Στους ενδιάμεσους σταθμούς στην πορεία προς τη νέα κανονικότητα με ασφάλεια, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τονίζοντας εκ νέου τη σημασία και συμβολή της ατομικής ευθύνης και της συλλογικής ωριμότητας στην κατεύθυνση αυτή. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είχε σημαντικά μικρότερη ύφεση από ό,τι αναμενόταν, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2020, και θύμισε ότι “στόχος όλων των παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, είναι η ύφεση να είναι παροδική”.

Αναλυτικά και σε ότι αφορά την πορεία επιστροφής στην κανονικότητα, ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε σε πέντε ενδιάμεσους σταθμούς, στις 6, στις 8, στις 15 και τις 29 Ιουνίου καθώς και την 1η Ιουλίου 2020.

Αναλυτικά, από μεθαύριο Σάββατο 6 Ιουνίου επιτρέπεται:

– Η λειτουργία της εστίασης σε εσωτερικούς χώρους καθώς και στα εστιατόρια των ξενοδοχείων

– Η λειτουργία κυλικείων και αναψυκτηρίων καθώς και η παροχή γευμάτων ή ποτών σε υπαίθριες εκδηλώσεις

– Οι  υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος.

Επίσης, ότι από τη Δευτέρα 8 Ιουνίου επαναλειτουργούν: κέντρα διασκέδασης, νάιτ κλαμπ, μπουάτ, ντισκοτέκ, καφενεία με τεχνικά ή μηχανικά παιχνίδια, ίντερνετ καφέ.

Επανεκκινούν επίσης οι υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα και οι ψυχαγωγικές μη-αθλητικές λέσχες χωρίς όμως εκδηλώσεις.

Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου ξεκινούν οι πτήσεις εξωτερικού προς το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης. Από την ίδια μέρα επαναλειτουργούν τα καταλύματα εποχικής λειτουργίας, οι υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης και υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες, τα μουσεία και οι ιστορικοί χώροι, οι εγκαταστάσεις γυμναστικής, τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα, τα κέντρα σωματικής ευεξίας (σάουνες και σπα), τα λουτρά και οι ιαματικές πηγές.

Τη Δευτέρα 29 Ιουνίου επαναλειτουργούν οι κατασκηνώσεις για παιδιά και την Τετάρτη 1η Ιουλίου ξεκινούν οι πτήσεις εξωτερικού προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας πέραν δηλαδή των αεροδρομίων Ελ. Βενιζέλος και Μακεδονία».

Την ίδια μέρα (δηλ. 1η Ιουλίου) επανεκκινούν: οι δραστηριότητες που αφορούν την οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, οι παραστάσεις με παρουσία κοινού, συναυλίες και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, οι υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων.

“Ολοι οι οικονομικοί φορείς επαναλειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες ως προς τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό πελατών, την ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, την απόσταση  μεταξύ των εξυπηρετουμένων καθώς και εξειδικευμένα μέτρα ανά κατηγορία δραστηριοτήτων”, τόνισε.

Επιστρέφουν 670.000 εργαζόμενοι

Ο Στέλιος Πέτσας διευκρίνισε επίσης ότι «τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στις παραλίες, λειτουργούν, σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για την εστίαση. Με τα βήματα που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα και με αυτά που ακολουθούν από τις 6 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου, συνολικά, θα έχουν επανέλθει στην εργασία τους 670.000 εργαζόμενοι (δηλαδή το 97% των εργαζομένων που είχαν τεθεί σε αναστολή με κρατική εντολή) και θα έχουν επαναλειτουργήσει 249.000 επιχειρήσεις (δηλαδή το 95% του συνόλου των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή)».

«Ολοκληρώνεται, έτσι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, η επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Ας μην κάνουμε λάθος όμως. Ας μην εφησυχάζουμε”, υπογραμμίζοντας  ότι η ατομική ευθύνη και η συλλογική ωριμότητα που επιδείξαμε από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, είναι η πυξίδα που μας οδηγεί με ασφάλεια στη νέα κανονικότητα.

Στο μεταξύ, όωπς σημείωσε προωθούνται στοχευμένες παρεμβάσεις για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Αναλυτικά ανέφερε ότι  «το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά, με σύμβαση Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα  στην ανάθεση της Διαχείρισης, της Λειτουργίας και της Συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας, υπογραμμίζοντας ότι αξιολογείται η εκμετάλλευση των εγκατεστημένων υδροηλεκτρικών μονάδων, καθώς και η πώληση αδιύλιστου ύδατος σε ιδιώτες. Αναβαθμίζεται λοιπόν το δίκτυο, προς όφελος των καταναλωτών. Το νερό δεν πωλείται.

Στο μεταξύ, έγινε ήδη ένα ακόμη βήμα για την έναρξη του μεγάλου και εμβληματικού έργου στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού. Εκδόθηκε την 1η Ιουνίου, από το Αυτοτελές Γραφείο Ελληνικού της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, η προβλεπόμενη από το άρθρο 67 του νόμου 4663/2020 διαπιστωτική πράξη, για την έναρξη των εργασιών κατεδάφισης κτιρίων, που βρίσκονται εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά».

