Ο Γιώργος Αναματερός, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας με την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπουλου στις εκλογές του Μαΐου, έδωσε μια απολαυστική συνέντευξη στο σάιτ militaire.gr και τον δημοσιογράφο Πάρι Καρβουνόπουλο. Μεταξύ άλλων είπε ότι «θα ψηφίσει Βαρουφάκη» και ότι «η Πλεύση Ελευθερίας έγινε θρησκευτική σέχτα με κάτι βλαμμένους, ένας αχταρμάς, ένα σκορποχώρι». Αναγνώρισε βέβαια ότι η Ζωή Κωνσταντοπουλου είναι «ένα ακέραιο και έντιμο άτομο», αλλά δεν παρέλειψε να τη στολίσει, χαρακτηρίζοντάς την «κακομαθημένο πλουσιοκόριτσο». Τέλος, αν και ο ίδιος θα ψηφίσει ΜέΡΑ25, όπως δήλωσε, κατέληξε ότι «οι ψηφοφόροι του ΜέΡΑ 25 είναι γίδια». Αν μη τι άλλο, ειλικρινής, εκτός από απολαυστικός. Είναι δε προφανές, ότι η Πλεύση Ελευθερίας έχει να αντιμετωπίσει διαφορά θέματα. Πάσχει από πολιτικό προσωπικό, πάσχει από δημόσιο λόγο, πάσχει από σαφείς κυβερνητικές θέσεις, πάσχει από διαφανείς εσωκομματικές διεργασίες. Στο μόνο, δε, που δεν πάσχει είναι η πληθωρική παρουσία της αρχηγού της. 

Είναι πολλές οι συμπτώσεις 

Ο πρέσβης Γιώργος Αϋφαντής (τέως διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα) στη συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» είναι ξεκάθαρος και ομιλεί άνευ περιστροφών: «Η επιρροή της τουρκικής πρεσβείας στον ΣΥΡΙΖΑ είναι καταλυτική». Πρώτη φορά υπάρχει τέτοια επώνυμη δημόσια ομολογία για ένα κόμμα και μάλιστα σε σημείο να δίνονται ονόματα συνεργατών που είχαν συγκεκριμένες επαφές με ξένες δυνάμεις και για συγκεκριμένο λόγο. Μάλιστα, εάν αυτό ιδωθεί σε συνδυασμό με τα όσα γράφει ο διπλωματικός σύμβουλος του νυν προέδρου των ΗΠΑ, M. Carpenter, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρηματοδοτήθηκε ευθέως από τον Πούτιν (Cathrine Belton, Putin’s People, 2021, σελ. 428), αλλά και όσα μεταφέρει ο τέως πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, στον Ρίτσαρντς Λ. Τζάκσον με αφορμή το βιβλίο του «Μακριά κι αγαπημένοι» (εκδ. Εστία, 2023, σελ. 400) ότι οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν τη βρομοδουλειά δεκαετιών, αντιλαμβάνεται και ο πλέον αφελής πού είχαμε τελικά μπλέξει και από τι ευτυχώς γλιτώσαμε. 

Δεν έπιασε το τσιτάτο 

Με το απόσπασμα από την «Ασκητική» του κορυφαίου Ελληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη «Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: «Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε; Πολέμα!», ξεκίνησε την ομιλία του ο Τσίπρας στο Ηράκλειο της Κρήτης. Του Καζαντζάκη, που όταν το 1945 έγινε δι’ ολίγον υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση Θεμιστοκλή Σοφούλη, η Αριστερά τον έλεγε προδότη. Τέλος πάντων, ποιος τα θυμάται αυτά; Σίγουρα όχι ο λογογράφος του Τσίπρα. Αλλωστε είναι πάντα πιασάρικο να κάνεις ότι είσαι διαβασμένος. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το κοινό δεν φάνηκε να ενθουσιάζεται, κυρίως γιατί ο Αλέξης Τσίπρας επανέρχεται στις «εργοστασιακές του ρυθμίσεις» και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι επιτίθεται στον Μητσοτάκη. 

