Με στόχο «όλη η Ελλάδα να γίνει μπλε» οδεύει προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές η Νέα Δημοκρατία ρίχνοντας το βάρος κυρίως στις περιφέρειες όπου το 2019 κατάφερε να κερδίσει τις 11 από τις 13. Τότε είχε χαθεί η Περιφέρεια Κρήτης αλλά κατά το ήμισυ, και το Βόρειο Αιγαίο όπου κέρδισε ως ανεξάρτητος ο «γαλάζιος» Κώστας Μουτζούρης. Η ανακοίνωση των υποψηφίων για την αναμέτρηση της 8ης Οκτωβρίου δείχνει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί κανένα στραβοπάτημα. Η στάση μάλιστα που τήρησε στην περίπτωση της Περιφέρειας Αττικής, όπου δύο μήνες πριν από τις κάλπες ο Γιώργος Πατούλης αντικαταστάθηκε από τον Νίκο Χαρδαλιά, επιβεβαιώνει πως τα λάθη δεν θα γίνουν αποδεκτά ειδικά όταν αυτά προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα. 

Υψηλό αίσθημα ευθύνης 

Ο υφυπουργός Αμυνας επιστρέφει λοιπόν στην τοπική αυτοδιοίκηση, έναν χώρο που γνωρίζει καλά μιας και έχει θητεύσει με επιτυχία ως δήμαρχος Βύρωνα. Δεν είναι μόνο αυτό όμως: περιφερειακός σύμβουλος Αττικής (2014-2019), εκτελεστικός γραμματέας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (2014-2016) υπό τον Κώστα Μπακογιάννη, αλλά και γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ και αναπληρωτής γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Μπαρουτοκαπνισμένος όσο λίγοι, κλήθηκε να αναλάβει πρώτος την Πολιτική Προστασία κουβαλώντας εμπειρία από την αυτοδιοίκηση και τον ΣΠΑΥ σε μια κρίσιμη περίοδο για την κυβέρνηση κερδίζοντας την αναγνώριση και των εχθρών του. Το «NickHard» έγινε σύνθημα στα χείλη των πολλών για να δείξουν την αποφασιστικότητα του Νίκου Χαρδαλιά να βρίσκεται παντού και να παρεμβαίνει καθοριστικά. Ολα αυτά όμως τον καθιστούν κατάλληλο για περιφερειάρχη; Κατηγορηματικά «ναι», απαντούν εκείνοι που τον γνωρίζουν. Και εξηγούν πως είναι ένας πολιτικός με όραμα, αλλά ταυτόχρονα και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Αυτό το τελευταίο είναι που τον έστειλε και στο νοσοκομείο στο πρόσφατο παρελθόν και τον υποχρέωσε –προσωρινά– να κατεβάσει ρυθμούς.  

5940427.jpg

Ενας στρατηγός στη μάχη 

Μεταξύ των «νέων» ο Αλκιβιάδης Στεφανής που διεκδικεί το Βόρειο Αιγαίο απέναντι στον κομματικό αντάρτη Μουτζούρη. Ο στρατηγός καλείται να αποδείξει την αξία του και στον πολιτικό στίβο σε μια περιφέρεια με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αυτά είναι που καθιστούν την επιλογή του ιδανική, λένε εκείνοι που γνωρίζουν καλύτερα γιατί η Νέα Δημοκρατία κατέληξε στο πρόσωπό του. Στις αποσκευές του φέρει τη στρατιωτική θητεία του στη Λέσβο όπου από το 1998 έως το 2000 διοίκησε την 98η Επιλαρχία Αρμάτων Εθνοφυλακής (98 ΕΑΡΜΕΘ) αλλά και την κυβερνητική εμπειρία του όχι στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας αλλά ως σύμβουλος της κυβέρνησης επί θεμάτων ακριτικών περιοχών και Αγίου Ορους. Ο Αλκιβιάδης Στεφανής είναι γνωστός και ως ο διπλωμάτης των ειδικών αποστολών. Αυτή είναι η απάντηση σε όσους σχολιάζουν πως είναι αδύνατο ένας στρατιωτικός να μπορέσει να ελιχθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση και να κρατήσει λεπτές ισορροπίες. 

5940315.jpg

Με γνώση των προβλημάτων 

Στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά όταν εκείνος ήταν πρωθυπουργός, ο Δημήτρης Πτωχός είναι η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ο ίδιος δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι έχει εμπειρία από αυτοδιοίκηση. Μπορεί όμως να επικαλεστεί την επιτυχία με ό,τι έχει καταπιαστεί αλλά και το γεγονός πως προέρχεται από αυτοδιοικητική οικογένεια με το έργο του πατέρα του στον Δήμο Μεσσήνης (αρχικά) και στη συνέχεια την περιφέρεια να μνημονεύεται έως σήμερα. Το γεγονός μάλιστα πως σήμερα (εκτός απροόπτου) η παρουσίασή του θα γίνει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στο δημαρχείο της Μεσσήνης δείχνει την εμπιστοσύνη που του έχει. 

«Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα μπροστά σε μια νέα εποχή. Μπροστά μας ανοίγονται νέες δυνατότητες και προκλήσεις. Το αναπτυξιακό περιβάλλον που διαμορφώνεται στη χώρα, οι νέες ψηφιακές και τεχνολογικές δυνατότητες, η βελτιωμένη διεθνής θέση της χώρας και οι σημαντικοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης προσφέρουν ένα εντελώς καινούργιο πλαίσιο δυνατοτήτων και ευκαιριών. Και ο στόχος μας είναι με όραμα και σχέδιο, αξιοποιώντας τις νέες αυτές δυνατότητες, να κάνουμε την Πελοπόννησο του 2028 μια ευρωπαϊκή περιφέρεια-πρότυπο σε όλα. Να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και να κινητοποιήσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου προς έναν και μόνο στόχο: Μια Πελοπόννησο που να αξίζει να ζει κανείς και να σχεδιάζει εδώ το μέλλον του» δήλωσε ο ίδιος παρουσιάζοντας τις προτεραιότητές του. Απαντά δε στους επικριτές του λέγοντας: «Είμαι Μεσσήνιος, ζω και δραστηριοποιούμαι στον τόπο μου, γνωρίζω καλά την Περιφέρεια και τα προβλήματα των απλών, κανονικών ανθρώπων που ζουν σε αυτήν». 

Με αγάπη για το νησί 

Ο Σταύρος Αρναουτάκης είχε κερδίσει το 2019 την Περιφέρεια Κρήτης υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να τον στηρίξει μάλλον δεν ξάφνιασε τους γνωρίζοντες. Αλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βγει από το παιχνίδι επιλέγοντας τον Σπύρο Δανέλλη μιας και το αίμα νερό δεν γίνεται και από την Κουμουνδούρου θεωρούν πως ο Αρναουτάκης τούς πρόδωσε στηρίζοντας το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη στις εθνικές εκλογές. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν από το ΠΑΣΟΚ προέρχεται και ο ίδιος; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τον επέλεξε για την πολιτική του ταυτότητα. Η κοινή και ευρεία αποδοχή που έχει στο νησί και το έργο που έχει υλοποιήσει δεν επιτρέπει λάθος συμπεράσματα: ο Σταύρος Αρναουτάκης είναι αποδεδειγμένα επιτυχημένος. 

5625832.jpg

Δεσμευμένη στο έργο 

Δεύτερες σκέψεις για όσους είναι ήδη εκλεγμένοι στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξαν μόνο για τη Ρόδη Κράτσα στην Περιφέρεια Ιωνίων Νήσων. Μάλιστα, συνεργάτες του πρωθυπουργού φέρονται να βολιδοσκόπησαν και κάποια πρόσωπα που θα μπορούσαν να ηγηθούν της προσπάθειας, όμως μια συνάντηση με την περιφερειάρχη ήταν αρκετή ώστε κάθε αμφιβολία να διαλυθεί. «Για την πρόοδο του προγράμματός μας στα Ιόνια Νησιά, την εντυπωσιακή απορρόφηση των πόρων αλλά και για άμεσα αιτήματα προς την κυβέρνηση συζήτησα σήμερα με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, πριν από την αναχώρησή του για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του και τη στήριξή του στις προσπάθειές μας. Συζητήσαμε και για τη μάχη των περιφερειακών εκλογών του Οκτωβρίου. Εξέφρασα στον πρωθυπουργό την απόλυτη δέσμευσή μου για την ολοκλήρωση του έργου μου στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και παραμένω αμετακίνητη στους στόχους μου», ανέφερε η ίδια σε γραπτή της δήλωση τερματίζοντας σενάρια που την ήθελαν να μετακομίζει στις Βρυξέλλες. 

5000675.jpg

Εξαιρετικός συνεργάτης 

Δοκιμασμένος στα δύσκολα ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός αποτελεί εγγύηση για τους στόχους της Νέας Δημοκρατίας στην περιοχή. «Θέλω να συνεργάζομαι με τον Φάνη ως επόμενος πρωθυπουργός αν μας εμπιστευτεί ο λαός», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές κλειδώνοντας την εκ νέου υποψηφιότητα του Φ. Σπανού. «Θέλω να τονίσω ότι το σχέδιο το οποίο θα παρουσιάσουμε σε λίγο είναι αποτέλεσμα μιας εξαιρετικής συνεργασίας που έχουμε με την Περιφέρεια, αλλά και με τους δήμους» διευκρίνισε λίγο πριν παρουσιάσει έργα πολλών εκατομμυρίων στην περιοχή. 

4938136.jpg

Διεκδικεί και υλοποιεί 

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης αποτελεί το χρυσό χαρτί για τη Νέα Δημοκρατία στη Δυτική Ελλάδα. Δεν είναι μόνο ότι ο περιφερειάρχης έχει δρομολογήσει (και υλοποιήσει) έργα που σε άλλες περιπτώσεις θα απαιτούσαν δέκα και πλέον χρόνια σε μόλις μία θητεία, αλλά κυρίως ότι γνωρίζει να διεκδικεί με τρόπο που δεν επιτρέπει στον συνομιλητή του να αρνηθεί. 

