Την παροχή οικονομικής στήριξης στους πυροσβέστες, η οποία θα είναι αντίστοιχη με αυτή που έλαβαν οι υγειονομικοί την περίοδο της πανδημίας, σχεδιάζει η κυβέρνηση. Αυτό επισήμανε σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης

«Κάθε καλοκαίρι και ειδικά το δυσκολότερο καλοκαίρι το οποίο έχουμε περάσει με βάση τα επίσημα δεδομένα κλιματολογικών συνθηκών και ταυτόχρονων προκλήσεων πυρκαγιών, έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο συμμετοχής σε αυτή την υπεράνθρωπη προσπάθεια. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει σε πολλές άλλες τέτοιες περιπτώσεις ότι δεν θα τους αφήσει έτσι, αλλά τώρα δεν μπορώ να σας πω τι ακριβώς θα γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση» είπε ο Παύλος Μαρινάκης για τους άνδρες και τις γυναίκες της Πυροσβεστικής, και στη συνέχεια πρόσθεσε: 

«Θα σας πω όμως, ότι, όπως συνέβη χρόνο με το χρόνο από το 2019 μέχρι και σήμερα και θα συνεχίζει να συμβαίνει επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, και οι Πυροσβέστες -όπως έγινε με τους υγειονομικούς στην πανδημία που έδωσαν τη μάχη στην πρώτη γραμμή- θα στηρίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και όχι μόνο με έκτακτες στηρίξεις αλλά με μόνιμες αυξήσεις, όπως συμβαίνει και με το τελευταίο οικονομικό νομοσχέδιο για τους δημοσίους υπαλλήλους με το ενιαίο μισθολόγιο και με τις έμμεσες αυξήσεις του εισοδήματος για όλους τους Έλληνες πολίτες. Το δεύτερο σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι θα είναι όλο και περισσότεροι, γιατί, όσο περισσότεροι είναι οι άνθρωποι οι οποίοι υπηρετούν σ' αυτή τη διαδικασία (εποχικοί πυροσβέστες, σώματα ασφαλείας, ένοπλες δυνάμεις, οι διπλάσιοι εθελοντές πυροσβέστες) τόσο με κάποιο τρόπο επιμερίζεται αυτή η τεράστια ευθύνη. Υπήρξαν μέρες που τα εν εξελίξει μέτωπα ήταν 220. Υπήρχαν εβδομάδες που τα μέτωπα ήταν πάνω από 500».

Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ακόμη πως δέχεται την οποιαδήποτε κριτική και είναι δεδομένο ότι σε επίπεδο εκτάσεων ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά. «Βέβαια δεν έχει γίνει ακόμα η πλήρης αποτύπωση των καμένων εκτάσεων, αλλά σίγουρα είναι μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά. Να σας πω κάτι, το είπε χθες και ο πρωθυπουργός. Επειδή εμείς έχουμε μία πολιτική που στον πυρήνα της βρίσκεται η προστασία της ανθρώπινης ζωής, στη συνέχεια των περιουσιών και στη συνέχεια των καμένων εκτάσεων, ας αναρωτηθεί κάποιος και ειδικά η αντιπολίτευση που μιλάει για τη χειρότερη χρονιά στην ιστορία της πολιτικής προστασίας και των αντιπυρικών περιόδων, πώς θα χαρακτήριζε κάποιος το 2018; Όπου εκεί είχαμε λίγο πάνω από 100.000 καμένα στρέμματα, άρα σε επίπεδο εκτάσεων ήταν σίγουρα μια καλύτερη χρονιά, αλλά νομίζω θυμόμαστε όλοι τι έγινε σε επίπεδο απώλειας ανθρώπινων ζωών. Εγώ δεν κάνω συμψηφισμούς και συγκρίσεις».

