Η πρόσφατη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την κοινή αγροτική πολιτική έφερε στην επιφάνεια όχι μόνο την προχειρότητα με την οποία τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιλαμβάνονται και χειρίζονται την αγροτική πολιτική της Ελλάδας, αλλά και τον εμπαιγμό τους απέναντι στον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο.

Tην συζήτηση την προκάλεσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης με ένα και μοναδικό στόχο, να κινητοποιήσει την αντιπολίτευση να κινητοποιήσει με την σειρά τους τις ευρωομάδες της ώστε να στηρίξουν και εκείνες τις αλλαγές και τις βελτιώσεις του ΚΑΠ με τις οποίες συμφωνούσαν, καθώς με αρκετές από αυτές συμφωνούσαν.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης, μίλησε με τους πάντες στον πρωτογενή τομέα. Μάζεψε τις προτάσεις τους. Τις επεξεργάστηκε. Τις κοινοποίησε και τις συζήτησε με τους ομολόγους του στη Μεσόγειο καταδεικνύοντας τους ότι τα προβλήματα αυτά δεν είναι μόνο προβλήματα της Ελλάδας, αλλά και των δικών τους κρατών.

Συμφώνησαν μαζί του και έτσι διαμορφώθηκαν οι απαιτούμενες συμμαχίες. Κινητοποίησε το ΕΛΚ. Τις έβαλε σε ένα χαρτί και όταν πήγε Βρυξέλλες τους είπε: «Συνάδελφοι, ένα λεπτό. Πρέπει να κάνουμε αλλαγές και βελτιώσεις».

Και ενώ έχει κάνει τα πάντα και θα μπορούσε να πανηγυρίζει μόνος του και αυτός και η κυβέρνηση αποφασίζει να ενημερώσει τα κόμματα και να ζητήσει την στήριξη τους.

Και τι τους λέει : «Δεν υπάρχουν, μπλε, πράσινοι και ροζ αγρότες. Οι θέσεις αυτές είναι εθνικές θέσεις και αφορούν τους πάντες στον πρωτογενή τομέα. Στηρίξτε όπου συμφωνείτε. Εκεί που δεν συμφωνείτε μην στηρίξετε». Καθαρές κουβέντες.

Και τι κάνει η αντιπολίτευση;

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ήθελε πολύ να γίνει η συζήτηση χωρίς να έχει καμία θέση !

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί, συμφωνώντας στις περισσότερες από τις 19 προτάσεις της Κυβέρνησης. Το ΚΚΕ τα γνωστά…Η Πλεύση Ελευθερίας μια από τα ίδια, κοκ…

Τελικά το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη επείγουσα διαδικασία, που του επιτρέπει να ψηφίσει στο τέλος Απριλίου για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, με στόχο την απάλειψη ορισμένων περιβαλλοντικών κανόνων που προσθέτουν γραφειοκρατικά βάρη στους αγρότες και στην πράξη υπονομεύουν την απορρόφηση ενισχύσεων που η ίδια η ΕΕ έχει θεσπίσει. Ότι ζητούσε δηλαδή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Δυστυχώς όμως η ομάδα των Πρασίνων αντιδρώντας στις αλλαγές, καταδίκασε ως αβάσιμη και αντιδημοκρατική πρωτοβουλία την ταχεία διαδικασία που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο.

Επίσης κατά της διαδικασίας στράφηκε και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Παπανδρέου ενώ οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να μην είναι παρόντες στην ψηφοφορία!

Την επόμενη φορά που θα κατέβουν στους αγρότες καλό είναι να ξέρουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι ποιοι τους στηρίζουν πραγματικά και ποιοι αγωνιούν για την επόμενη μέρα και ποιοι τους εμπαίζουν…Διότι αν δεν το έχουν καταλάβει στην αντιπολίτευση, δεν εμπαίζουν την κυβέρνηση. Τους αγρότες εμπαίζουν.

Όλα αυτά όμως αποδεικνύουν και κάτι ακόμη. Το πόσο λάθος και πόσο προβληματική είναι η παρούσα σύνθεση της Ευρωβουλής.

Τον Απρίλιο όπως όλα δείχνουν θα διορθωθεί η ΚΑΠ. Τον Ιούνιο θα ήταν ιδανικό να διορθωθεί και η σύνθεση της Ευρωβουλής…