Νιώθουν γ@μ@τοι γενικώς 

Απ’ την άλλη, η Ελενα Ακρίτα βρέθηκε προχθές το απόγευμα στο Ιλιον, όπου μεταξύ άλλων εύθυμων λογοπαιγνίων δήλωσε (πάντα με τον απαραίτητο στόμφο που αρμόζει στην περίσταση): «Εχουμε, όπως λέει ο γιος μου, ένα γαμάτο οικογενειακό, εεε, οικονομικό επιτελείο, το πιο γαμάτο οικονομικό επιτελείο έβερ, είναι σοβαροί άνθρωποι». Να υπενθυμίσω ότι οι γ@μ@τοι δεν μπόρεσαν να κάνουν ούτε κοστολόγηση στο πρόγραμμα και εξετέθησαν στο πανελλήνιο κατά τις εκλογές του Μαΐου. Δεν ξέρω τι άλλαξε έκτοτε και μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ, αφού σπανίως κάποιος ομιλητής του ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται με το πρόγραμμα του κόμματος. Τους ενδιαφέρει το τι κάνει ο Μητσοτάκης και μόνο. 

Μεγάλα λόγια που έμειναν μισά 

Θυμάμαι έντονα δύο θέματα που είχε σηκώσει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την προεκλογική περίοδο του Μαΐου. Το πρώτο ήταν η περιβόητη (και αμφιβόλου συνταγματικότητας) Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα υπέγραφε την επομένη της «πανηγυρικής της εκλογής» η προοδευτική κυβέρνηση. Οπως έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας, είχαν «έτοιμη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την πρώτη μέρα της προοδευτικής κυβέρνησης. Με τρία άρθρα: 1. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών α’ κατοικίας μέχρι τον νέο νόμο. 2. Μείωση του ΦΠΑ για τα τρόφιμα στον κατώτερο συντελεστή και του ΕΦΚ στο κατώτερο ευρωπαϊκό όριο. 3. Κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια για τα παιδιά που δίνουν τώρα Πανελλαδικές». Τι κι αν του έλεγαν όλοι για κοστολόγηση των τριών αυτών μέτρων, τι κι αν του έλεγαν ότι η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα προσαρμογής, τι κι αν του έλεγαν ότι λαϊκίζει, ο Αλέξης εκεί απτόητος. 

Το δεύτερο ήταν το διαβόητο σύστημα καταγραφής αποτελεσμάτων που είχε δημιουργήσει η Κουμουνδούρου «για να ελέγξει» τη Singular και το «σύστημα Μητσοτάκη που θα επιχειρούσε νοθεία». Ηταν απότοκο της πλήρους απώλειας με την πραγματικότητα, τότε που πίστευαν ότι κερδίζουν – έστω οριακά. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποτίθεται ότι θα κατέγραφε σε σχεδόν πραγματικό χρόνο όλα τα εκλογικά αποτελέσματα της Κυριακής, μέσω 22.000 εκλογικών αντιπροσώπων, οι οποίοι θα διασταύρωναν τα εκλογικά αποτελέσματα που θα έδινε ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής. Από καταγγελίες εκλογικών αντιπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάθαμε ότι δεν λειτούργησε ποτέ διότι κατέρρευσε πριν καν τεθεί σε εφαρμογή. 

Και τα δύο εξαφανίστηκαν από τον δημόσιο διάλογο μετά τη συντριβή της 21ης Μαΐου. Σαν να μην υπήρξαν ποτέ, σαν να ήταν ένα κακό όνειρο. Τα δύο αυτά συμβάντα, ωστόσο, είναι ενδεικτικά της προχειρότητας με την οποία πολιτεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύοντας ότι θα ξεγελάει τους πάντες ξανά και ξανά.