Το πολεμικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ καλά κρατεί, με την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη να δηλώνει έτοιμη για να αποχωρήσει. Ο Πέτρος Παππάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι απλώς ενδεχόμενο, αλλά βεβαιότητα, στην περίπτωση που τελικά αποκλειστεί η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη από το συνέδριο. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «θα παλέψουμε σε αυτό το συνέδριο να μην επικρατήσει η λογική του αποκλεισμού. Θεωρητικά, η μάχη πρέπει να δοθεί μέχρι τη λήξη του συνεδρίου. Αν για κάποιο λόγο δεν είναι εφικτή αυτή η μάχη, προφανώς δεν έχουμε θέση στο κόμμα». Είναι σαφές ότι οι βουλευτές και τα στελέχη τα οποία πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη θα αποχωρήσουν τη στιγμή που θα φανεί ότι ο αποκλεισμός του από την κούρσα της ηγεσίας, είναι οριστικός. Πράγμα που σημαίνει, ότι αυτό θα μπορούσε δυνητικά να γίνει και μέσα στην ημέρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπει στην επόμενη Βουλή

Την εκτίμησή του ότι εάν τελικά αποκλειστεί ο Στέφανος Κασσελάκης, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει εκτός Βουλής λόγω της διάσπασης που θα ακολουθήσει, εξέφρασε ο κύριος Παππάς. Συγκεκριμένα είπε ότι «σε ένα κόμμα το οποίο εφαρμόζει αντιδημοκρατικούς αποκλεισμούς, δεν έχουμε καμία θέση (...) κάνω μια τελευταία έκκληση, ακόμη και αυτή την ύστατη ώρα. Στα στελέχη αυτά του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία για κάποιον λόγο έχουν μια αυτοκτονική διάθεση -γιατί σε αυτό το οποίο οδηγούν το κόμμα, είναι στην πραγματικότητα στην πολιτική εξαϋλωση. Αν αποκλείσουν οποιονδήποτε από υποψήφιο πρόεδρο -πόσω μάλλον τον τέως πρόεδρο του κόμματος-, δε θα έχει κανένα μέλλον αυτό το κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ -και σας το κάνω ως πρόβλεψη- δε θα μπει στην επόμενη Βουλή, εφαρμόζοντας αυτές τις πολιτικές. Δε θα μείνει τίποτα, δε θα μείνει κανένας ψηφοφόρος. Το κόμμα αυτό της ανανεωτικής Αριστεράς, έχει μια δημοκρατική βάση. Έχει πολίτες που δεν ανέχονται τους αποκλεισμούς. Πολίτες οι οποίοι ιστορικά έχουν υποστεί πολιτικούς διωγμούς, έχουν αποκλειστεί από την πολιτική πραγματικότητα και δε θα ανεχτούν μια γραφειοκρατεία, να αποκλείει έναν υποψήφιο πρόεδρο - τον τέως πρόεδρο του κόμματος».

Το γεγονός ότι κατάφερε η πλευρά της «πλειοψηφίας» να κατηγορείται -δικαίως- για αντιδημοκρατικές διαδικασίες, από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς και να τους δίνουν το δικαίωμα να ομιλούν εξ ονόματος της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό. Κυρίως, διότι οι «κασσελίστας» είναι... όψιμοι ΣΥΡΙΖΑίοι, ενώ εκείνοι που κατηγορούνται για αντιδημοκρατικές διαδικασίες, αποκλεισμούς και λοιπά, είναι τα «βαριά χαρτιά» του ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη δηλαδή, με μακρά διαδρομή δεκαετιών στο κόμμα, πολλά εκ των οποίων χρημάτισαν και υπουργοί στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Είναι καταφανής η τραγική ανεπάρκειά τους, ενώ κάνουν όλους εμάς να πιστεύουμε ότι ο Θεός μας φύλαξε από τα χειρότερα, όσο -επί τεσσεράμισι χρόνια- κρατούσαν τις τύχες μας στα χέρια τους. 

