Την πρόθεση της Ελλάδας να αποπληρώσει νωρίτερα –έως και δέκα χρόνια πριν την καθορισμένη ημερομηνία– τα δάνεια του πρώτου πακέτου στήριξης, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στο Bloomberg από τις Βρυξέλλες.

«Θα πρέπει να έχει τελειώσει εντελώς μέχρι το 2031», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η δημοσιονομική σύνεση δεν αποτελεί πολιτική επιλογή αλλά «κανόνα». Σήμερα, η τελευταία δόση αυτών των δανείων έχει προγραμματιστεί για το 2041, ωστόσο η κυβέρνηση επιδιώκει την πλήρη εξόφληση έως το τέλος της επόμενης εξαετίας.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική δημοσιονομικής εξυγίανσης και ενίσχυσης της αξιοπιστίας της χώρας, με τον κ. Πιερρακάκη να διαμηνύει: «Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε τον λογαριασμό στην επόμενη γενιά».

Η Ελλάδα οφείλει σήμερα 31,6 δισ. ευρώ από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης του 2010, στο πλαίσιο της λεγόμενης Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης (Greek Loan Facility – GLF), από το συνολικό ποσό των 52,9 δισ. ευρώ που χορηγήθηκε τότε από χώρες της ευρωζώνης. Η χώρα έχει ήδη αποπληρώσει πρόωρα μέρος των δανείων της και σχεδιάζει νέα πρόωρη αποπληρωμή μέσα στο 2025, όπως είχε δηλώσει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η πρόωρη αποπληρωμή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία ενόψει του γεγονότος ότι το μεγαλύτερο μέρος των δανείων της δεύτερης διάσωσης δεν θα αρχίσει να εξοφλείται πριν από το 2033, βάσει των μέτρων ελάφρυνσης χρέους που εγκρίθηκαν το 2018 από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Η Ελλάδα, όπως σημείωσε ο υπουργός, υπερβαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους της, γεγονός που διευκολύνει την πρόωρη εξόφληση. Το δημόσιο χρέος μειώθηκε στο 153,6% του ΑΕΠ το 2024 –χαμηλότερα από τον στόχο του 154%– και αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 150% εντός του 2025.

Η δυναμική αυτή, σε συνδυασμό με την υπεραπόδοση του προϋπολογισμού και τη σταθερή ανάπτυξη, συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα. Το 2024, η χώρα ήταν μία από τις μόλις έξι στην ΕΕ που κατέγραψαν δημοσιονομικό πλεόνασμα, εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης.

Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2025 προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 3,2% του ΑΕΠ, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι η διατήρησή του σε όλα τα μελλοντικά σενάρια.