Με μισθωτήρια που φέρεται να έχουν υπογραφεί όλα αυθημερόν, κτηνοτρόφος από την Κρήτη νοίκιαζε αγροτεμάχια σε συνολικά εννιά μισθωτές στο Γαϊδουρονήσι, το γνωστό νησί Χρυσή με το συνολικό ποσό των ενισχύσεων που εισέπραξαν οι «κτηνοτρόφοι» να φέρεται πως είναι πάνω από 250.000 ευρώ.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, σύμφωνα με το ertnews.gr η υπόθεση ήταν πιο πολύπλοκη καθώς οι υποτιθέμενοι κτηνοτρόφοι νοίκιασαν για ένα χρόνο τα βοσκοτόπια και την επόμενη χρονιά τα περνούσαν σε άλλους αγρότες ή πρόσωπα με άλλους ΑΦΜ για να ξεκινήσει η διαδικασία επιδότησης από την αρχή.

Την ίδια ώρα που από το 2001 όλο το νησί Χρυσή έχει χαρακτηριστεί ως αναδασωτέα περιοχή οπότε εκ των πραγάτων απαγορεύεται η βοσκή για την οποία έπαιρναν επιδότηση οι εμφανιζόμενοι ως κτηνοτρόφοι.

Όπως δε προέκυψε από τον έλεγχο, την επόμενη χρονιά από την υπογραφή των μισθωτηρίων που είχαν διάρκεια έως το 2027, οι μισθωτές το 2021 εμφανίζονταν να ενοικιάζουν εκτάσεις και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και όχι μόνο στο Γαϊδουρονήσι.

Πλέον σε όλα αυτά μπαίνει τέλος με την υπαγωγή του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης σχολιάζοντας τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του «αμαρτωλού» φορέα που ήταν αρμόδιο για τη διάθεση 19,3 δισ. ευρώ για την προγραμματική περίοδο του 2023-2026 σε αγρότες και κτηνοτρόφους είπε:

«Πήραμε τη μεγάλη απόφαση να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι πληρωμές και οι ενισχύσεις δίνονται στον σωστό αγρότη, με διαφανείς διαδικασίες, χωρίς παρεισφρήσεις και καταστρατηγήσεις».

Ενώ για το ζήτημα των ελέγχων και των σωστών πληρωμών επισήμανε ότι ο νέος σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία υποδιεύθυνσης στην ΑΑΔΕ, η οποία θα αναλάβει το έργο των πληρωμών, διατηρώντας το υπάρχον προσωπικό του ΟΠΕΚΕΠΕ.