Εκδήλωση για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ένωσης Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, στην αίθουσα «Γεώργιος Καραντζάς» του κτηρίου της ΕΣΗΕΑ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση ενός βίντεο από τις δράσεις της ΠΟΕΣΥ σε αυτά τα 30 χρόνια στα οποία δραστηριοποιείται, ενώ παρευρέθησαν ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ, Παύλος Μαρινάκης και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης.

poesu-30xronia.jpg

Μαρινάκης: Ο πολιτικός που δεν σέβεται τους δημοσιογράφους είναι σαν έναν ναυτικό που δεν αγαπάει τη θάλασσα

Στον χαιρετισμό του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως η συμπλήρωση 30 χρόνων της ΠΟΕΣΥ έχει πολλά κοινά με την επέτειο των 50 χρόνων της μεταπολίτευσης, που επίσης συμπληρώθηκαν φέτος.

Ο ίδιος δεν θέλησε να μιλήσει με τη θεσμική του ιδιότητα, αλλά «ως νέος άνθρωπος που έμαθε από παιδί να αγαπάει τις εφημερίδες και στη συνέχεια τα sites». Συμπλήρωσε μάλιστα, πως αυτός ήταν ένας από τους λόγους που αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά μετά τις σπουδές του στη νομική.

«Ο πολιτικός, ο οποίος δεν σέβεται τους δημοσιογράφους είναι σαν έναν ναυτικό που δεν αγαπάει τη θάλασσα. Είμαστε εδώ για να γκρεμίσουμε κάποιους μύθους αλλά και να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης», ανέφερε στην ομιλία του.

Ένας από τους μύθους, όπως συπλήρωσε, είναι «ότι δεν μπορεί μία κεντροδεξιά κυβέρνηση να νομοθετήσει πολιτικές οι οποίες στηρίζουν τους εργαζόμενους». Κάτι τέτοιο γίνεται προσπάθεια να καταρριφθεί μέσω των νέων συλλογικών συμβάσεων, στις οποίες «είχαμε ξεκάθαρες διατυπώσεις για την προστασία των δημοσιογράφων».

Επίσης, ανέφερε ότι «υπάρχουν θεσμικές παρεμβάσεις όπως η καθιέρωση του μητρώου έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου. Επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι μία υπόθεση που αποτελεί και δέσμευση προς την Ευρώπη, η υπόθεση των SLAPPS σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης».

«Γίνεται μια προσπάθεια συστηματική, όλα τα ΜΜΕ ξέρουν πλέον ότι οι προτάσεις και ιδέες τους ακούγονται από την κυβέρνηση», ανέφερε, ενώ σημείωσε τον κίνδυνο που κρύβει η εποχή για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, όπως η είδηση της επείγουσας επιστράτευσης λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, που κυκλοφόρησε τις προηγούμενες μέρες.

Συμπλήρωσε επίσης πως «Η ασφάλεια όλων μας, σε όποια παράταξη κι αν ανήκουμε, είναι η έρευνα, το ρεπορτάζ, η σκληρή κριτική, η αλήθεια και ο μόνος τρόπος για να αντέξει στο χρόνο είναι η δική σας δουλειά, το δικό σας λειτούργημα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο συμβόλαιο εμπιστοσύνης από αυτή τη σχέση η οποία χτίζεται χρόνο με το χρόνο».

Τέλος, ο Παύλος Μαρινάκης ζήτησε να αποδειχθεί ότι η σχέση εμπιστοσύνης Πολιτείας και δημοσιογράφων μπορεί να αντέξει στο χρόνο και να γίνει ακόμα πιο γερή.

«Άλλωστε, όπως έλεγε ο Αλμπέρ Καμύ, ο ελεύθερος Τύπος μπορεί να είναι είτε καλός είτε κακός, αλλά χωρίς ελευθερία, είναι απόλυτα βέβαιο ότι ο Τύπος δεν μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο από κακός.

Χρόνια πολλά στην ΠΟΕΣΥ χρόνια πολλά σε όλον τον δημοσιογραφικό κόσμο», ανέφερε κλείνοντας.

Τριανταφύλλου: Με οδηγό το παρελθόν μπορούμε να βαδίσουμε σε ένα καλύτερο μέλλον

triantafyllou-poesu.jpg

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Σωτήρης Τριανταφύλλου χαρακτήρισε την ίδρυση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών πριν από 30 χρόνια, ως ιστορικό σταθμό για το συνδικαλιστικό κίνημα των δημοσιογράφων στη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε μεταξύ άλλων: 

«Η πορεία των τριών δεκαετιών έδειξε στην πράξη την αναγκαιότητα αυτής της ενιαίας εκπροσώπησης και την ανάγκη ενδυνάμωσης και συνέχισης αυτής της κοινής πορείας.

Στην 30χρονη αυτή πορεία υπήρξαν πολλοί σημαντικοί σταθμοί, σημαντικές κατακτήσεις, σημαντικές παρεμβάσεις και συλλογικές επιτυχίες που κάθε φορά επιβεβαίωναν και επιβεβαιώνουν την ανάγκη της κοινής πορείας και εκπροσώπησης, αλλά δείχνουν και το δρόμο για το μέλλον.

Ένα μέλλον που θα πρέπει να είναι συλλογικό και ενδεχομένως διευρυμένο, κάτι που συζητείται εδώ και αρκετά χρόνια», ανέφερε.