Στήριξη της ρευστότητας

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις δράσεις για τη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων επισημαίνοντας: «ξεκίνησε από χθες την λειτουργία του το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων, με στόχο τη διοχέτευση στην αγορά κεφαλαίων ύψους 7 δισ ευρώ. Εγγυάται τη χορήγηση δανείων για κεφάλαια κίνησης, με ευνοϊκούς όρους και αισθητά μειωμένες εξασφαλίσεις, σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες. Ειδικότερα, με το νέο αυτό χρηματοοικονομικό εργαλείο, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να λάβουν δάνειο κεφαλαίου κίνησης εγγυημένο έως και 80% από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν  να  υποβάλουν την αίτησή τους προς τις συνεργαζόμενες τράπεζες μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ependyseis.gr/mis».

Αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  πρόσθεσε  για ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία: «το υπουργείο Υγείας εξασφάλισε αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων και οι Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, σε συνεργασία με  το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ξεκίνησαν, από 1η Ιουνίου, εθελοντική  διεξαγωγή του τεστ αυτού στους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στις Τοπικές Ομάδες Υγείας και στα Τοπικά και Περιφερειακά Ιατρεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, με προοπτική να ολοκληρωθούν εντός του Ιουνίου σε όλες τις υγειονομικές δομές της χώρας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Ψηφιακή διακυβέρνηση

Για ζητήματα που αφορούν την ψηφιακή διακυβέρνηση, ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε πως «για την διευκόλυνση των επαγγελματιών αγροτών τίθεται σε εφαρμογή ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας μπορούν να εκδίδουν σχετική  βεβαίωση χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή, ή το κινητό τους τηλέφωνο. Σημειώνεται ότι η βεβαίωση ισχύει για την περίοδο από την 1η ως το τέλος του χρόνου και αφορά τους αγρότες για τους οποίους έχουν πραγματοποιηθεί οι προβλεπόμενοι έλεγχοι διασταύρωσης στοιχείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στο μεταξύ ξεκίνησε τη λειτουργία της – ως ψηφιακή δεξαμενή Πολιτισμού, προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες – η πλατφόρμα digitalculture.gov.gr του υπουργείου Πολιτισμού. Έχουν συγκεντρωθεί οι πολιτιστικές παραγωγές που  βρίσκονται  στο διαδίκτυο, με ελεύθερη πρόσβαση και υπάρχουν σε διακριτές ενότητες, όπως η Μουσική, το Θέατρο, ο Κινηματογράφος, το Βιβλίο, τα Μουσεία, οι Αρχαιολογικοί χώροι και τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα. Η πλατφόρμα θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέο υλικό, ενώ θα συγκεντρώνει, θα ενημερώνει και θα συνδέει τους πολίτες με τα καθημερινά δρώμενα, που προσφέρονται δωρεάν, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό».

Μικρότερη η ύφεση απ’ ό,τι αναμενόταν

Κλείνοντας την ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2020, το οποίο όπως τόνισε «σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο 2019, παρουσίασε μείωση κατά 0,9%».

Και εξήγησε: «Το νούμερο αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα είχε σημαντικά μικρότερη ύφεση από ό,τι αναμενόταν, γεγονός από το οποίο εξάγουμε δύο βασικά συμπεράσματα. Πρώτον, ότι η ελληνική οικονομία μπήκε με δυναμισμό στο πρώτο δίμηνο του έτους, λόγω της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης που κερδίσαμε μετά την πολιτική αλλαγή του Ιουλίου. Και επίσης, ότι ο Μάρτιος, μήνας στον οποίο έγινε έκρηξη της πανδημίας, δεν ήταν τόσο κακός για την οικονομία όσο προβλεπόταν.

Δεύτερον, ότι συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες η ύφεση στην Ελλάδα ήταν αισθητά μικρότερη το πρώτο τρίμηνο του 2020. Ενώ συγκριτικά καλύτεροι είναι οι πρόδρομοι δείκτες και για το δεύτερο τρίμηνο. Τόσο ο δείκτης PMI για την μεταποιητική δραστηριότητα, όσο και ο δείκτης οικονομικού κλίματος που δημοσιεύει το ΙΟΒΕ, καταγράφουν σαφή, αλλά σε κάθε περίπτωση, μικρότερη υποχώρηση στην Ελλάδα σε σχέση με την ευρωζώνη. Επομένως, παρά το απρόβλεπτο και εξωγενές γεγονός της πανδημίας του κορωνοϊού, η ελληνική οικονομία έδειξε την ανθεκτικότητά της».

Ολοκληρώνοντας όπως είπε: «Στόχος όλων των παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, είναι η ύφεση να είναι παροδική. Για να ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε πριν την υγειονομική κρίση. Για να διατηρήσουμε τον δυναμισμό που είχαμε στην αφετηρία της φετινής χρονιάς».