Αποφάσεις μετά από εισγήσεις των ειδικών 

Ο Παύλος Μαρινάκης μίλησε για τις κινήσεις της κυβέρνησης στον τομέα της πρόληψης και την αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπρηστές και εξήγησε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ελήφθησαν κατόπιν διαβουλεύσεων και εισηγήσεων από τους ειδικούς. «Δεν είναι ότι ήρθαμε από το πουθενά μετά από τέσσερα χρόνια να ανακοινώσουμε κάποια μέτρα. Και το προσωπικό το αυξάνουμε χρόνο με τον χρόνο και τα μέσα, τα εναέρια και τα επίγεια τα αυξάνουμε χρόνο με τον χρόνο και χρήματα δίνονται και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στον καθαρισμό, αυτά είναι επιπλέον μέτρα, τα οποία βασίζονται κυρίως στις εμπειρίες της φετινής χρονιάς που ήταν η δυσκολότερη χρονιά και βέβαια με βάση και τα πρώτα στοιχεία των εκτάσεων, αυτό καθίσταται ακόμα πιο αναγκαίο. Είναι δεδομένο, λοιπόν, ότι όλες αυτές οι επιμέρους κινήσεις θα αφορούν προσλήψεις, θα αφορούν drones. Είναι κινήσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν πολύ πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, με ένα χρονοδιάγραμμα πολύ αυστηρό και σε επίπεδο προετοιμασίας αλλά και σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής».

Δεν θα επιτρέψουμε αυτόκλητους «σερίφηδες» 

Για την περίπτωση του Έβρου, ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι αυτό που μπορούμε να περιμένουμε είναι με άμεσα αντανακλαστικά των Αρχών, εφαρμογή του νόμου. «Είτε έχουμε μια περίπτωση τέτοια, είτε έχουμε μια οποιαδήποτε άλλη παράνομη πράξη, με βάση αυτά τα οποία προβλέπονται, οι Αρχές οφείλουν να επέμβουν και επεμβαίνουν. Είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει η παραμικρή διάθεση της Πολιτείας να κάνει τα στραβά μάτια. Το έχει αποδείξει στην πράξη. Δεν χρειαζόμαστε, ούτε θα επιτρέψουμε με βάση τα όσα ορίζει ο νόμος αυτόκλητους "σερίφηδες". Υπάρχουν οι Αρχές, οι οποίες κάνουν πάρα πολύ καλά τη δουλειά τους, σε ένα περιβάλλον αυξημένων προκλήσεων και αναγκών. Κάθε μέρα υπάρχουν υποθέσεις δεκάδων αποπειρών παράνομης εισόδου στη χώρα μας. Υπάρχουν και μέρες που οι συλλήψεις αυτές ξεπερνούν τις εκατό. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο, και χερσαίο και δια θαλάσσης, καταπολέμησης -όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται- των δικτύων των παράνομων διακινητών. Στη συνέχεια η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της. Αυτό σημαίνει το να είσαι μια συντεταγμένη Πολιτεία και δεν θα κάνουμε, προφανώς, καμία έκπτωση σε όλο αυτό. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να μην κάνει την οποιαδήποτε έκπτωση».

Εξήγησε επιπλέον ότι «το δεύτερο μέτωπο στον Έβρο το οποίο προκάλεσε το πολύ μεγάλο πρόβλημα και στη συνέχεια, μέσα σε πάρα πολύ λίγη ώρα, έκαψε όσες εκτάσεις δεν είχαν καεί μέσα σε ολόκληρες μέρες τις προηγούμενες χρονιές, που δείχνει και την ένταση και τον ορισμό αυτού που λέμε "megafire", που κι εμείς τα τελευταία χρόνια, αλλά και όλος ο υπόλοιπος κόσμος αρχίζουμε και μαθαίνουμε αυτές τις έννοιες, φαίνεται ότι με βάση τα στοιχεία, την περιοχή που ξεκίνησε, υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις ότι προέρχεται από ανθρώπινο χέρι. Αυτά είναι τα δεδομένα. Κι ο πρωθυπουργός κιόλας οφείλει να παρουσιάζει στους πολίτες, αλλά, προφανώς, και στο Κοινοβούλιο και στους υπόλοιπους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων τα πραγματικά δεδομένα».