«Μέλημά μας να συμβάλλει η Τεχνητή Νοημοσύνη στην εξατομικευμένη μάθηση και στη βελτίωση του έργου των εκπαιδευτικών», επισημαινει ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κυριάκος Πιερρακάκης.
«Είμαστε μια χώρα δυνατότητων και εκκρεμοτήτων. Είναι σημαντικό να αρχίσουμε να λύνουμε θέματα. Όλη η συζήτηση για την Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται για το πώς θα γίνει καλύτερα η δουλειά των εκπαιδευτικών. Όλη η συζήτηση είναι για να διαπιστώσουμε πώς θα συμβάλλουν οι τεχνολογίες αυτές στην εξατομικευμένη μάθηση». Αυτό τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την έναρξη του φεστιβάλ «AI_DUCATION FESTIVAL: Η Τεχνητή Νοημοσύνη - Διαμορφώνοντας τα σχολεία του μέλλοντος», που διοργανώνεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η βασική ερώτηση για τη σχολική αίθουσα δεν είναι πώς θα μπει η τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση, αλλά το πώς θα αξιοποιηθεί για την ανάδειξη των δυνατοτήτων του εκπαιδευτικού δυναμικού και την επίλυση των προβλημάτων της εκπαίδευσης.
Η τεχνητή νοημοσύνη περιγράφει το παρόν
«Δε μιλάμε για μία ακόμη εκδήλωση», τόνισε από τη μεριά του ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Στέλιος Παπαδημητρίου. «Το θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης δεν έρχεται από το μέλλον αλλά περιγράφει το παρόν μας. Η Τεχνητή Νοημοσύνη ανήκει στην οικογένεια των τεχνολογιών που επεκτείνονται με μεγαλύτερη ταχύτητα από τους θεσμούς», επεσήμανε.
Αυτό, ωστόσο, δεν είναι κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με αρνητικό πρόσημο. «Η Τεχνητή Νοημοσύνη επαναπροσδιορίζει και επαναοπτικοποιεί. Σε λίγα χρόνια θα είναι τόσο κοινότυπη, όσο άλλες τεχνολογίες», είπε και πρόσθεσε: «Η σημερινή εκδήλωση δεν είναι εκδήλωση τεχνοφοβίας ούτε τεχνοφετιχισμού».