Το στρατηγικό όραμα της κυβέρνησης για μια νέα παραγωγική κατεύθυνση της ελληνικής οικονομίας, βασισμένη στη δημοσιονομική σταθερότητα και με επίκεντρο την εξωστρέφεια, ανέδειξε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την έναρξη του επετειακού συνεδρίου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, με τίτλο: «80 Χρόνια ΠΣΕ – Ορίζοντας το Μέλλον των Ελληνικών Εξαγωγών: Καινοτομία, Προκλήσεις και Ευκαιρίες».

Όπως επεσήμανε ο κ. Πιερρακάκης, «το εξαγωγικό αποτύπωμα συνιστά και εθνικό αποτύπωμα», εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι οι ελληνικές εξαγωγές θα ξεπεράσουν το σημερινό 42% του ΑΕΠ, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός στην ανάγκη απλοποίησης και ψηφιοποίησης των διαδικασιών, όπως οι αδειοδοτήσεις, τονίζοντας πως έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια που πρέπει να αρθούν. «Οι αλλαγές που απαιτούνται δεν έχουν απαραίτητα δημοσιονομικό κόστος, αλλά απαιτούν πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, από τις συνολικά 5.500 δημόσιες υπηρεσίες, περισσότερες από 2.000 έχουν ήδη περάσει στην ψηφιακή εποχή. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα, όπως είπε, είναι η απλοποίηση των διαδικασιών και η καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο κ. Πιερρακάκης κάλεσε τους εξαγωγείς να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ ανακοίνωσε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των συνεργειών, μέσω κινήτρων για συγχωνεύσεις και δημιουργία clusters εξαγωγικών επιχειρήσεων.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να ισχυροποιήσουν περαιτέρω τη θέση τους διεθνώς – και στηρίζουμε αυτή την πορεία με χρηματοδοτικά εργαλεία και επενδυτικά κίνητρα, που ενισχύουν την ψηφιακή τους μετάβαση και την εξωστρέφεια», υπογράμμισε στο κλείσιμο της ομιλίας του.

Αναφορικά με το ζήτημα των δασμών, ο υπουργός εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος. Όπως ανέφερε, στόχος είναι η αποφυγή αρνητικών εξελίξεων, ωστόσο σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις, προστατεύοντας τα ελληνικά προϊόντα και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτά.

Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι οι βασικές ανησυχίες εντοπίζονται στις δευτερογενείς επιδράσεις, δεδομένου ότι οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αποτελούν περίπου το 4,9% του συνόλου και αφορούν κυρίως βιομηχανικά και αγροτικά προϊόντα.