Οι μάσκες έπεσαν στην Ευρωβουλή όπου οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απέδρασαν από τις ευθύνες τους έναντι των αγροτών, επιχειρώντας να σαμποτάρουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για αναθεώρηση της ΚΑΠ ώστε να δοθεί λύση σε μια σειρά από ζητήματα που απειλούν τον πρωτογενή τομέα όχι μόνο της χώρας αλλά συνολικά της γηραιάς ηπείρου.
Γράφει η Ελευθερία Γεωργίου
Την ώρα που η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ύστερα από αγώνα δρόμου, είχε καταφέρει να φτάσει μια δρασκελιά από τον τερματισμό, κάποιοι –με προφανείς μικροπολιτικές σκοπιμότητες– προσπάθησαν ανεπιτυχώς να σαμποτάρουν μια εφικτή λύση.
Μπορεί μεν το Ευρωκοινοβούλιο να ενέκρινε την πρόταση για την αναθεώρηση της ΚΑΠ στα τέλη Απριλίου, ωστόσο όπως υπογράμμισε ο Λευτέρης Αυγενάκης, «οι Ελληνες ευρωβουλευτές των άλλων κομμάτων είτε καταψήφισαν είτε απείχαν», με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα τονίζοντας πως «είναι ανεύθυνο πολιτικά να έχεις έναν ρόλο, να έχεις μια αποστολή και σε μια κρίσιμη ψηφοφορία είτε να απουσιάζεις είτε να καταψηφίζεις και εκ των υστέρων να δηλώνεις κάτι που δεν διορθώνει την ψήφο σου».
Διαφωνούσαν... συμφωνώντας
Η πολιτική υποκρισία ξεπέρασε κάθε όριο στην ψηφοφορία με αποκορύφωμα τον Νίκο Παπανδρέου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος καταψήφισε τις προτάσεις, μετά εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απέδιδε την αρνητική ψήφο του σε τεχνικό πρόβλημα. «Τέτοια λάθη, ότι από τεχνικό λάθος καταψήφισα και από την άλλη θεωρητικά και εκ των υστέρων και αφού το θέμα έχει πάρει άλλες διαστάσεις μετά τη δήλωσή μας ότι οι μάσκες έπεσαν, δεν συγχωρούνται» σχολίασε ο Λευτέρης Αυγενάκης αποτυπώνοντας εύγλωττα την πολιτική κυβίστηση του πράσινου ευρωβουλευτή.
Η όλη συμπεριφορά αναδεικνύει και τη σημασία που έχουν οι επικείμενες εκλογές του Ιουνίου για την εκπροσώπηση της χώρας στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψεως αποφάσεων.
Κατά την ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ήθελε πολύ να γίνει η συζήτηση χωρίς να έχει καμία θέση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούσε... συμφωνώντας στις περισσότερες από τις 19 προτάσεις της κυβέρνησης με τους ευρωβουλευτές εν τέλει να δραπετεύουν από την ψηφοφορία! Το ΚΚΕ τα γνωστά…
Και η ομάδα των Πρασίνων, αντιδρώντας στις αλλαγές, καταδίκασε ως αβάσιμη και αντιδημοκρατική πρωτοβουλία την ταχεία διαδικασία που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο που του επιτρέπει να ψηφίσει στο τέλος Απριλίου για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, με στόχο την απάλειψη ορισμένων περιβαλλοντικών κανόνων που προσθέτουν γραφειοκρατικά βάρη στους αγρότες και στην πράξη υπονομεύουν την απορρόφηση ενισχύσεων που η ίδια η ΕΕ έχει θεσπίσει. Ο,τι ζητούσε δηλαδή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο Λευτέρης Αυγενάκης, όλο το προηγούμενο διάστημα, μίλησε με τους πάντες στον πρωτογενή τομέα. Μάζεψε τις προτάσεις τους. Τις επεξεργάστηκε. Τις κοινοποίησε και τις συζήτησε με τους ομολόγους του στη Μεσόγειο καταδεικνύοντάς τους ότι τα προβλήματα αυτά δεν είναι μόνο προβλήματα της Ελλάδας, αλλά και των δικών τους κρατών.
Συμφώνησαν μαζί του και έτσι διαμορφώθηκαν οι απαιτούμενες συμμαχίες. Κινητοποίησε το ΕΛΚ. Τις έβαλε σε ένα χαρτί και όταν πήγε Βρυξέλλες, τους είπε: «Συνάδελφοι, ένα λεπτό. Πρέπει να κάνουμε αλλαγές και βελτιώσεις» οι οποίες και έγιναν δεκτές.
Απογοήτευση Αυγενάκη
«Πολύ πριν από τις κινητοποιήσεις των αγροτών είχαμε ξεκινήσει την προσπάθεια να πετύχουμε αλλαγές και βελτιώσεις στην ΚΑΠ 2023-2027 που βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη μετά τη διαπίστωση όλων των εμπλεκομένων ότι η παρούσα ΚΑΠ δεν μπορούσε να περπατήσει γιατί προκαλεί κυκεώνα δυσκολιών, απαιτήσεων και γραφειοκρατίας με ορατό τον κίνδυνο να μην καταφέρουμε να απορροφήσουμε τις επιδοτήσεις που προβλέπει. Με δική μας πρωτοβουλία βάλαμε κάτω τα θέματα ένα ένα και καταλήξαμε σε 19 προτάσεις τις οποίες υιοθέτησαν τόσο τα εννέα κράτη-μέλη της Μεσογείου, όσο και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και σε μια κρίσιμη, κρισιμότατη θα έλεγα, ψηφοφορία είδαμε με απογοήτευση τους ευρωβουλευτές των άλλων κομμάτων, αλλά και τις ευρωομάδες στις οποίες συμμετέχουν, είτε να καταψηφίζουν τις αλλαγές είτε να απέχουν από την ψηφοφορία», θύμισε σε συνέντευξή του ο υπουργός.
Τα όσα διαδραματίστηκαν στην Ευρωβουλή έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη στάση που τηρούσαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων την περίοδο των μπλόκων και των κινητοποιήσεων με δίκαια αιτήματα, όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε. Την επόμενη φορά που θα κατέβουν στους αγρότες καλό είναι να ξέρουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι ποιοι τους στηρίζουν πραγματικά και ποιοι αγωνιούν για την επόμενη μέρα και ποιοι τους εμπαίζουν… Διότι αν δεν το έχουν καταλάβει στην αντιπολίτευση, δεν εμπαίζουν την κυβέρνηση. Τους αγρότες εμπαίζουν.