Πληθαίνουν οι φωνές στις ΗΠΑ οι οποίες τάσσονται υπερ της απόκτησης των μαχητικών F-35 μόνο από την Ελλάδα κρατώντας σοβαρές επιφυλάξεις για τυχόν αποκτησή τους από την Άγκυρα λόγω Ερντογάν αλλά και του σφιχτού εναγκαλισμού της γείτονος με τη Μόσχα.

Αυτή τη φορά ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Μάικλ Μακόλ, κατά τη διάρκεια του 38ου συνεδρίου που διοργανώνει η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) στην Ουάσιγκτον, επιβεβαίωσε ότι έχει βάλει την υπογραφή του για να πάρει η Ελλάδα τα F-35, καθώς είναι ισχυρός σύμμαχος που τηρεί τις υποχρεώσεις απέναντι στις ΗΠΑ και στους συμμάχους, ενώ στην περίπτωση του “δικτάτορα Ερντογάν”, όπως είπε, που υποτίθεται ότι είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, δεν θα επέτρεπε ποτέ να τα πάρει.

“Γιατί θέλετε να αγοράσετε στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Ρωσία; Γιατί αγοράσατε τους S-400; Υπογράφω για όλες τις αμυντικές πωλήσεις στο εξωτερικό. Γιατί αγοράσατε τους ρωσικούς S-400;“ ρωτά την Τουρκία σημειώνοντας ότι την ίδια στιγμή η χώρα θέλει να της πουλήσουν τα F-35.

“Δεν μπορούμε να το κάνουμε γιατί μέσω των S-400 θα μεταφέρεται τεχνολογία των F-35. “Είναι ακόμα μέσα στο κουτί μας λένε”. Απάντησα, “στείλτε το κουτί στην Ουκρανία και μετά θα μιλήσουμε”. Αυτό φυσικά είναι ένα ψέμα. Δεν βρίσκονται μέσα στο κουτί και όλοι το ξέρουν. Και για αυτό υπέγραψα την πώληση των F-35 στην Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα τα αξίζει” κατέληξε.