Με προϋπολογισμό 13,4 εκατ. ευρώ, προχωρά το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για 310 διδακτορικές υποτροφίες, ενισχύοντας έρευνα, καινοτομία και νέους επιστήμονες.
Για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο της κοινοβουλευτικής παρέμβασής του έθεσε τη στήριξη της ακαδημαϊκής κοινότητας και των νέων ερευνητών ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, φέρνοντας στη Βουλή την πορεία υλοποίησης του προγράμματος υποτροφιών για υποψήφιους διδάκτορες στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027. Η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση επιβεβαιώνει ότι ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες θεσμικές διαδικασίες για την ενεργοποίηση του προγράμματος, ανοίγοντας τον δρόμο για τη χρηματοδότηση εκατοντάδων νέων επιστημόνων που επιδιώκουν να εκπονήσουν διδακτορική διατριβή σε ελληνικά πανεπιστήμια. Ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας υπογραμμίζει ότι η ενίσχυση της έρευνας, της γνώσης και του επιστημονικού δυναμικού της χώρας αποτελεί κρίσιμο πυλώνα για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, την παραγωγή καινοτομίας και τη δημιουργία ισχυρών προοπτικών ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου οι νέοι ερευνητές καλούνται να αντιμετωπίσουν αυξημένες οικονομικές και επαγγελματικές προκλήσεις.
«Η ενίσχυση της έρευνας και των νέων επιστημόνων είναι στρατηγική επένδυση για την ανάπτυξη, την καινοτομία και το μέλλον της χώρας μας», τόνισε ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος υποτροφιών διδακτορικών σπουδών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027.
310 υποτροφίες
Στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός ενημερώνει ότι «έχει ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο του προγράμματος» και γνωστοποιεί ότι «κατόπιν αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), θα χορηγηθούν 310 υποτροφίες για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής, συνολικού προϋπολογισμού 13,392 εκατομμυρίων ευρώ». Όπως σημειώνεται στην απάντηση «εκκρεμεί η υπογραφή της αναμορφωμένης Κοινής Υπουργικής Απόφασης, προκειμένου να εκδοθεί η σχετική προκήρυξη από το ΙΚΥ».
Σημειώνεται ότι ο δρ Χαρακόπουλος είχε αναδείξει με κοινοβουλευτική του παρέμβαση την καθυστέρηση στην υλοποίηση του Υποέργου 2 «Πρόγραμμα χορήγησης υποτροφιών για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής», επισημαίνοντας την ανάγκη έγκαιρης προώθησής του, ώστε να στηριχθούν οι νέοι ερευνητές που καλούνται να συνεχίσουν το έργο τους υπό σημαντικές οικονομικές πιέσεις.
Τέλος, ανέφερε ότι η στήριξη των υποψήφιων διδακτόρων αποτελεί ουσιαστική επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και προϋπόθεση για την ενίσχυση της έρευνας, της καινοτομίας και της αναπτυξιακής προοπτικής της Ελλάδας.