«Περιορισμένο για την ώρα» θεωρεί ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς τον κίνδυνο χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, τονίζει πάντως ότι το Βερολίνο θέλει να προωθήσει τα σχέδια πυραυλικής άμυνας εντός των προσεχών πέντε ετών, ενώ διαβεβαιώνει πως ο στόχος για αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ εξακολουθεί να ισχύει.

Με αφορμή τη συμπλήρωση, σήμερα, ενός έτους από τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνασπισμού, σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του Ομίλου Funke ο Όλαφ Σολτς εκφράζει την άποψη ότι το ενδεχόμενο η ρωσική πλευρά να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας «είναι για την ώρα περιορισμένος», λόγω της πίεσης από τη διεθνή κοινότητα, η οποία, όπως λέει ο κ. Σολτς «έχει τραβήξει μια κόκκινη γραμμή». Αναφέρεται μάλιστα κυρίως στη θέση που έλαβε ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπιάνγκ εναντίον της χρήσης πυρηνικών όπλων, κατά την επίσκεψη του καγκελάριου στο Πεκίνο. Τη θέση αυτή επανέλαβε αργότερα και η Ομάδα των Είκοσι (G20). Χθες πάντως ο ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε ότι ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου αυξάνεται, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η χώρα του θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα μόνο ως απάντηση.

Ο κ. Σολτς αναφέρεται ακόμη στη γερμανική πρωτοβουλία για πυραυλική άμυνα στην Ευρώπη (Sky-Shield) και επισημαίνει ότι φιλοδοξία της κυβέρνησής του είναι το εγχείρημα να έχει ολοκληρωθεί εντός των προσεχών πέντε ετών. «Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση συζητά με τους κατασκευαστές των διαφόρων συστημάτων και προετοιμάζεται για συγκεκριμένες αποφάσεις», δηλώνει ο καγκελάριος. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επαναλαμβάνει τον εκπεφρασμένο στόχο του για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ, όπως απαιτεί και το ΝΑΤΟ. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το σύστημα Sky-Shield, το οποίο θα αναπτυχθεί σε συνεργασία με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, εξηγεί.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση και στην κατάσταση στη Γερμανία, ο κ. Σολτς εμφανίζεται καθησυχαστικός: «Η χώρα μας θα αντεπεξέλθει μάλλον καλά στον χειμώνα», δηλώνει και προσθέτει ότι η Γερμανία στηρίζει την Ουκρανία στην αντίστασή της απέναντι στη ρωσική επίθεση. Επιπλέον, σημειώνει, «δώσαμε νέα ώθηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ξεκινήσαμε τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας μας».

Κληθείς να σχολιάσει τον πρώτο χρόνο της θητείας του στην καγκελαρία εν μέσω κρίσεων, αλλά και δημοσκοπήσεων που θέλουν την πλειοψηφία των Γερμανών δυσαρεστημένη από τις επιδόσεις της κυβέρνησης, ο Όλαφ Σολτς περιορίζεται να δηλώσει: «Είμαι ικανοποιημένος που είμαστε αρκετά σταθεροί σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς με τις τόσες προκλήσεις. Και είμαι ευγνώμων για το επίπεδο υποστήριξης που έχω και για την ευκαιρία να λάβω ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη ώστε να κερδίσουμε και πάλι. Θέλω ο κυβερνητικός συνασπισμός να είναι σε τόσο καλή κατάσταση ώστε να λάβει ξανά την εντολή». Απαντά επίσης «Φυσικά!», όταν ερωτάται εάν ο ίδιος σκοπεύει να είναι εκ νέου υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.