Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη με τον Κινέζο ομόλογό του Tang Renjian στο Πεκίνο

Ο Έλληνας υπουργός ευχαρίστησε την κινεζική πλευρά για την παρουσία της σε υψηλό επίπεδο στο Συνέδριο «Our Ocean Conference», για την υποστήριξη στην υποψηφιότητα της Ελλάδος για την εκλογή ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και για τη στήριξη που προσφέρει στην προσπάθεια για τον επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα. 

Η κινεζική πλευρά ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την υποστήριξη της, στην πρωτοβουλία «Belt and Road». Ο Κινέζος υπουργός ευχαρίστησε τον Λευτέρη Αυγενάκη για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία Συνεργασίας Κίνας - Χωρών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και για την ελληνική στήριξη στην επανεκλογή του Κινέζου γενικού διευθυντή Qu Dongyu στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων. 

Ο Λευτέρης Αυγενάκης έθεσε μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των χαμηλού επιπέδου εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας - Κίνας στα αγροτικά προϊόντα. Συμφωνήθηκε απευθείας επικοινωνία μεταξύ των δυο υπουργείων, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. 

Η ελληνική αντιπροσωπεία ζήτησε να εφαρμοστεί η «αρχή της περιφερειοποίησης» από την πλευρά της Κίνας (να ισχύει η απαγόρευση εισαγωγών μη επεξεργασμένων και επεξεργασμένων προϊόντων, μετά από κρούσματα ευλογιάς, μόνο για τις περιοχές που εμφανίζεται κρούσμα και όχι για το σύνολο της χώρας), με στόχο την άρση των απαγορεύσεων στα ελληνικά προϊόντα αιγοπροβάτων, δερμάτων αιγοπροβάτων, βοοειδών και χοιρινών, η οποία έγινε δεκτή και συμφωνήθηκε η επιτόπια επίσκεψη κινέζικής αντιπροσωπείας σε παραγωγικές μονάδες της Ελλάδος για τον έλεγχο των ασθενειών και ακριβή ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές. 

Συμφωνήθηκε, ακόμη, η υιοθέτηση σχεδίου δράσης με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ως απόρροια του Μνημονίου Κατανόησης Αγροτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. 

Η ελληνική πλευρά αποδέχτηκε την πρόταση για την φιλοξενία κινηματογραφικού συνεργείου του υπουργείου Γεωργίας της Κίνας με σκοπό την δημιουργία ντοκιμαντέρ για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στην κινεζική αγορά δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση, στο ελαιόλαδο, στο μέλι, στα αλιεύματα, στα τυροκομικά, στα δέρματα, στα κοτόπουλα και στο κρασί. 

Αποφασίστηκε η τακτική ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των δύο χωρών σε τεχνικό και επιστημονικό επίπεδο. 

Από την κινεζική πλευρά δόθηκε μεγάλη σημασία στην παρουσία του Έλληνα υπουργού στο «China-Europe Forum on Beautiful Countryside», που θα πραγματοποιηθεί από 15-17 Ιουλίου στην περιοχή Zhejiang, της Κίνας στο οποίο ο Κινέζος υπουργός Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων απεύθυνε πρόσκληση στον Έλληνα ΥπΑΑΤ να παραστεί. Ο Λευτέρης Αυγενάκης δεσμεύτηκε ότι θα εξεταστεί η ελληνική παρουσία σε υψηλό επίπεδο, ενώ επισήμανε ότι θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο να έχει προχωρήσει το σχέδιο δράσης μεταξύ Ελλάδας και Κίνας καθώς και η υπογραφή των πρωτοκόλλων για την έναρξη εξαγωγών ελληνικών αλιευμάτων στην Κίνα. 

Συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο στη συγκεκριμένη επίσκεψη ο Έλληνας υπουργός να συνοδεύεται από αντιπροσωπεία θεσμικών εκπροσώπων παραγωγικών κλάδων όπως ελαιολάδου, μελιού, αλιευμάτων, τυροκομικών, κρασιού, πτηνών και δερμάτων. 

Η κινέζική πλευρά εξέφρασε διακαώς την επιθυμία της για ενίσχυση της εμπορικής συνεργασίας με τη χώρα μας. Με δεδομένο δε ότι πρόκειται για μια χώρα με πληθυσμό που φθάνει τα 1,4 δισεκατομμύρια πολιτών, είναι εμφανείς οι προοπτικές που διανοίγονται για τα ελληνικά προϊόντα. 

Η επίσημη επίσκεψη του υπουργού συνεχίζεται την Τρίτη με την συνάντηση με τον πρόεδρο της Κινεζικής Ακαδημίας Αγροτικών Επιστημών. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους υπουργούς Εμπορίου και Τελωνείων.