Με αυστηρή γλώσσα απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, σε όσους – όπως υποστήριξε – επιχειρούν να πλήξουν το έργο της κυβέρνησης στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού. Παρεμβαίνοντας στη Βουλή, ο κ. Πιερρακάκης επιτέθηκε με σφοδρότητα σε όσους διακινούν ανυπόστατες κατηγορίες μέσα από ανώνυμα δημοσιεύματα και πλατφόρμες του διαδικτύου.
«Σε ό,τι αφορά τους αρουραίους των υπονόμων του διαδικτύου, οι απαντήσεις θα δοθούν στις αίθουσες των δικαστηρίων, όπως οφείλει να γίνεται σε μια ευνομούμενη πολιτεία, σε μια Δημοκρατία», υπογράμμισε με νόημα.
Απαντώντας στις επικρίσεις που διατυπώνονται τις τελευταίες εβδομάδες για ψηφιακά έργα και διαγωνισμούς που υλοποιήθηκαν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε πως όλα ακολουθούν πολλαπλά στάδια ελέγχου, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Όλα τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν 26 στάδια αξιολόγησης, εθνικά και ευρωπαϊκά – ανάμεσά τους και έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προσυμβατικό έλεγχο, έλεγχο των τεχνικών προδιαγραφών και του “Καλώς έχειν”», εξήγησε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση της ΝΔ κλήθηκε το 2019 να διαχειριστεί μια δημόσια διοίκηση καθηλωμένη στην εποχή του φαξ, όπου ούτε μια υπεύθυνη δήλωση δεν μπορούσε να υποβληθεί ψηφιακά.
«Το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων είναι η απόλυτη ανυπαρξία αυτού που παραλάβαμε. Ήμασταν ακόμα μια χώρα που λειτουργούσε με FAX. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε ούτε μια υπεύθυνη δήλωση ψηφιακά», τόνισε.
Πιερρακάκης: Επί ΣΥΡΙΖΑ ούτε ένα έργο δεν είχε δεύτερη προσφορά
Σκληρή απάντηση σε όσους αμφισβητούν τη διαφάνεια των ψηφιακών έργων που χρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης έδωσε ο υπουργός Υγείας και πρώην υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, εξαπολύοντας παράλληλα μέτωπο κατά του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά κατά του Αλέξη Χαρίτση, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για τοξική και αβάσιμη ρητορική.
Απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση, ο κ. Πιερρακάκης παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία για τη διαδικασία δημοπράτησης των έργων:
«Πόσα έργα δημοπρατήθηκαν; 203. Σε πόσα απ' αυτά είχαμε άνω της μιας προσφοράς; Στα 2/3. Στο 1/3 που δεν είχαμε, στα μισά είχαμε κοινοπραξίες εταιρειών, πάνω από μια εταιρεία».
Αναφορικά με τον αριθμό των εταιρειών που συμμετείχαν στα έργα, διέψευσε τις εντυπώσεις περί περιορισμένου ανταγωνισμού:
«Ήταν σε αυτό το 1,8 δισ. που είναι το σύνολο, 10 οι εταιρείες που πήραν τα ποσά; Όχι, ήταν 102», τόνισε, καταθέτοντας τα σχετικά έγγραφα στα πρακτικά. «Για να είμαστε στον κόσμο της πραγματικότητας και όχι στον κόσμο των fake news», υπογράμμισε.
Ασκώντας προσωπική κριτική στον Αλέξη Χαρίτση, ο κ. Πιερρακάκης επέλεξε να συγκρίνει τα δεδομένα με την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αποδομώντας – όπως είπε – την «ευαισθησία» του για τον υγιή ανταγωνισμό:
«Ο κύριος Χαρίτσης είναι εξαιρετικά ευαίσθητος για το περιβάλλον του ανταγωνισμού. Οπότε ανέτρεξα στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: από το 2015 έως το 2019 δημοπρατήθηκαν 13 έργα. Σε πόσα απ’ αυτά υπήρξε πάνω από μία προσφορά; Μαντέψτε: σε κανένα. 13 στα 13».
Με αυτό το παράδειγμα, ο υπουργός συνέχισε σε ειρωνικό τόνο:
«Με βάση το κριτήριο του κ. Χαρίτση, κανονικά θα έπρεπε να πάει μόνος του και να παραδοθεί στον Εισαγγελέα για την απουσία ανταγωνισμού».
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τη στάση της αντιπολίτευσης, επιλέγοντας σκληρή φρασεολογία απέναντι στους επικριτές του:
«Δεν είστε μόνο συκοφάντες απ' το κάτω ράφι, δεν είστε μόνο τοξικοί. Είστε και αδιάβαστοι», κατέληξε, καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ έλλειψη τεκμηρίωσης και πολιτική υποκρισία.
Ακροδεξιά τρολ του διαδικτύου
«Ζήτησα το λόγο με αφορμή μια αποστροφή του εκπροσώπου της Νίκης, η οποία είναι αντίστοιχη με μια ερώτηση που μου απεύθυνε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, ο κ. Χαρίτσης, χθες, αναφορικά με τα ψηφιακά έργα, δηλαδή αναφορικά με έργα τα οποία πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, αφήνοντας περίεργες υπόνοιες σε σχέση με διασπάθιση κονδυλίων ή άλλου τύπου τέτοιες συζητήσεις. Και αυτό είναι επίσης συνέχεια μιας ιστοριούλας που διακινήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, η οποία προσπαθούσε να συσχετίσει και εμένα προσωπικά σε σχέση με συμμετοχή σε αυτά τα έργα με δήθεν εταιρείες κτλ που διακινήθηκε από διάφορα ακροδεξιά τρολ του διαδικτύου. Αφαιρέθηκαν τα μηνύσιμα και τα υπόλοιπα έγιναν ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Χαρίτσης. Σε ό,τι αφορά τους αρουραίους των υπονόμων του διαδικτύου, οι απαντήσεις θα δοθούν στις αίθουσες των δικαστηρίων, όπως οφείλει να γίνεται σε μια ευνομούμενη πολιτεία, σε μια δημοκρατία. Τι δεν περίμενα όμως; Δεν περίμενα η οσμή των υπονόμων του διαδικτύου να έρθει σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Και ακριβώς επειδή ήρθε τώρα θα δοθούν και όλες οι σχετικές απαντήσεις» τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.