Η απελπισία του Αλέξη Τσίπρα στο φίνις για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου αποτυπώνεται σε κάθε κίνηση και κάθε δήλωσή του. Μετά τις ύβρεις κατά της κοινωνίας και την εργαλειποίηση του τραγικού ναυαγίου, δηλώνει ότι το διακύβευμα στις κάλπες δεν είναι αν θα υπάρξει κυβέρνηση ή αν θα γίνουν εκλογές, αλλά το… πολιτικό του μέλλον.

Συγκεκριμένα, από τη Βέροια όπου βρέθηκε στο πλαίσιο της περιοδείας του, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «το κρίσιμο διακύβευμα στις 25 του Ιούνη δεν είναι, όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης, αν θα έχουμε στις 26 κυβέρνηση ή θα πάμε για τρίτες εκλογές, είναι αν θα έχουμε ένα καθεστώς ανεξέλεγκτο, ασύδοτο».

Με απλά λόγια, για τον Αλέξη Τσίπρα δεν παίζει ρόλο αν η χώρα θα έχει κυβέρνηση. Παίζει ρόλο το πολιτικό του μέλλον και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και αν γι' αυτό η χώρα αναγκαστεί να συρθεί σε τρίτες κάλπες δεν έχει κανένα πρόβλημα.

Η απελπισία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανής. Ο κίνδυνος να πέσουν τα ποσοστά του κόμματος κάτω από το (νέο) ψυχολογικό όριο του 20% (πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου ήταν το 30%) τον οδηγεί σε ακραίου τύπου πολιτικές συμπεριφορές, όπως αυτή αναφορικά με το τραγικό ναυάγιο.

Επαναλαμβάνοντας την τοξική διχαστική του ρητορική, δείχνει ότι δεν διαθέτει άλλον τρόπο να πολιτεύεται και βυθίζεται στο τέλμα της τοξικότητας.

«Δυστυχώς, τις τελευταίες μέρες βλέπουμε την αλαζονεία και την έπαρση μιας Δεξιάς από τα πολύ παλιά» είπε και πρόσθεσε: «Την είδαμε αυτήν την αλαζονεία και την έπαρση, χαρακτηριστικά, στις δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη στη Θράκη, όπου απευθύνθηκε με τρόπο εκβιαστικό στη μουσουλμανική μειονότητα, λέγοντας σε αυτούς τους φτωχούς ανθρώπους: Προσέξτε καλά εμείς θέλουμε την επόμενη μέρα όλος ο χάρτης να είναι μπλε, αν υπάρχει χρώμα διαφορετικό στον χάρτη και είστε εσείς αυτοί που ευθύνεστε θα περάσετε δύσκολα. Και το μήνυμα "Θα περάσετε δύσκολα" δεν απευθυνόταν μόνο στη μουσουλμανική μειονότητα. Το είπε μπροστά στις κάμερες για να περάσει σε κάθε σπίτι, σε κάθε οικογένεια, σε κάθε κοινωνική ομάδα. Όποιοι βρεθείτε απέναντι στην καθεστωτική τους αντίληψη θα περάσετε δύσκολα».

Και συνέχισε: «Απέναντι σε αυτό το καθεστωτικό μήνυμα έχουμε να δώσουμε μία απάντηση. Για αυτό καλούμε όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι η επόμενη μέρα θα είναι πράγματι δύσκολη για τη δημοκρατία και για την κοινωνία, αν υπάρξει αυτή η εξέλιξη. Αν, δηλαδή, δημιουργηθεί ένα καθεστώς, αν προχωρήσει η ορμπανοποίηση της πολιτικής ζωής στον τόπο μας».

Έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει πως «ο κ. Μητσοτάκης θαυμάζει τον κ. Όρμπαν», τη στιγμή που ο πρόεδρος της ΝΔ είναι από τους πρώτους ηγέτες της ΕΕ που έχει καταδικάσει τις πρακτικές του και έχει πρωτοστατήσει στην περιθωριοποίησή του.

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «θέλει να εξαφανίσει τους αντιπάλους του. Θέλει να δημιουργήσει συνθήκες μονοκρατορίας για να μην έχει την επόμενη μέρα κάποιον να τον εμποδίσει να εφαρμόσει αυτήν την πολιτική», αντί να ασχοληθεί με τις αιτίες που οδήγησαν τους πολίτες να γυρίσουν την πλάτη στον ίδιο και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Εργαλειοποίηση του ναυαγίου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι η Νέα Δημοκρατία εκμεταλλεύτηκε το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου για να «ναυαγήσει» το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών. Και αυτό, όπως είπε, γιατί δεν θέλει να γίνει συζήτηση επί των προγραμμάτων, επειδή έχει κρυφή ατζέντα.

Μάλιστα σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο Αλέξης Τσίπρας φτάνει στο σημείο να θέτει θέμα συγκάλυψης αναφορικά με το ναυάγιο στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου, έχοντας ήδη επιρρίψει ευθύνες στο Λιμενικό, στις αρμόδιες κρατικές αρχές αλλά και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και αυτό έχοντας παράλληλα κατηγορήσει την ελληνική κοινωνία για «ρατσιστικές» τάσεις, υποστηρίζοντας πως η πλειοψηφία της κινείται στη λογική πως οι μετανάστες, οι ξένοι όπως είπε, είναι κακοί…