Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, από την Βουλή, αναφέρθηκε στην ΚΑΠ 2023-2027, για την οποία τόνισε πως πετύχαμε το σημαντικό ποσό των 19,3 δισ. ευρώ για τη χώρα, επισημαίνοντας πως ήταν και παραμένει στόχος μας στη νέα αναθεώρηση η αύξηση των κονδυλίων.
Ειδικότερα, σημείωσε πως: «Βασική μας θέση ήταν είναι και παραμένει η αύξηση των ενωσιακών κονδυλίων τόσο για την ΚΑΠ όσο και για το γεωργικό αποθεματικό, καθώς οι κρατικές ενισχύσεις μακροπρόθεσμα δημιουργούν άνισους όρους ανταγωνισμού για τους Ευρωπαίους αγρότες, άρα και για τους Έλληνες αγρότες».
Αυτό τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, σχετικά με την «Αναθεώρηση του Στρατηγικού Σχεδίου στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Ανάπτυξης».
Ώθηση στον πρωτογενή τομέα της χώρας μας
«Στην ΚΑΠ για το διάστημα 2023-2027 προβλέπεται ένα σημαντικό ποσό ύψους 19,3 δισ. ευρώ, -τον Ιούνιο του 2018 το ποσό που αναλογούσε στη χώρα ήταν 18,2 δισ.- το οποίο θα μπορέσει να δώσει την απαιτούμενη ώθηση που χρειάζεται ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης.
Όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, «το στρατηγικό σχέδιο της Ελλάδας για το διάστημα 2023-27 εδράζεται:
-στη βελτίωση και αναπροσαρμογή της νέας ΚΑΠ
-στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στη
- διασφάλιση ενός δίκαιου γεωργικού εισοδήματος στον παραγωγό, προσαρμοσμένο στην κρίση της κλιματικής αλλαγής, βασισμένο σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.
«Η κλιματική κρίση έφερε στην επιφάνεια νέα προβλήματα τα οποία η κυβέρνηση με άμεσες ενέργειες αντιμετώπισε για να βρεθεί ένα βήμα μπροστά. Καταθέσαμε έγκαιρα ένα σχέδιο 19 ολοκληρωμένων προτάσεων, για τις αναγκαίες και δίκαιες αλλαγές που πρέπει να γίνουν, οι οποίες είχαν θετική ανταπόκριση από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πολλές υιοθετήθηκαν στο ψήφισμα της κοινής συνεδρίασης των 9 υπουργών Γεωργίας Μεσογειακών χωρών και έτσι οι ελληνικές θέσεις έγιναν και θέσεις ευρωπαϊκών χωρών» τόνισε ο κ. Αυγενάκης, και συμπλήρωσε:
Μέσα από συνεχείς επίπονες και επίμονες διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις, καταφέραμε μεταξύ άλλων:
- να υπερδιπλασιάσουμε το ποσό που λαμβάνει η χώρα μας. Να θυμίσω ότι το 2023, η χώρα μας έλαβε 15,8 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2024 λαμβάνουμε, και μάλιστα ως προκαταβολή, 40,3 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα δοθεί στους αγρότες μας των παρακάρλιων περιοχών, όπως έχουμε ανακοινώσει.
- Προβλέφθηκε για όλη την προγραμματική περίοδο με αναδρομική εφαρμογή από 1.1.2024, εξαίρεση από τους ελέγχους και τις κυρώσεις της αιρεσιμότητας για τις μικρές εκμεταλλεύσεις κάτω των 10 εκταρίων, δηλαδή 100 στρεμμάτων. Ειδικά για το έτος 2024, σε περίπτωση που έχουν ήδη διεξαχθεί έλεγχοι, αυτοί δεν μπορούν να οδηγήσουν σε κυρώσεις.
-Αποφασίστηκε η υποχρέωση αξιολόγησης και πιθανής τροποποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου, κατόπιν έγκρισης νέας νομοθετικής πράξης υπό την Πράσινη Συμφωνία, να ισχύει μόνο για τα έτη 2024 και το 2025 και μετά καταργείται για τα έτη 2026 και 2027.
-Επαναφορά του κανόνα Ν+3 με την οποία διευκολύνουμε την ολοκλήρωση σημαντικών επενδύσεων που έχουν προβλεφθεί στο Στρατηγικό Σχέδιο και δίνεται ο απαραίτητος χρόνος στους δικαιούχους να ολοκληρώσουν τις επενδύσεις τους χωρίς τον κίνδυνο απώλειας των σχετικών ενωσιακών πόρων.
Αντιμετώπιση προβλημάτων
Ακόμα, ο κ. Αυγενάκης ανέφερε ότι «εξετάζουμε τη δυνατότητα παράτασης του Προσωρινού Πλαισίου Κρατικών Ενισχύσεων και μετά τον Ιούνιο του 2024, με σκοπό την ευελιξία των κρατών μελών στην αντιμετώπιση προβλημάτων σε διάφορους τομείς με εθνική χρηματοδότηση».
Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Αυγενάκης στην γεωργική διπλωματία, επισημαίνοντας ότι «μετά από συνεχείς επαφές πιέσεις και διαβουλεύσεις διαμορφώθηκαν κοινές πολιτικές και πετύχαμε έτσι αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της ΚΑΠ για το 2023-2027, όπως την ειδική ευελιξία και την ενίσχυση των πόρων για τις πληγείσες περιοχές».
«Παράκληση, στα σημεία που συμφωνούμε, να κάνετε ένα βήμα παραπάνω. Κινηθείτε προς τις ευρωομάδες που συμμετέχετε. Στις προτάσεις που συμφωνείτε. Κάντε μια προσπάθεια να στηρίξουμε τις ελληνικές θέσεις, που είναι και εθνικές θέσεις. Βάλτε πλάτη για τους Έλληνες αγρότες. Είχαμε αντιληφθεί πολύ έγκαιρα τα προβλήματα. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών μας βοήθησαν για να αλλάξουμε για πρώτη φορά μια ΚΑΠ εν κινήσει.
