Μύρισε Πάσχα, άρα και… τσουρέκι, που αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες γεύσεις των ημερών.

Σύμφωνα με το έθιμο, οι γυναίκες ζυμώνουν τσουρέκια το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης.

Δείτε πώς θα φτιάξετε Πολίτικο τσουρέκι.

Υλικά

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό

Νωπή μαγιά 100 γρ.

Γάλα 120 γρ. καυτό

Ζάχαρη 400 γρ.

Νερό χλιαρό 120 γρ.

Μαχλέπι 1 κουταλιά σούπας γεμάτο τριμμένο

Αλάτι 1/2 κουταλάκι γλυκού

Μαστίχα 1 κουταλάκι γλυκού τριμμένη

Καλαμποκέλαιο 1 κουταλιά σούπας γεμάτη

Αυγά 5 τεμ.

Γλυκάνισος 1 κουταλιά του γλυκού

Μαργαρίνη 250 γρ. λιωμένη

Αμύγδαλα προαιρετικά τριμμένα

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ διαλύουμε την μαγιά με το χλιαρό νερό, λίγο ζάχαρη και αλεύρι μία κουτάλια σούπας, τα ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να φουσκώσει.

Σε μια λεκάνη βάζουμε πρώτα την ζάχαρη, το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα, τον γλυκάνισο και το λάδι, ανακατεύουμε λίγο, προσθέτουμε το γάλα καυτό και ανακατεύουμε. Σπάμε τα τέσσερα αυγά και τα ανακατεύουμε στη ζύμη μας. Μετά προσθέτουμε την μάγια που έχει φουσκώσει.

Ανακατεύουμε με το χέρι (όχι μίξερ) και αρχίζουμε να βάζουμε το αλεύρι σιγά σιγά. Μόλις βραχεί το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτουμε τη ζεστή μαργαρίνη σταδιακά και το δουλεύουμε με τα χέρια διπλώνοντας το ζυμάρι μέχρι να απορροφήσει όλο το βούτυρο.

Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Όταν είναι έτοιμο, κόβουμε από τρεις μπάλες για κάθε τσουρέκι, πλάθουμε σε λωρίδες και πλέκουμε σε πλεξούδα. Αλείφουμε με τον κρόκο από ένα αυγό που το διαλύσαμε με λίγο λάδι και πασπαλίζουμε με τα τριμμένα αμύγδαλα προαιρετικά.

Αφήνουμε για 60 λεπτά. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί, τοποθετούμε τα τσουρέκια μέσα και τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς στον αέρα για 35 -40 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο μας).