5619272.jpg

Στήριξη με κλειστά μάτια 

Από τον περασμένο Ιανουάριο ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι ο περιφερειάρχης είναι ένας στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και αυτός είναι ο Χρήστος Μέτιος. Η ερώτηση του τέθηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 14 Ιανουαρίου στην Αλεξανδρούπολη για το εάν θα στηρίξει εκ νέου την υποψηφιότητα του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές. «Ναι, είναι ορισμένες απαντήσεις που είναι μονοσύλλαβες. Εχω πολύ καλή άποψη και σχέση με τον Χρήστο Μέτιο, πιστεύω ότι έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην Περιφέρεια και θα απολαμβάνει τη στήριξη μας στις επόμενες περιφερειακές εκλογές» είχε πει ο πρωθυπουργός και ο Χρήστος Μέτιος ήταν από εκείνους που πολύ νωρίς μπορούσαν να επικεντρωθούν στο έργο τους. 

4296720.jpg

Στα δύσκολα και στα εύκολα 

Οι σχέσεις του Απόστολου Τζιτζικώστα με τη Νέα Δημοκρατία δεν ήταν πάντα οι καλύτερες. Λέγεται μάλιστα πως ακόμα και στο Μαξίμου είχαν γίνει αποδέκτες παραπόνων για τη στάση που κρατούσε ο περιφερειάρχης. Η πορεία του όμως και το έργο που έχει πετύχει απέκλεισαν κάθε συζήτηση παραπολιτικού χαρακτήρα και ο Απ. Τζιτζικώστας διεκδικεί την ανανέωση της θητείας του. Αλλωστε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει για τον άλλοτε συνυποψήφιό του για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας ότι «έχει βάλει πολλή πλάτη και στα δύσκολα αλλά και στα εύκολα». 

5762677.jpg

Εμπειρία, γνώση και συνέχεια 

Μακρά αυτοδιοικητική εμπειρία, γνώση της πολιτικής σκηνής της χώρας, μιας και έχει θητεύσει και στο ελληνικό Κοινοβούλιο, δράση και παρουσία εκτός των συνόρων αλλά και επιστημονική παρουσία. Ο Κώστας Αγοραστός εκλέγεται περιφερειάρχης Θεσσαλίας από το 2011 και μόνο τυχαίο δεν είναι αυτό. Στα χρόνια αυτά έχει παρουσιάσει έργο σημαντικό. Η εκ νέου υποψηφιότητά του ήταν για πολλούς δεδομένη, χωρίς να συνεκτιμούν και την άριστη προσωπική σχέση που διατηρεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

5708933.jpg

Καινοτόμος και επιτυχημένος 

Βουλευτής Κοζάνης επί 15 χρόνια, εμπλεκόμενος με την τοπική αυτοδιοίκηση από το 2002, καινοτόμος και επιτυχημένος ο ίδιος, δεν προκαλεί εντύπωση πως η Δυτική Μακεδονία δείχνει εμπιστοσύνη στον Γιώργο Κασαπίδη, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του. Ούτε βέβαια και το γεγονός πως ο πρωθυπουργός προτίθεται να μεταβεί στην περιοχή για να στηρίξει την υποψηφιότητά του. 

5522184.jpg

Με ρεκόρ απορροφήσεων 

Η 7η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου 2014-2020, πριν από λίγες μέρες, ξεκίνησε με εισήγηση του προέδρου της, περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, ο οποίος παρουσίασε τα εντυπωσιακά στοιχεία υλοποίησης του προγράμματος, που για τρίτη συνεχή χρονιά φέρνουν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην πρώτη θέση σε απορροφήσεις μεταξύ όλων των περιφερειών της χώρας. Δεν ξαφνιάζει οπότε το γεγονός πως η Νέα Δημοκρατία στηρίζει τον Χατζημάρκου στις προσεχείς εκλογές. Εχοντας στις αποσκευές του την εμπειρία από τη θητεία του ως πρόεδρος στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, ο περιφερειάρχης κινείται με τρόπο που ταιριάζει περισσότερο στην ελεύθερη αγορά παρά σε αυτό που γνωρίζουμε ως αυτοδιοίκηση. Και η επιλογή του απέφερε σημαντικά οφέλη. 

5728136.jpg

Μακριά από τις παθογένειες 

Αυτοδιοικητικό ον ο Αλέξανδρος Καχριμάνης βρίσκεται στο φυσικό του περιβάλλον στην Περιφέρεια Ηπείρου. Νομάρχης και δήμαρχος κατά το παρελθόν, γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα, αλλά κυρίως πώς να κινείται για να αποφεύγει τις παθογένειες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο Αλέξανδρος Καχριμάνης διατηρεί και μια μοναδική πρωτιά: είναι ο τελευταίος νομάρχης λόγω κατάργησης του θεσμού και πρώτος εκλεγμένος περιφερειάρχης. Με επανεκλογή από τον πρώτο γύρο από το 2014. Το 2010 κέρδισε στον δεύτερο γύρο απέναντι στον πανίσχυρο τότε Ευάγγελο Αργύρη του ΠΑΣΟΚ.

5440925.jpg