«Με απλά ελληνικά», όπως είπε χαρακτηριστικά, εξήγησε μέσω TikTok ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης τις μεταρρυθμίσεις που φέρνει στην ελληνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ) το σχετικό νομοσχέδιο του αρμόδιου υπουργείου, δρομολογώντας τη γενικότερη αναβάθμισή της. 

«Δημιουργούμε τα ΚΕΕΚ (Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) με 60 campuses σε όλη τη χώρα, τα οποία θα στοχεύσουν θεματικά στις ανάγκες κάθε τοπικής οικονομίας και κοινωνίας» υπογράμμισε ο κ. Πιερρακάκης. Σημείωσε ότι τα ΕΠΑΛ, τα ΙΕΚ που μετονομάζονται σε ΣΑΕΚ και τα ΕΚ θα συνυπάρχουν πλέον στο πλαίσιο ενός ΚΕΕΚ, στο οποίο θα περάσουν και τα ΓΕΑΣ (Γραφείο Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας).

«Ξεκινάμε!»

Ο υπουργός ανέδειξε και το παράδειγμα του πρότυπου ΕΠΑΛ Περάματος, ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. «Και μόνο πηγαίνοντας κανείς εκεί μπορεί να καταλάβει πώς πρέπει να στοχευτεί, πού πρέπει να εστιάσει. Το ίδιο θα συμβεί και σε κάθε γωνιά της χώρας», τόνισε.

Δεύτερον, όπως επισήμανε, μετονομάζονται σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης και αποκτούν 130 νέους οδηγούς κατάρτισης, 130 νέες ειδικότητες και 130 νέα επαγγέλματα τα οποία είναι συμβατά με την εποχή μας.

Τρίτον, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε πως η χώρα επενδύει 114 εκατ. ευρώ στα Εργαστηριακά Κέντρα για να αποκτήσουν νέο εξοπλισμό. 

Ακόμα, ο κ. Πιερρακάκης επισήμανε πως η μεταρρύθμιση της ΕΕΚ στην Ελλάδα στοχεύει τελικά να αποτελέσει για πολλούς νέους «πρώτη επιλογή». Ο υπουργός Παιδείας ολοκλήρωσε, στο τέλος, την ανάρτησή του με μία λέξη: «Ξεκινάμε!».

@kyriakos_pierrakakis Ενίσχυση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. #epaggelmatiki #ekpaideusi #epal #nomosxedio #pierrakakis #ellada #politiki #education #paideia #fyp ♬ πρωτότυπος ήχος - Κυριάκος Πιερρακάκης