Στις πρόσφατες συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN, ο Υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, είχε σημαντικές συναντήσεις με κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Στην ατζέντα των συνομιλιών κυριάρχησαν θέματα που αφορούν στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, καθώς και τη σημασία της ολοκλήρωσης κρίσιμων στρατηγικών πρωτοβουλιών για το μέλλον της Ε.Ε. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στην εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, με τον κ. Πιερρακάκη να εκφράζει την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίτευξή της, μια συμφωνία που αναμένεται να ενισχύσει τις εμπορικές σχέσεις και να συμβάλει στην ανάπτυξη της Ε.Ε.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, ο κ. Πιερρακάκης εξέφρασε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας για τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτύχει εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, μια συμφωνία που αναμένεται να ενισχύσει τις εμπορικές σχέσεις και να προωθήσει την ανάπτυξη στην περιοχή. Στο πεδίο της άμυνας, συζητήθηκε η αναγκαιότητα αύξησης των πόρων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλιστούν ουσιαστικά οφέλη για την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της. Παράλληλα, ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να εστιάσει η Ευρώπη στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της μέσω στρατηγικών προτεραιοτήτων, όπως η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και η ανάπτυξη του ψηφιακού ευρώ.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στις εμπορικές προσπάθειες της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ, ενώ τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας και αύξησης των πόρων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο υπουργός έθεσε επίσης τη σημασία της προώθησης της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και της ολοκλήρωσης σημαντικών οικονομικών και χρηματοδοτικών πρωτοβουλιών, όπως η Τραπεζική Ένωση και το ψηφιακό ευρώ.
Η ανάρτηση
Στο πλαίσιο των συνεδριάσεων του Eurogroup και του ECOFIN, συναντήθηκα με τους Εκτελεστικούς Αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Stéphane Séjourné και Raffaele Fitto και με τον Επίτροπο για τον Προϋπολογισμό Piotr Serafin.
Στις συναντήσεις μας επανέλαβα την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες της Επιτροπής για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.
Στον τομέα της Άμυνας, συζητήσαμε για την κρισιμότητα της ενίσχυσης των πόρων σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο, που θα παράξει ουσιαστικά οφέλη τόσο για την Ένωση συνολικά, όσο και για κάθε κράτος - μέλος ξεχωριστά.
Παράλληλα, τόνισα την αναγκαιότητα η Ευρώπη να εστιάσει σε πολιτικές ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς της, μέσα από την προώθηση των στρατηγικών μας προτεραιοτήτων - και, κυρίως, της ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ένωσης και της εκκίνησης του ψηφιακού ευρώ.
Τέλος, είχα την ευκαιρία να συγχαρώ τον Γερμανό Αντικαγκελάριο και Υπουργό Οικονομικών Lars Klingbeil για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, ενώ με τον Ιταλό ομόλογό μου Giancarlo Giorgetti εστιάσαμε στα ζητήματα χρηματοδότησης της Άμυνας, που τέθηκαν στο ECOFIN.