Κόντρα ξέσπασε μεταξύ των σεισμολόγων Γεράσιμου Παπαδόπουλου και Άκη Τσελέντη, με αφορμή το μπαράζ σεισμών που σημειώθηκαν χθες στην Εύβοια.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», έκανε λόγο για ασυνεννοησία των σεισμολόγων στη χώρα μας. Ακολούθως αναφέρθηκε στον Άκη Τσελέντη, χωρίς να τον κατονομάζει, λέγοντας ότι «η εκτίμηση που ειπώθηκε από ορισμένους συναδέρφους μου, ότι κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός, αυτός εχθές τέτοια ώρα και καθησύχασε αρκετό κόσμο, ήταν λανθασμένη».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «από τις 25 Οκτωβρίου έχει συνεχή σεισμική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή με μικρά μεγέθη». Σημείωσε πως πρόκειται για μία προσεισμική ακολουθία η οποία έφτασε στους 4.7 βαθμούς ρίχτερ, που ωστόσο δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως αφορά τον κύριο σεισμό.«Υπάρχει ρήγμα και υπάρχει και κλιμάκωση και πρέπει να τη λάβουμε πάρα πολύ σοβαρά υπ’ όψιν» συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ολοκληρώνοντας, ο σεισμολόγος τόνισε πως πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα εκ μέρους της πολιτείας και μία καλύτερη συνεννόηση μεταξύ των επιστημόνων.

Λίγο αργότερα, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης απάντησε τον συνάδελφό του, λέγοντας: «Επιτρέψτε μου, επειδή εγώ δεν αφήνω τίποτα να πέσει κάτω, πρέπει να μιλήσω λίγο επί του προσωπικού. Πριν από λίγο ο κ. Παπαδόπουλος μου επετέθη δημόσια. Τι να κάνουμε, αυτή η καρέκλα έχει καρφιά, αλλά για να την πάρεις πρέπει να σε εξετάσει μια διεθνής επιτροπή. Τι να κάνουμε, εγώ την πήρα. Δεν υπάρχει λόγος για εμπάθειες» είπε.

Ο κ. Τσελέντης επιβεβαίωσε τη σεισμική δραστηριότητα που είχε αρχίσει να εκδηλώνεται στην περιοχή από τις 25 Οκτωβρίου, ωστόσο τόνισε πως πρόκειται για μία από τις πιο αντισεισμικές περιοχές της χώρας. «Η δικιά μου εκτίμηση είναι πως πρέπει για τι επόμενες μέρες οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια, ιδίως αυτά που έχουν κάποιες ρωγμές» υπογράμμισε ο ίδιος, μιλώντας για την περιοχή της Εύβοιας.

«Το δυναμικό αυτής της περιοχής είναι σπάνιο να είναι πάνω από τα 5 ρίχτερ. Με τις νέες εξελίξεις πρέπει να περιμένουμε 2-3 ημέρες για να ξέρουμε εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Οι μετασεισμοί ωστόσο δείχνουν πως το ρήγμα είναι μικρό» προσέθεσε.

Ερωτώμενος εάν βάσει και των νέων μηχανημάτων που διαθέτουν οι επιστήμονες, θα προειδοποιήσει στην περίπτωση κάποιας περίεργης ένδειξης, ο κ. Τσελέντης απάντησε: «Η φιλοσοφία μου είναι πάντα να αφήνω έμμεσα κάποιες ενδείξεις στον κόσμο, όπως και χθες είπα πως χρειάζεται προσοχή τα επόμενα χρόνια, γιατί η περιοχή μαζεύει ενέργεια…έχει να κάνει σεισμό εκεί 40 χρόνια, αυτό σημαίνει πως κάποια στιγμή θα κάνει».