Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφέρθηκε στις βασικές εξελίξεις των χθεσινών και σημερινών συνεδριάσεων του Eurogroup και του ECOFIN στις Βρυξέλλες, δίνοντας έμφαση τόσο στις παγκόσμιες οικονομικές σχέσεις όσο και στις στρατηγικές προτεραιότητες της Ε.Ε.
Όπως τόνισε, οι πρόσφατες ανακοινώσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας συνιστούν θετική εξέλιξη, καθώς συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στις εμπορικές τους σχέσεις, τονίζοντας πως το Eurogroup στηρίζει την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωση. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αυτή η προσέγγιση στέλνει μήνυμα και για τις επερχόμενες επαφές της Ουάσινγκτον με την Κομισιόν.
Αναφερόμενος στα θέματα του Eurogroup, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε πως συζητήθηκαν η στρατηγική προώθηση του ψηφιακού ευρώ, καθώς και η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Παράλληλα, στο πλαίσιο του ECOFIN, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας μέσω μείωσης της γραφειοκρατίας και προώθησης της Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον τομέα της Άμυνας, χαρακτηρίζοντάς την ως γεωπολιτική αναγκαιότητα. Υπενθύμισε πως η Ελλάδα υπέβαλε πρόσφατα αίτημα ενεργοποίησης της εθνικής ρήτρας διαφυγής για την Άμυνα, με σκοπό τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για τις προγραμματισμένες αμυντικές δαπάνες.
Τέλος, εξέφρασε τη στήριξή του στο ευρωπαϊκό εργαλείο SAFE για την ενίσχυση της κοινής αμυντικής προμήθειας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ευρωπαϊκής συνεργασίας στην ανάπτυξη αμυντικής βιομηχανίας.
Αναλυτικά οι δηλώσεις Πιερρακάκη:
«Χθες, στο Eurogroup, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις στρατηγικές μας προτεραιότητες, κυρίως τη δημιουργία του ψηφιακού ευρώ και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Σήμερα, συζητήσαμε τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και στο πλαίσιο αυτό είχα την ευκαιρία να επιβεβαιώσω τη δέσμευση της Ελλάδας σε μια διεθνή οικονομική τάξη βασισμένη σε κανόνες, καθώς και τη στήριξή μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι χθεσινές ανακοινώσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας κινούνται σε θετική κατεύθυνση, καθώς συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης στη διμερή εμπορική τους σχέση. Και αυτό είναι ήδη εμφανές, όπως αποτυπώνεται στις διεθνείς και στις χρηματιστηριακές αγορές».
Στη συνέχεια, στάθηκε στα θέματα που συζητήθηκαν σήμερα στο Ecofin, δίνοντας έμφαση στο κομμάτι της Άμυνας. «Σήμερα, στο ECOFIN, συζητήσαμε δύο πολύ επίκαιρα θέματα. Πρώτον, την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Εκεί είναι απαραίτητο να μειώσουμε τη γραφειοκρατία - το λεγόμενο "ρυθμιστικό βάρος" - και ταυτόχρονα να την ενισχύσουμε μέσα από την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων. Το δεύτερο θέμα είναι η Άμυνα. Η Άμυνα δεν είναι απλώς μια ακόμη πολιτική. Είναι γεωπολιτική αναγκαιότητα για όλα τα κράτη-μέλη. Πριν από δύο εβδομάδες, η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής στον τομέα της Άμυνας, ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για τις απαραίτητες αμυντικές επενδύσεις που έχουμε ήδη προγραμματίσει. Παράλληλα, η ανάπτυξη εθνικής αμυντικής βιομηχανίας αποτελεί στρατηγική μας προτεραιότητα και υπό το πρίσμα αυτό στηρίζουμε πλήρως τις αρχές του εργαλείου SAFE, το οποίο στοχεύει στη συγκέντρωση πόρων για κοινές προμήθειες. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι αναγκαίο να συγκεντρώσουμε πόρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να επιτύχουμε ουσιαστικά οφέλη στον τομέα της Άμυνας».