Αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το ερχόμενο Σάββατο.
Οι εξελίξεις τρέχουν και ο Παύλος Πολάκης θέτει με τον πιο εμφατικό τρόπο, για δεύτερη φορά, θέμα ηγεσίας.
Συγκεκριμένα, ο ανεξάρτητος βουλευτής Χανίων εξαπέλυσε μια πρωτοφανή, μετωπική επίθεση κατά του Σωκράτη Φάμελλου, κάνοντας λόγο για «ανεπάρκεια και υποτέλεια» του προέδρου του κόμματος, ενώ δεν δίστασε να θυμίσει με νόημα πως «την εκλογή του τού τη χάρισα γιατί δεν πήγα στον δεύτερο γύρο».
Δηλώνει ξανά «παρών»
Ο Χανιώτης πολιτικός, αναφερόμενος στη δραματική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ, περιέγραψε ένα σκηνικό απόλυτου αδιεξόδου τονίζοντας ότι η ηγεσία πρέπει να αλλάξει και μάλιστα πολύ σύντομα.
Ο ίδιος έσπευσε να καταθέσει συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την επόμενη μέρα, ζητώντας να αναιρεθεί η προηγούμενη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, να παραιτηθεί άμεσα ο Σωκράτης Φάμελλος και να εκλεγεί νέος πρόεδρος για την Κοινοβουλευτική Ομάδα, σε μια διαδικασία στην οποία θα είναι υποψήφιος.
Ταυτόχρονα, απευθυνόμενος σε υψηλούς τόνους προς τον Σ. Φάμελλο, τον κάλεσε να ξεκαθαρίσει αν στηρίζει την ΕΛΑΣ και αν ναι, τότε να πάει εκεί για να φανεί αν τελικά θα τον… δεχτούν.
Τέλος, γυρνώντας το ρολόι πίσω, εντόπισε τις ρίζες του κακού στο 2023, σχολιάζοντας καυστικά ότι το πρόβλημα τότε ήταν πως ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε ότι θα πάνε με το ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης τον «έφτυνε» και εκείνος επέμενε στην ίδια γραμμή.
Μέσα σε αυτό το κλίμα της απόλυτης εσωκομματικής περιδίνησης, ο Νίκος Παππάς επιλέγει να κάνει τη δική του θεσμική κίνηση-ματ, αυξάνοντας κατακόρυφα την πίεση προς την ηγεσία.
Ο πρώην υπουργός καταθέτει επίσημο αίτημα τόσο προς τον πρόεδρο του κόμματος όσο και προς την αναπληρώτρια γραμματέα, Αναστασία Σαπουνά, και ζητά την άμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας, αλλά και να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα η πλήρης και επικαιροποιημένη λίστα των μελών της Κεντρικής Επιτροπής μετά το μπαράζ παραιτήσεων και ανεξαρτητοποιήσεων που έχει μεσολαβήσει το τελευταίο διάστημα.
Να σημειωθεί ότι απέναντι στις επικρίσεις από πλευράς πλειοψηφίας ότι η δημοσιοποίηση μιας τέτοιας λίστας προσκρούει σε ζητήματα προσωπικών δεδομένων, επιχείρημα που δεν δέχεται η μειοψηφία αφού, όπως τονίζουν στελέχη της, η εκλογή της ΚΕ προκύπτει από ανοιχτή εκλογική διαδικασία.
Αυτή η κάθετη άρνηση λειτουργεί πιεστικά και αναγκάζει τον Σωκράτη Φάμελλο να αναζητήσει εσπευσμένα μια νέα γραμμή πλεύσης και ισορροπίας, την ώρα που το έδαφος κάτω από τα πόδια του υποχωρεί. Είναι προφανές ότι στην Κεντρική Επιτροπή δεν μπορεί να εμφανιστεί με την παρωχημένη εισήγηση της 6ης Ιουνίου, όμως το τι ακριβώς θα προτείνει παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο, το οποίο ενδεχομένως να μη γνωρίζουν ούτε οι πιο στενοί του συνεργάτες.
Ιδιαιτέρως αιχμηρή και βαθιά ενοχλημένη από την εικόνα αποσύνθεσης που μεταδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται και η Ρένα Δούρου, κάνοντας λόγο για φαινόμενα που προσβάλλουν βάναυσα το ήθος της Αριστεράς,όπως η «περιφορά βουλευτικών εδρών σε πλειστηριασμό» και οι συνεχείς διασπάσεις.
Η κ. Δούρου κάλεσε όλα τα στελέχη να επιδείξουν σοβαρότητα και να θέσουν το συλλογικό συμφέρον πάνω από προσωπικές επιδιώξεις. «Το να ψηφίζεις για τη διάλυση ενός κόμματος στην Κεντρική Επιτροπή και μετά να αποχωρείς μιλώντας για καθαρές κουβέντες, οδηγεί μαθηματικά στην απαξίωση της πολιτικής και στην αποχή του κόσμου», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση, η πλευρά που επιμένει σταθερά στην ανάγκη για αυτόνομη κάθοδο του ΣΥΡΙΖΑ, με την εκτίμηση ότι έτσι θα καταφέρει να συσπειρώσει και να αυξήσει προοδευτικά τις δυνάμεις της, εμφανίζεται εσωκομματικά ιδιαίτερα ισχυρή. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η μειοψηφία μετρά ήδη πάνω από 110 μέλη του καθοδηγητικού οργάνου που υποστηρίζουν τη δική της άποψη, γεγονός που προϊδεάζει για μια σκληρή και αμφίρροπη μάχη σώμα με σώμα το ερχόμενο Σάββατο.
Το σκηνικό αυτό αφήνει βουλευτές και κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου σε παρατεταμένη κατάσταση αναμονής, καθώς προσπαθούν να ιχνηλατήσουν τις πραγματικές προθέσεις της ηγεσίας για το αύριο του κόμματος. Ταυτοχρόνως, οι πρόσφατες –παρασκηνιακές για πολλούς– παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα συνεχίζουν να προκαλούν ισχυρούς μετασεισμούς. Και αυτό γιατί ενώ η πλειονότητα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να γλυκοκοιτάζει την ενσωμάτωση στο εγχείρημα της ΕΛΑΣ, ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει σε κάθε τόνο ότι δεν σκοπεύει να συνεργαστεί με υφιστάμενα κόμματα.
«Στον αέρα» η ΔΕΘ
Μέσα σε αυτό το κομφούζιο, υπάρχουν και ζητήματα καθημερινής πολιτικής πρακτικής που μοιάζουν μετέωρα, όπως η προγραμματισμένη παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου ο κ. Φάμελλος αναμενόταν να παρουσιάσει το πρόγραμμα του κόμματος, την ώρα που κανείς δεν ξέρει με ποια μορφή και με ποιο σχήμα θα κατεβεί τελικά η παράταξη στις εκλογές.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής προσέρχονται σε μια συνεδρίαση-θρίλερ γεμάτη γκρίζες ζώνες, όπου ίσως, για ακόμα μια φορά, να μην υπάρχει απόφαση ούτε για αυτόνομη κάθοδο αλλά ούτε για αναστολή λειτουργίας του κόμματος.