Σε επιφυλακή είναι οι σεισμολόγοι για το μπαράζ δονήσεων στην περιοχή των νέων Στύρων της Εύβοιας, το οποίο ξεκίνησε από το πρωί της Τρίτης με 4,8 Ρίχτερ και κορυφώθηκε το βράδυ με τον σεισμό των 5 Ρίχτερ. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 80 μετασεισμοί, ενώ, ευτυχώς, δεν έχουν καταγραφεί ζημιές. Στο μεταξύ, διχογνωμία υπάρχει για το αν ο χθεσινοβραδινός σεισμός ήταν ο κύριος, με το μόνο σιγουρο να παραμένει η ανάγκη επιφυλακής για το πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής σεισμολογίας ‘Ακης Τσελέντης, εμφανίστηκε σήμερα το πρωί καθησυχαστικός ως προς την εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας μετά τον χθεσινοβραδινό μεγάλο σεισμό πέντε Ρίχτερ στην περιοχή των νέων Στύρων της Εύβοιας. Όλη τη νύχτα , είπε είχαμε πάνω από 85 μετασεισμούς με μεγαλύτερο έναν 4,2. Ο κ.Τσελέντης εκτίμησε ότι κατά πάσα πιθανότητα ο χθεσινοβραδινός σεισμός ήταν ο κύριος και από δω και πέρα δεν θα έχουμε κάποιον μεγαλύτερο. Ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε ότι «το ρήγμα αυτό δεν έχει δυναμικό για μεγαλύτερο σεισμό, άντε να δώσει 5,3, έτσι πιστεύω». «Το συγκεκριμένο ρήγμα έχει πολύ μικρές διαστάσεις για να επηρεάσει άλλα ρήγματα» πρόσθεσε.
Όπως επισήμανε δε, η περιοχή αυτή (στην Εύβοια) «εδώ και τόσα χρόνια δεν μας έδινε σεισμούς». «Όταν πριν από πολλά χρόνια ήθελαν να κάνουν πυρηνικό σταθμό η μόνη περιοχή που επέλεξαν ήταν αυτή γιατί δεν είχε σεισμικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Διαφορετική είναι η άποψη του Γεράσιμου Παπαδόπουλου, σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, ο οποίος μιλώντας στο MEGA είπε ότι «Η εκτίμηση που ειπώθηκε από ορισμένους συναδέρφους μου, ότι κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός, αυτός εχθές τέτοια ώρα και καθησύχασε αρκετό κόσμο, ήταν λανθασμένη». «Υπάρχει ρήγμα και υπάρχει και κλιμάκωση και πρέπει να τη λάβουμε πάρα πολύ σοβαρά υπ’ όψιν» συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, αναφερόμενος στον νέο σεισμό 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Εύβοια, δήλωσε στην ΕΡΤ πως «περιπλέκεται το σκηνικό, αναφορικά με το ποιος είναι ο κύριος σεισμός» και σημείωσε ότι παρακολουθείται η εξέλιξη του φαινομένου. «Η περιοχή δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει πολύ μεγάλους σεισμούς και τα κτίρια αντέχουν τόσους βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ», δήλωσε ο κ. Λέκκας.
Ο Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού μίλησε στην ΕΡΤ αναφέροντας ότι «δεν έχουμε καμία ένδειξη για μεγάλο σεισμό».
Ο καθηγητής Γεωδυναμικής στο ΑΠΘ, Κωστας Παπαζάχος, μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε αρκετούς μετασεισμούς αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για πιο ισχυρό σεισμό. «Αποκλείω το φαινόμενο να ολοκληρωθεί σύντομα. Τις επόμενες ημέρες θα έχει σίγουρα αρκετούς μετασεισμούς στην περιοχή. Οι κάτοικοι πρέπει να οπλιστούν με υπομονή» τόνισε ο κ. Παπαζάχος
Σημειώνεται ότι στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας αλλά και πυροσβεστικές δυνάμεις και ειδικά μονάδες της ΕΜΑΚ που μεταφέρθηκαν και παραμένουν στην περιοχή με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος “Θέλουμε να έχουμε μία πιο καθαρή εικόνα με το ξημέρωμα της σημερινής μέρας σε σχέση με το αποτύπωμα που αφήνουν πίσω τους τα 5 Ρίχτερ” υπογράμμισε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, που όπως διαπιστώνει “η αγωνία είναι μεγάλη για τους κατοίκους που τους ανάγκασε να περάσουν τη νύχτα τους ακόμη και σε αυτοκίνητα”.
Ωστόσο ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας εκτίμησε ότι «μετά τα 4,7 ρίχτερ χθες το πρωί και τις ενδιάμεσες επιστημονικές εκτιμήσεις, οι κάτοικοι της περιοχής είχαν ηρεμήσει. Μετά τα 5 Ρίχτερ έγιναν οι μεγάλες ανατροπές και έσπειραν περισσότερη ανησυχία” απευθύνει και μία έκκληση προς τους πολίτες τονίζοντας πώς “θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και το κυριότερο να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών όπως επίσης να λαμβάνουν υπόψιν τους και τα γνωστά σε όλους μέτρα ατομικής προφύλαξης”.