Άνοιγμα… στη χώρα μας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έκανε ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Mehmet Kemal Bozay στη διάρκεια του Οικονομικού Συνέδριου που διεξάγεται στους Δελφούς.

Ο αξιωματούχος της Τουρκίας εξέφρασε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, της ΕΕ και της Τουρκίας.

Ο Bozay δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Ελλάδα για την υποστήριξη της κατά τη διάρκεια των καταστροφικών σεισμών που έπληξαν την Τουρκία.

Ακόμη αναφέρθηκε στην επικοινωνία που είχε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και τις επαφές στο υψηλότερο επίπεδο με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας μας (Σακελλαροπούλου, Μητσοτάκη, Δένδια, Παναγιωτόπουλο, Μηταράκη και Στυλιανίδη».

«Πιστεύω ότι ο ρόλος της Τουρκίας και η συνεργασία της με όλες τις χώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, μπορεί να βασίζεται σε αυτή την νέα προσέγγιση, με ένα σταθερό τρόπο.

Θα μπορούσαμε να βρούμε τρόπους να ενισχύσουμε και να κάνουμε αυτές τις συνεργασίες να ανθίσουν. Να χρησιμοποιήσουμε δηλαδή το ήδη υπάρχον πλαίσιο συμφωνιών, σύνδεσης, τελωνειακής ένωσης, το καθεστώς υποψήφιου μέλους. Μπορούμε να βρούμε τρόπους να αναζωογονήσουμε αυτές τις διαδικασίες». είπε ο Bozay

«Ελλάδα και Τουρκία θα βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας»

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστήριξε ότι οι γειτονικές χώρες, μεταξύ αυτών η Ελλάδα και η Τουρκία θα κληθούν να συμβάλουν στις προσπάθειες ανοικοδόμησης.

Συνεργασία για επενδύσεις

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τουρκίας μίλησε για τις αυξημένες επενδύσεις των ΗΠΑ και της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή. Τόνισε και ότι η Ε.Ε. με τη νέα της «πράσινη» ατζέντα και στη νέα πραγματικότητα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να ανταποκριθεί προκειμένου να είναι ανταγωνιστική.

Θεωρεί ακόμη ότι η μετατόπιση της οικονομίας από τη δύση προς την ανατολή, μπορεί να συγκρατηθεί στην Μεσόγειο με καλή συνεργασία, με την αξιοποίηση των «εμπορικών δρόμων» στην εν λόγω περιοχή και με την οικοδόμηση ενός «οικοσυστήματος» με τη Βόρεια Αφρική.

«Νομίζω, ότι πρέπει να εργαστούμε για να βρούμε κάποιο συγχρονισμό σε όλα αυτά τα ανοίγματα μαζί με την Ε.Ε.» είπε χαρακτηριστικά ο Bozay.