Ελπίζω και εύχομαι να πετύχουμε συνεννόηση. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα. Ας αποδείξουμε ότι οι αγρότες μας, μας ενώνουν. Μαζί, ενωμένοι, συντονισμένοι μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα», κατέληξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι αντιδράσεις
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χρήστος Μπουκώρος, χαρακτήρισε την συνεδρίαση ευκαιρία μιας γόνιμης συζήτησης ώστε η χώρα ενωμένη να δώσει τη μάχη της στη βάση μιας ενιαίας εθνικής πολιτικής για την στήριξη των Ελλήνων αγροτών.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, τόνισε μεταξύ άλλων, την ανάγκη «μιας πιο στοχευμένης στήριξης της ελληνικής παραγωγής και κυρίως των μικρών παραγωγών, αλλά και καλύτερη σύνδεση των ενισχύσεων με τα προϊόντα», ενώ επεσήμανε ότι «από τώρα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για την νέα ΚΑΠ, ώστε ενωμένοι να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη για να μην μειωθεί ούτε ένα ευρώ η κοινοτική ενίσχυση προς τη χώρα μας».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, στέκεται κοντά στον αγρότη και τον κτηνοτρόφο με αξιόπιστες, βάσιμες και ρεαλιστικές προτάσεις. Τα οικολογικά σχήματα εύχομαι να πάνε καλά, όμως θέλει προσοχή γιατί εκτός της πολυπλοκότητας τους είναι και δυσνόητα», επεσήμανε ο κ. Κόκκαλης.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, οι βουλευτές Μανώλης Χνάρης και Χριστίνα Σταρακά, υποστήριξαν ότι «οι προτάσεις του κόμματος τους για την Αναθεώρηση του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ, απαντούν στις ανάγκες του αγροτικού κόσμου», ενώ ο Μιχάλης Κατρίνης επεσήμανε ότι «ζητούμενο για τους Έλληνες αγρότες είναι μια δίκαιη ΚΑΠ, χωρίς επιπλέον κόστος».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, υποστήριξε ότι «διαχρονικά ο δρόμος για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής είναι με κριτήριο πάντα την κερδοφορία των βιομηχάνων και όχι των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων», συμπληρώνοντας ότι «κάθε φορά γίνεται ακόμα χειρότερη, για αυτό εμείς την πολεμάμε και την καταψηφίζουμε».
Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Μπούμπας, έδωσε έμφαση στην προστασία του Έλληνα παραγωγού, ενώ τόνισε ότι «πρέπει να δοθεί αγώνας, να γίνει ουσιαστική συζήτηση και διαπραγμάτευση για ενίσχυση του πρωτογενή τομέα στη νέα ΚΑΠ, ώστε η χώρα μας να πετύχει να μην μειωθεί ούτε ένα ευρώ η κοινοτική ενίσχυση στους αγρότες μας».
Ο βουλευτής της ΝΙΚΗΣ, Νικόλαος Βρεττός, υποστήριξε ότι «το εθνικό σχέδιο για τις τροποποιήσεις στη ΚΑΠ πρέπει να έχει στόχο την παραμονή των Έλλήνων αγροτών στις περιοχές τους, αλλά και να παρθούν γενναίες εθνικές αποφάσεις για την ενίσχυση των μικρών αγροτών και του πρωτογενή τομέα».
«Πρέπει να δούμε τελείως εξ αρχής και σε νέα βάση τη νέα ΚΑΠ», ανέφερε ο βουλευτής των «Σπαρτιατών», Γιάννης Κόντης, προτείνοντας την δημιουργία διακομματικής υποεπιτροπής της Βουλής που θα ασχοληθεί με την γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία.
Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με τεράστια καθυστέρηση έρχεται να συζητήσει προσχηματικά για τη νέα ΚΑΠ», ενώ τόνισε την ανάγκη «η Ελλάδα να διεκδικήσει δίκαιη κατανομή των κοινοτικών πόρων και την διασφάλιση του εισοδήματος των αγροτών».
«Πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε, να συνεννοηθούμε και να βρούμε βιώσιμες λύσεις για τους αγρότες μας απέναντι στις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ που έχουν μειωθεί», σημείωσε η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Γεωργία Κεφαλά.
Η Θεοδώρα Τζάκρη υποστήριξε ότι «οι μειωμένες επιδοτήσεις της ΚΑΠ είναι αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης της ΝΔ».
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Κελέτσης, απαντώντας στις επικρίσεις για τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στη χώρα και αφορούν την πολλαπλή διόρθωση, αντέτεινε ότι «δεν είναι οριστική ούτε η απόφαση ούτε το ποσό. Η χώρα μας θα ασκήσει το νόμιμο δικαίωμα της και θα κάνει ένσταση», ενώ επεσήμανε ότι «όλα τα ζητήματα με την στρεμματική διόρθωση και την νόμιμη κατοχή θα λυθούν οριστικά με τον ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου».
«Ζητάμε να είμαστε όλοι μαζί στην προσπάθεια που δίνει η χώρα στην Ευρώπη ώστε να έχουμε ένα θετικό και όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα για τα δίκαια αιτήματα των αγροτών μας. Πρέπει να προστατευτεί η ελληνική παραγωγή και η πράσινη ανάπτυξη. Ενώστε τη φωνή σας μαζί μας, ενεργοποιήστε τις ευρωπαϊκές συμμαχίες σας, όπως κάναμε εμείς με το Λαϊκό Κόμμα», τόνισε από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης.