Υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου μετά τις υποσχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ για αύξηση της παραγωγής, καθώς δεν παρουσίασε δασμούς κατά της Κίνας, του Καναδά ή του Μεξικού ενώ υποσχέθηκε νέες γεωτρήσεις αναγκάζοντας τις τιμές του αργού να μειωθούν μετά το ράλι των προηγούμενων εβδομάδων.

Ειδικότερα, οι τιμές του αργού πετρελαίου διολίσθησαν περίπου 1% τη Δευτέρα καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να ενισχύσει την αμερικανική παραγωγή δηλαδή την προσφορά. Την ίδια στιγμή απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα σε δασμούς που θα μπορούσαν να την περιορίσουν την προσφορά και να πλήξουν τη ζήτηση.

Αποτέλεσμα το αργό τύπου Brent να υποχωρήσει σχεδόν 1% κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό WTI υποχώρησε ομοίως περίπου 1% λίγο κάτω από τα 77 δολάρια το βαρέλι. Ο Τραμπ δεν παρουσίασε δασμούς κατά της Κίνας, του Καναδά ή του Μεξικού την πρώτη ημέρα της θητείας του και αντ’ αυτού όπως δήλωσε θα καλέσει τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να μελετήσουν τις πολιτικές και τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με αυτά τα έθνη.

Οι επενδυτές παρακολουθούσαν τον κίνδυνο διατάραξης των προμηθειών του Καναδά -της μεγαλύτερης πηγής εισαγωγών των ΗΠΑ- αφού ο Τραμπ είχε προηγουμένως διαμηνύσει στον πρωθυπουργό της ότι το πετρέλαιο δεν θα εξαιρούνταν σε τυχόν δασμούς. Οι ευρύτερες αγορές βρήκαν κάποια στήριξη από την έλλειψη μέτρων.

Παρόλα αυτά, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα εξαπολύσει ένα μπαράζ εκτελεστικών διαταγμάτων την πρώτη του ημέρα, συμπεριλαμβανομένης της επίκλησης εξουσιών έκτακτης ανάγκης τις ώρες μετά την ορκωμοσία του, στο πλαίσιο του σχεδίου του να απελευθερώσει την εγχώρια παραγωγή ενέργειας.

«Θα τρυπήσουμε, μωρό μου, θα τρυπήσουμε», είπε στην ομιλία του κατά την ορκωμοσία.

Το αργό πετρέλαιο σημείωσε ράλι στην αρχή του έτους, αφού ο ψυχρός καιρός στο βόρειο ημισφαίριο οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης θέρμανσης και ταυτόχρονα οι κυρώσεις των ΗΠΑ στη ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία άφησαν τους πελάτες στην Ασία να αναζητούν εναλλακτικές προμήθειες.

Οι πρόσθετες κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν αναστατώσει τις αγορές δεξαμενόπλοιων και αναγκάζουν τα κινεζικά διυλιστήρια να αγοράζουν βαρέλια από την Ευρώπη, αν και οι κερδοσκόποι στοιχηματίζουν ότι το αλματώδες ράλι στις αγορές πετρελαίου της Μέσης Ανατολής που ακολούθησε την ανακοίνωση των κυρώσεων θα επιβραδυνθεί σύντομα.

Ο Σκοτ Μπέσεντ, ο υποψήφιος του Τραμπ για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα υποστήριζε την αναβάθμιση των μέτρων που στοχεύουν στη ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία, κάτι που πιθανότατα θα σήμαινε ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση. Ο εκλεκτός του προέδρου για σύμβουλος εθνικής ασφάλειας έχει προηγουμένως υποσχεθεί «μέγιστη πίεση» στο Ιράν.