Σημείωσε πως από το 1994 που ιδρύθηκε η Ομοσπονδία, έως και σήμερα έχουν αλλάξει τόσο οι συνθήκες, όσο και το περιβάλλον, σε όλα τα επίπεδα. Χαρακτήρισε τα 30 αυτά χρόνια ως δύσκολα για τη δημοσιογραφία, λόγω της οικονομικής κρίσης, τις εξελίξεις στην τεχνολογία αλλά και το περιβάλλον των συνδικάτων, σημειώνοντας πως η ΠΟΕΣΥ άντεξε παρά τις δοκιμασίες.

«Η ενότητα αυτή που διατηρήθηκε στις δύσκολες περιόδους είναι ο οδηγός μας για αυτό το μέλλον. Κλείνοντας την τρίτη δεκαετία ζωής και μπαίνοντας στην τέταρτη έχουμε ωριμάσει, αρκετά και με οδηγό το παρελθόν μπορούμε να βαδίσουμε σε ένα ακόμη καλύτερο μέλλον για το οποίο εγώ είμαι αισιόδοξος», κατέληξε στην ομιλία του.

Χαιρετισμοί από πολιτικούς

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αρχηγός της Πλεύσης Ελευθερίας, παρευρέθηκε επίσης στην εκδήλωση και ανέφερε στην ομιλία της το στοίχημα των πολιτικών να φτάσει η πληροφόρηση στους πολίτες, κάνοντας λόγο για την ποιότητα της δημοκρατίας και της κοινωνίας.

kwnstantopoulou-poesu.jpg

«Καμία κοινωνία δεν μπορεί να προοδεύσει και να πορευτεί πάνω στο ψέμα, πάνω στην εξαπάτηση, πάνω στις μισές αλήθειες. Αργά ή γρήγορα οι κοινωνίες βρίσκουν τον τρόπο να ανακαλύπτουν την αλήθεια», συμπλήρωσε.

Η κα Κωνσταντοπούλου ευχήθηκε στους «διάκονους της αλήθειας» τα 30 χρόνια να πολλαπλασιαστούν και να ασκούν το επάγγελμα «με το κεφάλι ψηλά και χωρίς φόβο με πάθος».

Το παρών έδωσε επίσης και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παυσανίας Παπαγεωργίου, ο οποίος ανέφερε πως «είναι πολύ σημαντικό να παραμένει η δημοσιογραφία μέσα στην εξέλιξη της τεχνολογίας, ελεύθερη».

papagewrgiou-poesu.jpg

Επίσης έθεσε τα ερωτήματα, «Πώς μπορεί κανείς να ασκεί ένα επάγγελμα όπου οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η ανεργία είναι μεγάλη και να αισθανθεί ασφάλεια κάποιος ο οποίος πρέπει να μιλάει ελεύθερα;

Πώς μπορεί κάποιος να αισθανθεί ασφαλής να πει την άποψή του σε ένα χώρο που υπάρχουν ελάχιστες συλλογικές συμβάσεις; Πώς μπορούμε σε ένα τέτοιο περιβάλλον να έχουμε ελευθεροτυπία . Αυτό μπορεί να γίνει σε συνεννόηση όλων των κομμάτων, αλλά κυρίως με το έργο της ΠΟΕΣΥ».

Εκ μέρους του ΚΚΕ μίλησε στην εκδήλωση η Σεμίνα Διγενή, η οποία στάθηκε στα εργασιακά δικαιώματα και στη θέση των δημοσιογράφων η οποία είναι στο πλευρό του λαϊκού κινήματος

digenh-poesu.jpg

«Οι μισθοί πρέπει να εξασφαλίζουν ζωή με αξιοπρέπεια για τους εργαζόμενους. Η ικανοποίησή τους είναι προϋπόθεση για την εργασιακή τους ασφάλεια. Εύχομαι ολόψυχα καλή δύναμη και αντοχή καλούς αγώνες στο πλευρό του λαού που αγωνίζεται», ανέφερε.

Χαιρετισμούς έδωσε και η Θεανώ Φωτίου από τη Νέα Αριστερά αναφέροντας, «Κουράγιο στους δύσκολους καιρούς τους οποίους μπαίνουμε και εσείς έχετε μεγάλη εμπειρία από δύσκολους καιρούς».

fwtiou-poesu.jpg

Απόστολος Κακλαμάνης: Όχι αυτή την καταστροφή της γλώσσας μου

Το «παρών» έδωσε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης ο οποίος τόνισε:

«Με συγκίνηση βρίσκομαι απόψε ανάμεσα σας. Έζησα όλη αυτή την πορεία του κλάδου. Θα ήθελα να έχω σήμερα στα 89 μου χρόνια τη δυνατότητα μιας πραγματικής ενημέρωσης.

Όχι αηδίες, όχι αυτήν την καταστροφή της γλώσσας μου. Αν θέλετε αυτήν την πικρία μου να την δείτε από την θετική της πλευρά. Σας ευχαριστώ με τιμήσατε για την πρόσκληση».

kaklamanhs-poesu.jpg

Διακρίσεις και βραβεύσεις

Ακολούθησαν απονομές τιμητικών διακρίσεων στα ιδρυτικά μέλη της ΠΟΕΣΥ από την ΕΣΗΕΑ και την ΕΣΠΗΤ, καθώς και σε όλες τις ενώσεις-ιδρυτικά μέλη της ΠΟΕΣΥ και ομιλίες των προέδρων.

Βραβεύτηκε επίσης, η οικογένεια του Δημήτρη Γκλαβά πρώτου προέδρου της ΠΟΕΣΥ, με τον Παύλο Μαρινάκη να παραδίδει στη σύζυγό του την τιμητική πλακέτα. Επίσης, παρουσιάστηκε η επετειακή σειρά γραμματοσήμων από τα ΕΛΤΑ για τα 30 χρόνια της ΠΟΕΣΥ.