Με κοινή τους ανακοίνωση τα Διοικητικά Συμβούλια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και των Ενώσεων Συντακτών της χώρας, δηλαδή της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ), της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων (ΕΣΕΠΗΝ), της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Εύβοιας (ΕΣΗΘΣΤΕΕ) και της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ) εξέφρασαν σήμερα, Δευτέρα, την οδύνη τους για τις απώλειες όλων όσων έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία.

Επίσης, εύχονται «ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες και εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στους πολίτες της Θεσσαλίας που βιώνουν αυτή την ασύλληπτη καταστροφή και υφίστανται δραματικές ανατροπές στη ζωή τους».

Στη συνέχεια, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη για έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση σε αυτή τη συγκυρία: «Οι συνάδελφοί μας δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και εργάζονται, αυτές τις ημέρες, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες. Μέρα με την ημέρα αυξάνονται οι κίνδυνοι για την υγεία τους όπως και για όλο τον πληθυσμό των πληγεισών περιοχών».

Τονίζεται ότι «αυτές τις ώρες είναι επιβεβλημένο οι συνάδελφοί μας να φροντίζουν ιδιαίτερα για την ασφάλειά τους αλλά είναι και ιδιαίτερα αυξημένη η ευθύνη των εργοδοτών τους. Χρειάζονται εξοπλισμό και είδη αναγκαία για την προστασία της υγείας τους».

Συγκέντρωση ειδών ανάγκης για τους εργαζομένους των ΜΜΕ στο πεδίο

Για τους παραπάνω λόγους αναφέρεται ότι η ΠΟΕΣΥ, η ΕΣΗΕΑ και ο ΕΔΟΕΑΠ «συντονίζονται ώστε τις επόμενες ώρες να μεταφέρουν στους συναδέλφους φάρμακα, αντισηπτικά, μάσκες, αντικουνουπικά, ισοθερμικά, μπάρες ενισχυμένης διατροφικής αξίας και εμφιαλωμένα νερά. Η κίνηση αυτή, επιβεβλημένη από την αλληλεγγύη που είναι θεμελιώδης ιδρυτική αρχή των δημοσιογραφικών Ενώσεων και του ασφαλιστικού μας Ταμείου ουδόλως απαλλάσσει τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ από την νομική και ηθική ευθύνη να φροντίζουν για την ασφάλεια των εργαζομένων τους».

Ακόμα, σημειώνεται: «Όπως ανακοίνωσε ο ΕΔΟΕΑΠ, οι πληγέντες ασφαλισμένοι καθώς και όσοι καλύπτουν τα γεγονότα στη Θεσσαλία, μπορούν να απευθύνονται όλο το 24ωρο στα τηλέφωνα 2107264807 – Αθήνα, 6982447854 – Θεσσαλονίκη και στον ιατρό εφημερίας 2107250050 – Αθήνα. Ο Οργανισμός εξυπηρετεί τους πληγέντες και τους συναδέλφους που βρίσκονται στην περιοχή, κατά προτεραιότητα σε ό,τι αφορά τη συνταγογράφηση των φαρμάκων και εξετάσεών τους».

Η ανακοίνωση καταλήγει, λέγοντας πως «ο ΕΔΟΕΑΠ θα συνδράμει και οικονομικά τους ασφαλισμένους του. Για την υλική βοήθεια, θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση».