Το όνομα του εθνικού μαχητικού αεροσκάφους της Τουρκίας, γνωστού ως TF-X, είναι «KAAN», ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Τουρκία βρίσκεται πλέον σε κάθε τομέα, στη στεριά, στη θάλασσα και στα υποβρύχια, στον αέρα και στο διάστημα», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης – «Ο αιώνας του μέλλοντος» – που διοργάνωσε η τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία (TAI) στην Άγκυρα για να παρουσιάσει μαζί τα αεροσκάφη της, συμπεριλαμβανομένου του KAAN.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, το αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, KAAN, αναπτύχθηκε από την TAI με στόχο να αντικαταστήσει τον γηρασμένο στόλο των F-16 του τουρκικού στρατού.

«Με αυτό το αεροσκάφος, η Τουρκία θα γίνει μία από τις πέντε χώρες που διαθέτουν τέτοιου είδους τεχνολογίες», δήλωσε ο Ερντογάν.

Το αεροσκάφος, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2016, κυκλοφόρησε τον Μάρτιο.

Το αεροσκάφος μήκους 21 μέτρων μπορεί να φτάσει σε μέγιστη ταχύτητα 1,8 mach χάρη στους δύο κινητήρες του, οι οποίοι μπορούν να παράγουν ώθηση 29.000 λιβρών (13.000 κιλά) ο καθένας.

Το KAAN διαθέτει διάφορα χαρακτηριστικά, όπως υψηλή επίγνωση της κατάστασης, βελτιστοποιημένο φόρτο εργασίας του πιλότου, ανίχνευση ζημιών μάχης, συστήματα αποστολών νέας γενιάς, χαμηλή παρατηρησιμότητα, κρούση ακριβείας και εσωτερική θυρίδα όπλων.