Πολιτικός μηχανικός (σπούδασε στο ΑΠΘ) με μεταπτυχιακά στη συγκοινωνιολογία δεν εντοπίζει ούτε μια αστοχία της διακυβέρνησης Τσίπρα ξεχνώντας ακόμα και τους νεκρούς στο Άδενδρο. Η βουλευτής Φλώρινας Πέτη Πέρκα έχει διατελέσει αναπληρώτρια τομεάρχης Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα είναι αναπληρώτρια τομεάρχης Ενέργειας-Περιβάλλοντος
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ
Η Πέτη Πέρκα έκανε μια δήλωση στην τηλεόραση για τους σιδηροδρόμους που «κάηκε» αμέσως από τη δημοσιοποίηση ερώτησης που είχε καταθέσει τον Ιούλιο του 2017 στη Βουλή ο Νίκος Νικολόπουλος. «Υπάρχουν διαχρονικές αστοχίες, πλην της περιόδου της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάμε με αποδείξεις. Να πούμε τα τελευταία 20 χρόνια; Τα τελευταία 50 χρόνια; Ποιοι κυβέρνησαν τον τόπο; Πώς πάρθηκαν οι αποφάσεις για τον σιδηρόδρομο και τι έγινε τα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ;» και το λέει αυτό λες και δεν έχει γίνει το δυστύχημα στον Άδενδρο με τους τέσσερις νεκρούς. Μια υπόμνηση: Είναι πολιτικός μηχανικός (σπούδασε στο ΑΠΘ) και έχει κάνει μεταπτυχιακά με ειδίκευση στη συγκοινωνιολογία.
Η Πέτη Πέρκα έχει διατελέσει γενική γραμματέας του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών την περίοδο 2015-2017, κάτι που σημαίνει ότι είχε εικόνα. Αποχώρησε βέβαια από το πόστο εκείνο τον Φεβρουάριο του 2017 προκειμένου να αναλάβει γενική γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών (και ως εκ τούτου και τον ρόλο του επικεφαλής στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας), είναι όμως απίθανο να μην έμαθε για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στον Άδενδρο στις 13 Μαΐου 2017.
Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, να κάνει τη δήλωση για «διαχρονικές αστοχίες, πλην της περιόδου της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ»; Κατά τα άλλα, η Πέτη Πέρκα ανέλαβε –φεύγοντας από τη θέση της γενικής γραμματέως– μερικά «δύσκολα» για λογαριασμό της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, όπως π.χ. τον ρόλο του συντονιστή στη μεγάλη επένδυση του Ελληνικού.
Η Πέτη Πέρκα είναι «πολύ» ΣΥΡΙΖΑ, λένε στον νομό της. Λέει για τον φράχτη στον Εβρο το γνωστό αριστερό κλισέ ότι «δεν επιθυμούμε μια Ευρώπη-φρούριο». Θέλει τη χώρα αφρούρητη; Επιμένει ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν υπόδειγμα εξωτερικής πολιτικής», αν και γνωρίζει ότι το έθνος δεν την ήθελε και κρίθηκε και αυτή μεταξύ άλλων πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. ανοικτά σύνορα) τρις στις κάλπες του 2019. Παρ’ όλα αυτά, αν και η θέση της ΝΔ ήταν ξεκάθαρη για το θέμα, λέει διάφορα εναντίον της όπως «βγάλατε τις περικεφαλαίες και γίνατε ευρωπαϊκό κόμμα».
Και το λέει αυτό στο κόμμα που έβαλε την Ελλάδα στην τότε ΕΟΚ, θωρακίζοντας έτσι το μέλλον της. «Δεν σέβεται τους θεσμούς και τη δημοκρατία», δήλωσε μεταξύ άλλων πρόσφατα για την κυβέρνηση. Κάτι ξέχασε κι εδώ: η ΝΔ είναι το κόμμα που αποκατέστησε τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Επίσης, ακούγεται παράδοξο η Πέτη Πέρκα να λέει, σε μια κυβέρνηση που έχει –κατά κοινή ομολογία– ανεβάσει τη διπλωματία σε άλλο level, «ότι χρειάζεται περισσότερη διπλωματία».
Ίσως να εθίστηκε σε εκφράσεις του τύπου «Good diplomacy, ε;» Η Πέτη Πέρκα «ενοχλήθηκε» από το μνημείο στο Πισοδέρι, όπου οι πραίτορες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ χτύπησαν ειρηνικούς διαδηλωτές στις 17 Ιουνίου 2018, στέλνοντας εννέα εξ αυτών στο νοσοκομείο. Επίσης, η βουλευτής Φλώρινας εναντιώθηκε στο παρελθόν στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής.
Η προσέγγιση της Πέτης Πέρκα είναι μηδενιστική, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας της Κουμουνδούρου για δομική αντιπολίτευση. Μιλώντας τον Δεκέμβριο στην Ολομέλεια για τον προϋπολογισμό είπε ότι «οι επιδόσεις της κυβέρνησής σας είναι μηδέν σε ό,τι αφορά την πράσινη μετάβαση, μηδέν στο κράτος δικαίου, μηδέν στη δημοκρατία, μηδέν στην οικονομία».
Δεν της είπαν φαίνεται ότι η Ελλάδα ανέβηκε επί των μερών της ΝΔ εννέα θέσεις στον «δείκτη Δημοκρατίας» στην ετήσια έκθεση του Τμήματος Ερευνών του «Economist». Το συνέχισε αργότερα, λέγοντας για τη ΝΔ ότι είναι «η χειρότερη κυβέρνηση που είχε μεταπολιτευτικά η χώρα σε όλους τους τομείς». Δεν έχει δει η Πέτη Πέρκα την επιτυχή αντιμετώπιση απανωτών κρίσεων, την ψηφιοποίηση, τη μεγάλη επιτάχυνση στην απονομή συντάξεων, την επαναλειτουργία των ναυπηγείων και τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μεταξύ πολλών άλλων;
Η ατζέντα της Πέτης Πέρκα, είναι ατζέντα πισωγυρίσματος. Ολοι θυμόμαστε σε τι κατάσταση παρέδωσε τη ΔΕΗ ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2019. Και όλοι μάθαμε για τον πρόσφατο θρίαμβο της ΔΑΚΕ στις εκλογές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Η νίκη των φιλελεύθερων εργαζομένων ήταν μια αναγνώριση της εξυγίανσης στην εταιρεία και μια απάντηση σε δηλώσεις όπως αυτή που έκανε προ καιρού η Πέτη Πέρκα λέγοντας πως «το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ. Το Δημόσιο πρέπει να ανακτήσει τουλάχιστον το 51%».
Η Πέτη Πέρκα, υπάλληλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, απέτυχε να εκλεγεί ευρωβουλευτής το 2014 και βουλευτής το 2009 και το 2012 (Α΄ Θεσσαλονίκης) και τον Ιανουάριο του 2015 (Φλώρινα). Κατάφερε όμως να εκλεγεί το 2019, έχοντας διατελέσει στο μεταξύ και ειδική σύμβουλος του τότε υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, ενώ έχει διαχρονικά τη στήριξη του Δημήτρη Βίτσα.