Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία στη Φθιώτιδα με το τραγικό δυστύχημα στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ που είχε ως θύμα έναν 55χρονο εργάτη από το χωριό Μαλεσίνα, πατέρα τριών παιδιών.
Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, το τραγικό συμβάν εκτυλίχθηκε νωρίς το πρωί της Τετάρτης στο τμήμα της κοκκοποίησης, εκεί δηλαδή που το μετάλλευμα βρίσκεται στην τελική του φάση.
Όπως μάλιστα εξηγούν η κοκκοποίηση γίνεται με χρήση οξυγόνου. Σε εκείνο το σημείο, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες προκλήθηκε έκρηξη και ο εργαζόμενος βρήκε τραγικό θάνατο γιατί βρισκόταν πολύ κοντά στο σημείο. Σε κοντινή απόσταση ήταν άλλοι τρεις εργαζόμενοι, χωρίς ευτυχώς να πάθουν κάτι.
Νεκρός όπως ανακοίνωσε η εταιρεία είναι ο Γεώργιος Ψαρράς του Δημητρίου, πατέρας τριών παιδιών. Ένας εργάτης που δούλευε χρόνια στη ΛΑΡΚΟ και πήγε το πρωί κανονικά στη δουλειά του. Μια βάρδια που έμελλε να είναι η τελευταία της ζωής του.
Ψάχνουν απαντήσεις στα αίτια της τραγωδίας
Όπως αναφέρουν πληροφορίες του newsit.gr, οι εργαζόμενοι που ήταν παρόντες ή είχαν βάρδια κατά το δυστύχημα, δίνουν καταθέσεις στην αστυνομία σε μια προσπάθεια να συμπληρωθεί το παζλ της τραγωδίας.
Μεταξύ αυτών δύο επιστάτες, ο υπεύθυνος βάρδιας και ο διευθυντής της επιχείρησης, που βρισκόταν στη ΛΑΡΚΟ την ώρα της τραγωδίας. «Διερευνούμε τώρα το πως έγινε το δυστύχημα. Εγώ ήμουν στο αστυνομικό τμήμα διότι συνελήφθησαν δυο εργαζόμενοι οι οποίοι ήταν επιστάτες στο τμήμα, αυτή την στιγμή δεν μπορεί να βγει κάποιο πόρισμα για να ξέρουμε την αιτία που προκάλεσε τον θάνατο» λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και συνεχίζει…
«Η φύση της δουλειάς μας είναι επικίνδυνη και δύσκολη, ήταν ένα συμβάν για το οποίο δεν μπορώ να καταλογίσω ευθύνες χωρίς να δω κάποιο συγκεκριμένο πόρισμα. Εγώ ήμουν εκτός εργασίας την ώρα του ατυχήματος, με ενημέρωσαν και πήγα στο εργοστάσιο. Δεν υπήρχε ούτε βλάβη, ούτε τίποτα, αν υπήρχε βλάβη δεν θα δούλευε η εγκατάσταση, για το συγκεκριμένο συμβάν για την ώρα δεν μπορούμε να πούμε γιατί συνέβη.
Δεν υπήρξε κανένας τραυματίας, μόνο ένας νεκρός, ψυχικά τραυματισμένοι είναι οι συνάδελφοι που ήταν παρόντες στο περιστατικό. Ο θανόντας ήταν χρόνια στο καθεστώς της εργολαβοποίησης, μόνιμος έγινε το 2014, αλλά δούλευε αρκετά χρόνια πριν με καθεστώς εργολαβίας.
Η απαξίωση που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια με ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησαν αυτές τις ιστορίες, δηλαδή δεν υπήρχαν προληπτικά μέτρα συντήρησης, αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα τελευταία 5 χρόνια δεν δόθηκαν χρήματα για να γίνουν συντηρήσεις. Η τελευταία κυβέρνηση και διοίκηση της εταιρείας απαξίωσαν τα πάντα στο εργοστάσιο».
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων συνεχώς ομιλούν για «απαξίωση του εργοστασίου» το τελευταίο διάστημα, για «συντηρήσεις οι οποίες δεν γίνονται στο χρόνο τους» και ζητούν από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της και τα σχέδιά της σε σχέση με το μέλλον της βιομηχανίας.
Μάλιστα στη Λάρυμνα αναμένουν και το διευθύνοντα σύμβουλο της ΛΑΡΚΟ για να έχουν μια συζήτηση μαζί του ελπίζοντας να πάρουν κάποιες απαντήσεις.
Να θυμίσουμε ότι πριν από 48 ώρες είχε καταγγελθεί και πάλι ένα παρόμοιο συμβάν, χωρίς ωστόσο να τραυματιστούν εργαζόμενοι, γεγονός το οποίο το αποδίδουν σε θέμα τύχης.