Στις δώδεκα ώρα Ελλάδας επανήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Συνόδου κορυφής ο διάλογος για την συμφωνία του ταμείου ανάκαμψης με τα 750 δις να περιμένουν προίκα των 27 κρατών μελών της ΕΕ.

Του Μανώλη Μαυρομμάτη*

Από τα μεσάνυχτα τα λόμπυ του ξενοδοχείου που διαμένουν οι 27 ηγέτες είχαν μεταβληθεί σε γραφεία συσκέψεων.

Οι διμερείς επαφές του προέδρου Μισέλ έφθασαν μέχρι τις πρωινές ώρες.

Αυτή την ώρα (16:00) πρόεδρος του Συμβουλίου έχει ήδη παρουσιάσει το νέο σχέδιο που συζήτησαν οι Μερκελ, Μισέλ, Ούρσουλα Φον ντερ Λαιεν και οι Κόντε, Σαντσεθ, Ρουτε και Μακρον σε πρώτη φάση. Ακολούθησε ένα συμπληρωματικό γκρουπ στο οποίο προστέθηκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα που αποτελούν την ομάδα του Νότου!

Τα νέα στοιχεία της πρότασης Μισέλ

Η πρόταση όπως συζητήθηκε και παρουσιάζεται στους 27 ηγετες της ΕΕ ειναι:

1) Το ποσό των 750 δις παραμένει όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί. Μεταξύ αυτών που επιμόνως είχαν αναφερθεί να μη μειωθεί το ποσό ήταν και ο Έλληνας πρωθυπουργός.
2) Αλλάζει το ποσό των παροχών στα 450 δις ευρώ αντί 500 δις.
3) Προστίθεται στα 250 δις δανεισμού το ποσόν των 50 δις και γίνονται 300 δις ευρώ.
4) Οι επιδοτήσεις 60% και ο δανεισμός 40% να έχουν ισχύ πέντε χρόνια
5) Οι επιδοτήσεις να έχουν βάση το ΑΕΠ και το ποσοστό ανεργίας των τελευταίων χρόνων.
6) Το ποσοστό του 40% να έχει γνώμονα την πτώση ανάπτυξης του τελευταίου χρόνου.
7) Απόρριψη του βέτο κάποιου κράτους μέλους όπως ζήτησε η Ολλανδία στην περίπτωση κατά την οποία μια χώρα με ένσταση διαπιστώσει ότι η χώρα που πήρε το δάνειο για συγκεκριμένο σκοπό δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της.
8) Η αναφορά θα γίνεται σε τρεις ημέρες με κατεύθυνση το Εcofin και το Συμβούλιο το οποίο θα ερευνά και θα αποφασίζει.
9) Στην περίπτωση αυτή θα ισχύει η απλή πλειοψηφία και όχι το βέτο!
10)Ενίσχυση του διαρθρωτικού μηχανισμού στον προϋπολογισμό με αποδεκτες την Σουηδία την Δανία και την Αυστρία.

Πως διαμορφώνονται τα ποσοστά των φειδωλών!

Στην πρόταση του Σαρλ Μισέλ για τον προϋπολογισμό τα ποσά για τους φειδωλούς ή τσιγκούνηδες, αν γίνει αποδεκτός ο σχεδιασμός θα εχουν τις πιο κάτω μεταβολες:

1) Η Σουηδία και η Δανία θα λάβουν από 25 εκατομ. ευρώ κάθε μια επιπλέον.
2) Η Σουηδία θα φθασει τα 823 εκατ. Ευρω απο 798.
3) Η Δανία απο 197 φθάνει τα 222 εκατ. ευρω.
4) Η Αυστρια μεγάλη κερδισμένη με επιπλέον 50 εκ. και απο τα 237 εκ. Θα φθάσει τα 287 εκ. ευρω.
5) Γερμανία και Ολλανδία να παραμείνουν στα αρχικά τους προβλέψιμα ποσά. Ήτοι 3.671 εκ.ευρω και 1.500 εκ. ευρω αντιστοίχως!

Με πρόταση κυρίως της Δανίας το συνολικό πόσο που έχει ψηφιστεί από την ολομέλεια του Ευρωπ. Κοινοβουλίου απο 1.074 τρις ευρω (1.300 τρις ευρ. αρχικα) να “πέσει” στο 1.050 τρις ευρω. Για την επταετία 2021-2027.

Με την υπόδειξη τα χρήματα που κάθε χώρα έχει λαβει να υποχρεούται όπως τα δαπανήσει σε διάστημα δυο χρόνων και με ατομική εποπτεία ώστε να γινεται η διαπιστωση ελέγχου της δαπάνης.παρουσιασει το νεο σχεδιο που συζητησαν οι Μερκελ, Μισελ, Ουρσουλα Φον ντερ Λαιεν

Επίσης στον γενικό προϋπολογισμό καταγραφεται αιτημα μείωσης σε σημαντικο βαθμο στα ποσα που αφορούν την γεωργία και τις ανανεωσιμες πηγες ενέργειας.

Προσωπική μας άποψη είναι ότι δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία στο σύνολο των προτάσεων που αναφέραμε. Ειδικότερα οταν το τελικό σχέδιο φθάσει για ψηφοφορία στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Κάτι που ήδη εχει θεσει ο προεδρος Ντάβιντ Σασσόλλι με την φραση ” καμιά περικοπή δεν θα γίνει αποδεκτή από τους Ευρωβουλευτές”!

Φυσικά σημαντικός θα ειναι και ο αντίλογος των χωρών του Νοτου με πρωτη την Ελλάδα, οπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν κάθετος ως προς τις θέσεις μας. “Καμιά μείωση και περικοπή των ποσών που αντιστοιχούν στην Ελλάδα δεν θα γίνει αποδεκτή!”

Τέλος σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση και το Συμβούλιο δεν συμφωνήσει μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Ιουλίου.


*Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής της Ν.Δ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν της Επίτροπου Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα.