Στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα για τον Προϋπολογισμό θα γίνουν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το ζήτημα των τραπεζών, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε στο Open ότι οι τράπεζες δεν έχουν ανταποκριθεί πλήρως σε μια σειρά από παρεμβάσεις της κυβέρνησης αλλά έδωσε και πειστικές απαντήσεις στην αντιπολίτευση που έχει σηκώσει το θέμα της φορολόγησης. «Πράγματι οι τράπεζες, σε μια σειρά από παρεμβάσεις της κυβέρνησης έχουν κάνει κάποια βήματα, αλλά όχι όσα θα θέλαμε. Δεν έχουνε ανταποκριθεί όσο θα θέλαμε. Δεν θεωρούμε ούτε τις χρεώσεις λογικές, υπερβολικές τις θεωρούμε και εμείς και η αντιπολίτευση, και τα επιτόκια καταθέσεων δεν είναι τα αναμενόμενα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Εδώ έρχεται λοιπόν ένα κοινό συμπέρασμα. Πάμε λοιπόν στο τι λέει η αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση, λέει, να φορολογήσουμε τις τράπεζες. Έχει σημασία ο κόσμος να καταλαβαίνει τι θέλουμε να κάνουμε και αν αυτό το οποίο προτείνουμε θα λύσει το πρόβλημα ή θα το διογκώσει. Όταν ζητάς από κάποιον δικαίως να μειώσει χρεώσεις δηλαδή να δώσει στον κόσμο ανάσα, όταν του βάζεις φόρο, θα δώσει ανάσα στον κόσμο ή θα πει "α, τώρα μου έβαλες και φόρο, εγώ θα στηλώσω τα πόδια".  Ο στόχος της κυβέρνησης είναι οι τράπεζες να διευκολύνουν τους πολίτες, δηλαδή να μειώσουν τις χρεώσεις περαιτέρω και να δώσουν μία περισσότερη ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» είπε ο Παύλος Μαρινάκης.

«Έχουμε εισαγάγει το σύστημα IRIS, το οποίο είναι δωρεάν για τους ιδιώτες και με πολύ χαμηλές χρεώσεις για τους επαγγελματίες» και υπενθύμισε ότι μετά από αυτό που συνέβη το 2015 ήμασταν μια χώρα που «είχαμε κλειστές τράπεζες. Να θυμίσω ότι εμείς είχαμε capital controls, ουρές έξω από τις τράπεζες, δεν ήμασταν όπως οι άλλες χώρες, τις οποίες επικαλείται η αντιπολίτευση. Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα δεν συνέβη σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, έπρεπε να στηρίξουμε το τραπεζικό σύστημα, γιατί το τραπεζικό σύστημα δεν είναι αόριστο. Είναι και τα λεφτά των ανθρώπων, είναι τα δάνεια των συμπολιτών μας» συμπλήρωσε. 

«Περισσότερες φοροαπαλλαγές το 2026 και το 2027» 

Για την έκθεση του ΟΟΣΑ και τα κομμάτια που αναφέρονται στις φοροαπαλλαγές ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «είναι μια επιβεβαίωση της λογικής, αλλά και της ανάγκης των μεταρρυθμίσεων. Δηλαδή, να βλέπουμε και τις δύο πλευρές. Ουσιαστικά είδαμε ότι δεν είμαστε τρελοί, όταν λέμε κάποια πράγματα σε μια δύσκολη πραγματικότητα για τον κόσμο. Για να μην παρεξηγηθώ, ακόμα ο κόσμος περνάει δύσκολα και πρέπει να κάνουμε περισσότερα, αλλά ο ΟΟΣΑ είπε, επίσης, "ναι συνεχίστε να κάνετε μεγάλες μεταρρυθμίσεις"». 

Σχετικά με το αν θα υπάρξουν αλλαγές στις φοροαπαλλαγές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι «έχει σημασία αυτό, γιατί ούτε αξίζει, ούτε πρέπει, ούτε μπορούμε να πανηγυρίζουμε με αυτά τα οποία κάνουμε, αλλά ούτε και να μηδενίζουμε και να λέμε ότι η Ελλάδα είναι η χειρότερη χώρα, ως προς την πολιτική που εφαρμόζει για την τσέπη των πολιτών. Στις φοροαπαλλαγές, αυτό που μπορώ να σας πω εγώ, δηλαδή στις μειώσεις φόρων, είναι ότι ο καθένας μπορεί να βγαίνει και να λέει ό,τι θέλει αρκεί να το κοστολογεί. Υπάρχει, όμως, και μία λέξη που λέγεται αξιοπιστία. Εμείς μπορούμε να μιλάμε στον κόσμο και να μας πιστέψει ότι και το 2026 και το 2027, γιατί το 2025 νομοθετήθηκαν 12 φοροαπαλλαγές, θα δούμε περισσότερες φοροαπαλλαγές και πρώτα ο Θεός θα έχουμε περισσότερες». Και πρόσθεσε: «Θα έχουμε παραπάνω φοροαπαλλαγές και το 2026 και το 2727. Έχουμε το πρόγραμμά μας, μακάρι να καταφέρουμε και περισσότερο. Εγώ αυτό που υπόσχομαι, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, θα δούμε το λιγότερο, τουλάχιστον, αυτά που λέει το πρόγραμμά μας. Ίσως και περισσότερα».