Σε ελληνικά χέρια βρίσκεται από την Πέμπτη ένα από τα θραύσματα του ναού των Καρυάτιδων που είχαν αποσπαστεί από το Ερεχθείο της Ακρόπολης. Το παρέλαβε από το γαλλικό κράτος σύμφωνα με ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας ABC που υπογράφει η δημοσιογράφος MARTA CAÑETE , ο Έλληνας πρέσβης στο Παρίσι Δημήτρης Ζεβελάκης.

Πρόκειται για το δεύτερο θραύσμα που επαναπατρίζεται στην Ελλάδα (το πρώτο επιστράφηκε από τη Σουηδία), χρονολογείται τον 5ο αιώνα π.χ. και κλάπηκε τη δεκαετία του 1930. Σύμφωνα με το δημοσίευμα το δρόμο της επιστροφής έχουν πάρει δύο ακόμη θραύσματα που θα έρθουν από την Αυστρία, ενώ σημειώνεται η βούληση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, προφανώς και της ελληνικής κυβέρνησης, να δοθεί προτεραιότητα στον επαναπατρισμό των παρανόμως εξαχθέντων έργων τέχνης που ανήκουν στο ελληνικό κράτος.

Η ABC σημειώνει ότι «τον τελευταίο χρόνο, η ελληνική πολιτιστική διπλωματία πέτυχε την επιστροφή του λεγόμενου θραύσματος Φάγκαν, που φυλάσσεται στο Μουσείο Αντόνιο Σαλίνας στο Παλέρμο, των τριών θραυσμάτων που φυλάσσονται στα Μουσεία του Βατικανού και επιστράφηκαν στην Ελλάδα από τον Πάπα Φραγκίσκο και, τον περασμένο Μάιο, η Αυστρία διαβεβαίωσε ότι θα επιστρέψει στην Ελλάδα τα δύο θραύσματα του Φειδία που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βιέννης. Απομένει τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο να επιστρέψει στην Αθήνα τα 75 μέτρα από τις ζωφόρους του Παρθενώνα και μία από τις Καρυάτιδες που ανήκουν στο Ερέχθειο, τα οποία λεηλατήθηκαν από τον λόρδο Έλγιν και πουλήθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο πριν από 200 χρόνια».