Θα γίνει μομφή κατά της κεντρικής επιτροπής

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η πρόθεση της πλευράς Κασσελάκη, στην περίπτωση που τελικά υποχωρήσει η «πλειοψηφία». Όπως είπε ο κύριος Παππάς, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ακόμη και εκείνο της μομφής κατά της κεντρικής επιτροπής: Συγκεκριμένα ο Πέτρος Παππάς είπε ότι «άμα το προεδρείο εκφράζει μία μόνο πλευρά, θα γίνει ένσταση, θα γίνει μομφή κατά του προεδρείου και θα ζητηθεί -από πολλούς συνέδρους-, να μπει ένα άλλο προεδρείο, το οποίο πρέπει να μπει σε κάλπη. Αν για κάποιο λόγο δεν μπει σε κάλπη το νέο προεδρείο, προφανώς δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί το συνέδριο. Επίσης, αν όποιο προεδρείο εκλεγεί, δε βάλει ως θέμα όλα αυτά τα οποία θέλουν να βάλουν οι σύνεδροι - γιατί μπορεί να είναι πολλά θέματα, δεν είναι μόνο η εκλογή του Κασσελάκη. Μπορεί να είναι η αναίρεση των αποφάσεων της κεντρικής επιτροπής. Η καταδίκη της κεντρικής επιτροπής. Μομφή για την κεντρική επιτροπή, η οποία πρέπει να παραιτηθεί. Εκλογή κεντρικής επιτροπής, όπως προβλέπει το καταστατικό. Μιλάμε για ένα κόμμα το οποίο έχει εκτραπεί τόσο πολύ πλέον, το οποίο και θα κάνει - ό,τι να ΄ναι στην πραγματικότητα. Δεν είναι ένα κόμμα το οποίο λειτουργεί με βάση το καταστατικό του. Ένα κόμμα το οποίο λειτουργεί αντιδημοκρατικά με αποκλεισμούς, με εκφοβισμούς, με βία».

Είναι σαφές ότι η ρήξη είναι προδιαγεγραμμένη, καθώς είτε υποχωρήσει η «πλειοψηφία», είτε όχι, η ενότητα ακούγεται ως ένα μονολεκτικό ανέκδοτο. Η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη έχει αποφασίσει να καθαιρέσει την κεντρική επιτροπή και να «πάρει τα κεφάλια» εκείνων οι οποίοι αντιτίθενται στον Στέφανο Κασσελάκη. Κοινώς, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει «κόμμα Κασσελάκη», είτε θα γίνει διάσπαση, από την οποία θα δημιουργηθεί το νέο «κόμμα Κασσελάκη». Και όλα αυτά, ενώ ακόμη δεν έχουν βρεθεί εκ του σύνεγγυς «κασσελίστας» και «πλειοψηφικοί». Κύριος οίδε τι θα γίνει, μόλις οι δυο πλευρές βρεθούν στον ίδιο χώρο. Σύντροφοι, πάρτε κράνη! 

Δεν παραδίνω την έδρα μου, να παραδώσουν εκείνοι τις έδρες τους!

Ενδιαφέρον όμως έχει και η τοποθέτηση του κυρίου Παππά, στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν προτίθεται να παραδώσει την έδρα του, στην περίπτωση που εκείνος αποχωρήσει. Ο κύριος Παππάς διερωτήθηκε «σε ποιον θα παραδώσω την έδρα μου; Στην κυρία Ράνια Σβίγκου, η οποία δεν έχει την ικανότητα να διεξάγει ένα ανοιχτό συνέδριο, να μας πει πόσοι ψήφισαν, εδώ και πέντε ημέρες; Στην κυρία Ράνια Σβίγκου, η οποία κάτω απ' τη δική της ευθύνη, έγινε η διαρροή του πόθεν έσχες μόνο του κυρίου Κασσελάκη, σε αντίθεση από τους άλλους υποψηφίους; Στον κύριο Νίκο Παππά, τον οποίο εκλέξαμε αυτή τη στιγμή ως πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας και ο οποίος αμφισβητεί το δικαίωμα του Στέφανου Κασσελάκη να συμμετέχει ως υποψήφιος πρόεδρος; Σε ποιον θα παραδώσω την έδρα μου; Στην κυρία Γεροβασίλη, η οποία μας λέει ότι δε θα δώσει δεύτερη ευκαιρία στον Στέφανο Κασσελάκη, στη χώρα; Θα παραδώσουμε την έδρα μας στον κύριο Γιαννούλη, ο οποίος μας απειλεί ότι "θα κλείσει τους διακόπτες του συνεδρίου", άρα τους διακόπτες της Δημοκρατίας; Όχι. Οι ίδιοι πρέπει να παραδώσουν τις έδρες τους, στους ψηφοφόρους της Αριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης, οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν αναγνωρίζουν αυτούς τους ανθρώπους ως εκπροσώπους τους, γιατί είναι ψηφοφόροι δημοκράτες». 

Είναι σαφές ότι το «γυαλί» όχι απλώς έχει ραγίσει, αλλά έχει γίνει θρύψαλα. Η αντιπαράθεση δεν είναι πια πολιτική, αλλά εμπεριέχει στοιχεία προσωπικής κόντρας, σε βαθμό «προσωπικού μίσους». Δηλαδή, το μόνο που δεν είδαμε -ακόμη- είναι να κατηγορεί η μια πλευρά την άλλη για φασισμό. Αλλά είμαστε βέβαιοι ότι και αυτό θα το δούμε, αμέσως μετά την λήξη του συνεδρίου, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Πάντως, στη συνείδηση όλων των πολιτών ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το τέλος που του αξίζει: την πλήρη αποσύνθεση και την πολιτική απαξίωση των προσώπων που υπήρξαν μοιραία για τη χώρα.