Σάρκα και όστα πήρε ένα σχέδιο που μετρά περίπου 23 χρόνια (από το 1998) για μια διοργάνωση των ισχυρών του ποδοσφαίρου μακριά από την  UEFA. Το σχέδιο που στα χρόνια αυτά χρησιμοποιήθηκε ως μοχλός πίεσης για να εξασφαλίσουν οι εμπλεκόμενες ομάδες μεγαλύτερη χρηματοδότηση, σήμερα βάζει φωτιά στο ποδόσφαιρο.

Όλα δείχνουν πως η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης στις εξελίξεις. Όπως γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών, η Ρεάλ Μαδρίτης πήρε δάνειο 600.000.000 ευρώ για να ανακαινίσει το «Μπερναμπέου». Η Μπαρτσελόνα έχει χρέη και ανοίγματα που αγγίζουν το ένα δισεκατομμύριο. Κι όλα αυτά σε μια εποχή που τα έσοδα για όλα τα ποδοσφαιρικά clubs είναι λιγότερα από τα έξοδα. Υπό τον φόβο της οικονομικής καταστροφής και υπό την πίεση του κορωνοϊού (και του αγνώστου μέλλοντος), η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική Σούπερ Λίγκα δεν είναι πια μια «ιδέα», αλλά πραγματικότητα. Τουλάχιστον υπό την έννοια ότι υφίσταται ένα αρμόδιο, επίσημο όργανο και όχι απλά διαρροές και σκέψεις διαφόρων.

Η ιδέα ανήκε στον πρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ. Εναν ικανότατο πολιτικό μηχανικό και επιχειρηματία, μα μεγαλομανή. Ο 74χρονος έπεισε τα… Αμερικανάκια, δηλαδή τους ιδιοκτήτες των Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Αρσεναλ και σιγά σιγά στο κόλπο μπήκαν και οι υπόλοιπες ομάδες. Είτε για να μη μείνουν έξω από τον χορό, είτε γιατί είναι… αναγκασμένες. Παράδειγμα, η Μπαρτσελόνα. Με τόσα χρέη που έχει, δεν μπορεί να αγνοήσει τα εκατομμύρια που θα της προσφέρει η Σούπερ Λιγκ.

Η αλήθεια είναι ότι οι οικονομικές διαφορές ανάμεσα στο Τσάμπιονς Λιγκ και την εκκολαπτόμενη διοργάνωση είναι μεγάλες. Η ομάδα που θα κατακτήσει π.χ. φέτος το Τσάμπιονς Λιγκ θα λάβει λίγο παραπάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.

Στη νέα διοργάνωση οι συμμετέχουσες ομάδες υπολογίζουν σε πολλαπλάσια έσοδα, τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια. Η UEFA μοιράζει κάθε χρόνο σε περισσότερες από 200 ομάδες που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της γύρω στα 3,2 δισ. ευρώ. Η Σούπερ Λιγκ υπόσχεται στους 20 συλλόγους αρκετά παραπάνω!

Ουδείς γνωρίζει αν τα μαθηματικά βγαίνουν, όμως τα ιδρυτικά μέλη της Λίγκας έχουν εξασφαλίσει ένα μεγάλο ποσό που θα πάρουν εφάπαξ, πριν καν ξεκινήσει η διοργάνωση. Θα μοιραστούν περίπου 4 δισεκατομμύρια που θα δώσει η JP Morgan. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα δάνειο με 20ετή αποπληρωμή και πολύ χαμηλό επιτόκιο.

Πάντως, ανεξάρτητα με το ποιος έχει… δίκιο ή όχι, προκαλούν τεράστια εντύπωση οι μαζικές αντιδράσεις, που στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι ενάντια στη νέα λίγκα. Ηταν τόσο άμεσες, σκληρές και πολλές, προερχόμενες απ’ όλους τους χώρους, που δεν εγείρουν καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για αυθεντικές και αυθόρμητες ενέργειες.

Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις οπαδοί των ομάδων που θα συμμετέχουν στη Σούπερ Λιγκ εναντιώνονται σε αυτό το project. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι φίλοι της Λίβερπουλ που κρέμασαν πανό έξω από το γήπεδό της ομάδας τους, ενώ ναύλωσαν και αεροπλάνο ώστε να περάσουν μηνύματα πριν από τον χθεσινό αγώνα με τη Λιντς.

Σε όλες τις αντιδράσεις κυριαρχεί η λέξη «απληστία», ενώ έχει γίνει viral ένα πανό που είχαν σηκώσει το 2017 οπαδοί της Κλαμπ Αφρικέν από την Τυνησία σε φιλικό με τη «νεόπλουτη» Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία πάντως δεν συμμετέχει σε αυτή την κίνηση: «Το ποδόσφαιρο δημιουργήθηκε από τους φτωχούς και εκλάπη από τους πλούσιους».

Η σφοδρότατη άρνηση αποδοχής από την κοινή γνώμη έχει φέρει μεγάλο πονοκέφαλο στους ιθύνοντες της Σούπερ Λιγκ με το «καλημέρα». Οι αρχικές δώδεκα ομάδες (Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γ., Μάντσεστερ Σ., Αρσεναλ, Τσέλσι, Τότεναμ, Γιουβέντους, Μίλαν, Ιντερ) έχουν κρατήσει… χώρο στο καταστατικό τους για άλλες τρεις. Μετά τη… χυλόπιτα που έριξαν οι Μπάγερν, Παρί Σεν Ζερμέν και Ντόρτμουντ, αναζητούν άλλες υποψήφιες σαν την ιταλική Ρόμα. Επίσης, σύμφωνα με το πλάνο, κάθε χρόνο θα προσκαλούνται πέντε ομάδες βάσει της εικόνας τους την προηγούμενη σεζόν. Ποιος σύλλογος θα ρισκάρει τη συμμετοχή του για μία και μόνο σεζόν στη Σούπερ Λιγκ, κινδυνεύοντας να χάσει ένα σωρό προνόμια που μπορεί να του στερήσει η UEFA; Μάλλον κανείς.

Στην ιδρυτική ανακοίνωση της Σούπερ Λιγκ δεν αναφέρεται η ημερομηνία έναρξης της διοργάνωσης. «Το συντομότερο δυνατό» αναγράφεται χαρακτηριστικά αφήνοντάς μας με την απορία. Πληροφορίες έλεγαν ότι το αρχικό πλάνο ήταν για το 2022, όμως οι αντιδράσεις και η σκληρή στάση της UEFA, που απειλεί με αποκλεισμούς και «διαγραφές», θέλουν τη SL να ξεκινά τον Αύγουστο!

Είναι εμφανές ότι η υπόθεση έχει φτάσει στα άκρα και δεν έχουν άδικο όσοι λένε ότι το ποδόσφαιρο δεν θα είναι ποτέ πια το ίδιο ακόμη κι αν ισχύσει το εναλλακτικό σενάριο: αυτό που αναφέρει ότι και αυτή η κίνηση των «12» είναι για να πιέσει καταστάσεις. Εξ ου και η ασάφεια όσον αφορά την ημερομηνία έναρξης της διοργάνωσης.

Ομως το σίγουρο είναι πως τα μεγάλα «κεφάλια» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου είναι σε πόλεμο έχοντας ακονίσει ήδη τα μαχαίρια τους. Οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες.