Καταγγελίες για πιέσεις σε γιατρούς και υγειονομικούς με στόχο την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης από κορωνοϊό βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μετά και το σάλο που προκλήθηκε στο εμβολιαστικό κέντρο του Παλαμά Καρδίτσας.

Σχετική καταγγελία έκανε στην «Κοινωνία ώρα mega» η Άννα Μαστοράκου, Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας. «Υπάρχει πίεση σε γιατρούς και υγεινομικούς για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού αλλά και πλαστά θετικά τεστ για να αποφύγει κάποιος τον εμβολιασμό», σημείωσε η κυρία Μαστοράκου.

«Τα κέντρα διενεργούν τα τεστ και καταγράφουν στο μητρώο covid το αποτέλεσμα, άρα ο ενδιαφερόμενος ανάλογα με το αποτέλεσμα έχει και το αντίστοιχο αποτέλεσμα. Υπάρχουν πολίτες που πιέζουν γιατρούς, κέντρα για ψευδές θετικό rapid test έναντι αμοιβής», εξήγησε. «Έχει καταγγελθεί από γιατρούς», υπογράμμισε.

Όπως είπε μιλάμε για 100-200 ευρώ για την έκδοση ψευδούς θετικού τεστ, ώστε να βγει το πιστοποιητικό νόσησης και να αποφεύγεται ο εμβολιασμός για έξι μήνες.

Ο ιατρικός κόσμος αρνείται, αλλά η πίεση είναι πολύ μεγάλη και μπορεί κάπου κάποιος γιατρός να έχει ενδώσει.

«Υπάρχουν καταγγελίες στην Καβάλα, την Πάτρα και σε πάρα πολλές περιοχές, Χαλκίδα, Δράμα. Έχει ξεκινήσει έρευνα. Υπάρχουν αναφορές που μπαίνουν στο μικροσκόπιο. Υπάρχουν και αναφορές ότι αντιεμβολιαστές έχουν παρεισφρήσει σε γραμμές εμβολιαστικών κέντρων», πρόσθεσε.

«Υπάρχουν αντιμεβολιαστές που το κάνουν για ιδεολογικούς λόγους κι άλλοι που το κάνουν με χρηματικά κίνητρα», εξήγησε.

Έγκλημα η υπόθεση την Καρδίτσα

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε πως το συμβάν με τα «μαϊμού» πιστοποιητικά αποτελεί έγκλημα και ενέχει μεγάλο κίνδυνο διασποράς του ιού: «Αυτό που έγινε στην Καρδίτσα είναι έγκλημα. Από αυτούς που πήραν τα πιστοποιητικά ένας να ήταν ασυμπτωματικός σκεφτείτε σε πόσο κόσμο θα μπορούσε να μεταδώσει τον ιό», ανέφερε.

Όσον αφορά στην υπάλληλο που είχε πρόσβαση στην πλατφόρμα με τους κωδικούς , τόνισε πως δεν πρέπει να επιστρέψει στη δουλειά της ενώ κατα τη γνώμη της η υπόθεση θα έπρεπε να έχει ήδη κλείσει: «Ένα άτομο έχει τους κωδικούς, η συγκεκριμένη υπάλληλος δεν πρέπει να επιστέψει στη δουλειά της. Θα έπρεπε ήδη να είχε ολοκληρωθεί η ΕΔΕ και να έχει λήξει η υπόθεση».

«Αυτή η ιστορία υπονομεύει το τέλος της πανδημίας. Δεν γίνεται να πραγματοποιηθεί ούτε καν ιχνηλάτηση», τόνισε.

Σχετικά με τους ασθενείς στα νοσοκομεία που αρνούνται να διασωληνωθούν, η Κα Παγώνη δήλωσε πως για την περίπτωση του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», οι γιατροί διαχειρίστηκαν άψογα την υπόθεση.«Αναγκαστικά έπρεπε να πας με δικαστική παρέμβαση για να σώσεις τον άρρωστο», πρόσθεσε. Μάλιστα τόνισε πως δεν είναι σπάνιο να εμφανίζονται δικηγόροι στα νοσοκομεία έξω από τις μονάδες και να έχουν όπως είπε, πάρε-δώσε μαζί τους οι γιατροί.

Επιπλέον, η κα Παγώνη αποκάλυψε πως δέχεται σοβαρές απειλές στο κινητό της, αλλά αυτό όπως δήλωσε δεν την εμποδίζει από να βγαίνει και να ενημερώνει.

Για τον εμβολιασμό των παιδιών, ενόψει και του ανοίγματος των σχολείων, σημείωσε πως τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης στις ηλικίες 12-17 είναι πολύ χαμηλά. «Φοβόμαστε ότι αν δεν εμβολιαστούν θα κολλήσουν πολλά παιδιά. Η μετάλλαξη Δ δεν παίζει το έχουμε δει και στην Αμερική. Οφείλουμε να ενημερώσουμε τα παιδιά. Δεν πρέπει να περιμένουμε σε αυτή τη φάση», πρόσθεσε.

Επιπροσθέτως, έκανε ανοιχτή πρόταση να υπάρξουν συνεργεία εμβολιασμού έξω από τα σχολείο, που θα εμβολιάζουν για παιδιά και γονείς. Τέλος, διευκρίνισε πως σε καμία περίπτωση, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, δεν εκμεταλλευόμαστε τα παιδιά για να χτιστεί το τείχος ανοσίας.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της πανδημίας

«Έχουμε την αριθμητικά καταγραφή και από την άλλη έχουμε τη πιθανή αιτιολογία. Στην πρώτη περίπτωση διαπιστώνουμε μια σταθερότητα, τα θετικοποιημένα κρούσματα βλέπουμε ότι είναι σε σταθερό, διαχειρίσιμο στάδιο, και οι σκληρές δείκτες δεν τρομάζουν. Έχουμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Αλλά ο Αύγουστος λόγω της πληθυσμιακής αλλοίωσης του πληθυσμού δεν προσφέρεται για συμπεράσματα. Ο Σεπτέμβρης για τη Θεσσαλονίκη είναι μήνας έντονης κινητικότητας», ανέφερε στο MEGA ο Νίκος Παπαϊωάνου, πρύτανης ΑΠΘ και συνέστησε προσοχή και τήρηση των μέτρων.

Όπως είπε τα μαθήματα θα γίνουν δια ζώσης στα Πανεπιστήμια. Αναφορικά στον αριθμό των εμβολιασμένων φοιτητών, δεν υπάρχει ακριβή εικόνα, «θέλω να πιστεύω ότι είμαστε στο 58-60%». Τόνισε ότι δεν είναι εφικτός ο ατομικός έλεγχος σε 55.000 φοιτητές.

«Τα πρωτόκολλα μπορεί να είναι όλα τέλεια, αλλά όλα κρίνονται επειδή εφαρμόζονται από εμάς», υπογράμμισε.