Σαφές μήνυμα προς την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη αποτελεί η μία –τουλάχιστον– εκ των τεσσάρων προϋποθέσεων που αποφασίστηκαν από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίες αφορούν τους εν δυνάμει υποψήφιους για τη θέση του προέδρου του κόμματος στις εκλογές που τελικά θα πραγματοποιηθούν –ο πρώτος γύρος– στις 24 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, η Πολιτική Γραμματεία αποφασίστηκε να τεθούν 4 προϋποθέσεις, η μία εκ των οποίων προβλέπει την κατάθεση στο κόμμα του πόθεν έσχες του υποψήφιου για συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία που ανοίγει. Οι άλλες τρεις –με τη μία επίσης να προβληματίζει ως προ το ποιο πρόσωπο μπορεί να έχουν στο μυαλό τους οι σύντροφοι– είναι οι εξής:

- Να μην έχουν οφειλές προς το Δημόσιο

- Να έχουν λευκό ποινικό μητρώο

- Να αποδέχονται το καταστατικό και να αποδέχονται και να τηρούν τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων.

Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως οι «87» κάνουν κουμάντο στα όργανα αφού πέρασε τόσο η πρότασή τους για διεξαγωγή εκλογών στα τέλη Νοεμβρίου με τον δεύτερο γύρο –αν χρειαστεί– στις αρχές Δεκεμβρίου όσο και αυτή να γίνει έκτακτο συνέδριο από 1 μέχρι 3 Νοεμβρίου, με συνέδρους που θα εκλεγούν στις 20 Οκτωβρίου και όχι συνέδριο διαρκές και καταστατικού.

Το θέμα του πόθεν έσχες τέθηκε, όπως όλα δείχνουν, με αφορμή την υπόθεση του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος όχι μόνο δεν είχε προβεί στις απαραίτητες και προβλεπόμενες ενέργειες μετά την ανάληψη της προεδρίας του κόμματος τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά επιχείρησε να εμφανίσει ένα μπακαλόχαρτο ως πόθεν έσχες σε ένα σόου που έστησε πριν από τις ευρωεκλογές.

Βέβαια τότε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν το… μπακαλόχαρτο ως πόθεν έσχες, αλλά αυτά φαίνεται πως είναι περσινά ξινά σταφύλια. Το γεγονός ότι ζητούν το πόθεν έσχες να κατατεθεί στο κόμμα έχει και αυτό τη σημασία του προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να επικαλεστεί ο Στέφανος Κασσελάκης την κατάθεσή του αρμοδίως.

Σε κάθε περίπτωση, τα ονόματα αυτών που ακούγονται ως εν δυνάμει υποψήφιοι για αρχηγοί δεν έχουν ανάλογα προβλήματα δεδομένου ότι ως αιρετοί καταθέτουν κάθε χρόνο πόθεν έσχες. Ως εκ τούτου, η ως άνω προϋπόθεση δείχνει… φωτογραφική.