Η κατάσταση με τις πυρκαγιές και ιδίως όσα δραματικά εκτυλίχθηκαν στη Νέα Αγχίαλο την Πέμπτη με τις εκρήξεις πυρομαχικών και την πτώση του Canadair μία μέρα νωρίτερα στην Κάρυστο, με τη θυσία των δύο πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι αλήθεια ότι αποτέλεσαν την πρώτη σοβαρή κρίση και ταυτόχρονα δοκιμασία για τη νέα κυβέρνηση.

Γράφει η Έρση Παπαδάκη

Ηταν λοιπόν φυσικό επακόλουθο ο πρωθυπουργός να ζητήσει από τα στελέχη του σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα στο πεδίο, εκεί ακριβώς όπου έπρεπε να δοθεί η μάχη για να αποτραπούν τα χειρότερα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στείλει άλλωστε το μήνυμα πριν ακόμη τις εκλογές και αυτό είχε πολλαπλούς αποδέκτες: ότι δεν θ’ ανεχθεί αλαζονικές συμπεριφορές και πως όλοι θα κριθούν στην πράξη από τη δουλειά τους και όχι από τα λόγια τους. 

Υπό αυτό το πρίσμα, η απόφαση για την έξοδο του Νότη Μηταράκη από την κυβέρνηση έμοιαζε ως μονόδρομος. Ταυτόχρονα, αποτελεί όχι απλώς επαναβεβαίωση του ισχυρού μηνύματος που στέλνει ο πρωθυπουργός προς όλα τα στελέχη του, αλλά από μόνο του αυτό είναι ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα πως ο κ. Μητσοτάκης εννοεί όσα λέει και δεν θα διστάσει να δείξει άμεσα κόκκινες κάρτες σε όσους δεν ακολουθήσουν τις οδηγίες του. Με δεδομένο το πολιτικό κλίμα και τις ισορροπίες που δημιούργησε η κάλπη, με την αξιωματική αντιπολίτευση να είναι προς το παρόν ακέφαλη και άρα αδύναμη και απούσα από τις εξελίξεις, ο μοναδικός εχθρός της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού είναι το κακό πρόσωπο της κυβέρνησής του. Αυτά ακριβώς για τα οποία προειδοποίησε τα στελέχη του, όπως οι αλαζονικές συμπεριφορές και η αδυναμία να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι κρίσεις που λίγο ή πολύ όλοι αναμένουμε, όπως π.χ. οι πυρκαγιές της θερινής περιόδου και μάλιστα σε ακραίες καιρικές συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, αφού η Μεσόγειος όλη και όχι μόνο η Ελλάδα φλέγεται από άκρη σε άκρη τα τελευταία 24ωρα. 

Ειδικά δε στην περίπτωση του κ. Μηταράκη, ο πρωθυπουργός είχε ήδη βγάλει «κίτρινη κάρτα» στον υπουργό του με την περίπτωση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και την έμπνευση του βουλευτή από τη Χίο για έφιππους αστυνομικούς. Το παρασκήνιο επιμένει εξάλλου ότι υπήρξαν και άλλα περιστατικά που περιήλθαν σε γνώση του Μαξίμου, όπως, για παράδειγμα, η αδυναμία του απερχόμενου υπουργού να συντονιστεί με τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου και της Ελληνικής Αστυνομίας ή τις συναντήσεις του με ιεράρχες για τις… νέες ταυτότητες. Ετσι, η απόφαση του κ. Μηταράκη να κάνει διακοπές και μάλιστα σε κοινή – όπως αποδείχθηκε– θέα με δημοσιογράφους και άλλους παράγοντες, τη στιγμή ακριβώς που η κυβέρνηση αντιμετώπιζε τη σοβαρή κρίση με τις πυρκαγιές και ο πρωθυπουργός συνιστούσε στα στελέχη του να είναι παρόντες και παρούσες στο πεδίο της «μάχης», μόνο ως αυτοκαταστροφική μπορεί να θεωρηθεί για τον ίδιο. Και από την άλλη πλευρά, η απόφαση του πρωθυπουργού να του δείξει την έξοδο ήταν μονόδρομος, εφόσον ο ίδιος θέλει να είναι οι πράξεις του συνεπείς με τους λόγους του και δη στο ξεκίνημα της θητείας της νέας κυβέρνησής του. 

Εξάλλου, λίγα 24ωρα πριν, όταν στον ορίζοντα υπήρχε τότε μόνο η πυρκαγιά της Ρόδου και όχι όσα συνέβησαν αργότερα σε Εύβοια και Μαγνησία, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε –και σωστά– τη ματαίωση της δεξίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Αρα, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε να μείνει με σταυρωμένα χέρια, πολλώ δε μάλλον όταν στο παρελθόν ο ίδιος και η ΝΔ ως κόμμα είχαν στηλιτεύσει ανάλογες συμπεριφορές του Αλέξη Τσίπρα όταν ήταν στην εξουσία – με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις διακοπές του στο κότερο της Κατερίνας Παναγοπούλου, λίγα 24ωρα μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και ενώ καλά καλά δεν είχαν γίνει ακόμη οι κηδείες των 104 θυμάτων και δεν είχε κοπάσει ο θόρυβος από αυτό το αισχρό επικοινωνιακό σόου του ιδίου και των υπουργών του στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής, όπου έκρυβαν τους νεκρούς. 

Ξεκάθαρα μηνύματα 

Το μήνυμα συνεπώς που εκπέμπει ο κ. Μητσοτάκης στην υπόθεση Μηταράκη είναι ξεκάθαρο και, όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του, ισχύει για όλους. «Πρέπει όλοι να καταλάβουν πως όταν η χώρα δίνει μάχη σε έναν ακήρυκτο πόλεμο, σε περίοδο κρίσης, όλα τα στελέχη οφείλουν να είναι εκεί που πρέπει. Στην πρώτη γραμμή», λένε χαρακτηριστικά οι ίδιοι. Αλλά και ο πρωθυπουργός αυτό είχε πει, έστω και με άλλα λόγια, το βράδυ των εκλογών: Ότι η κυβέρνηση αυτή θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και θα αγωνιστεί για να ενώσει τους Ελληνες και να ξεπεράσει τα προβλήματα και τις κρίσεις. Δεν νοείται συνεπώς ουδείς από το κυβερνητικό στρατόπεδο πλέον ως λιποτάκτης, είτε λέγεται Μηταράκης είτε όπως αλλιώς.