πρέπει να θεωρείται η αντίδραση της Τουρκίας η οποία έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ για «έλλειψη ισορροπίας» στο θέμα των εξοπλισμών σε Αθήνα και Άγκυρα