Την επισήμανση ότι δεν διαφωνεί κανείς ότι η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο ζήτημα και πως, όπως έχει επισημάνει και ο Γιάννης Στουρνάρας, κατά 80% είναι εισαγόμενη, έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερώτηση -κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών- με αφορμή δημοσίευμα στην «Καθημερινή» για σχετική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Όπως ανέφερε η σχετική μελέτη είναι βασισμένη σε στοιχεία του 2009-2011 και γίνεται προσαρμογή στο σήμερα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ακρίβεια με πολιτικές οι οποίες αποδίδουν καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια.

Σε ερώτηση για δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο με προεδρικό διάταγμα έρχεται νέο κατασκοπευτικό λογισμικό, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε πως τα δημοσιεύματα αυτά παραποιούν την πραγματικότητα και πως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σχέδιο αγοράς. «Δεν ξέρουμε όλη αυτή η διαρροή από πού έγινε, ήταν αλλοιωμένη με εντυπώσεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα», συμπλήρωσε.

Σχετικά με την κ. Φουντεδάκη και τη στάση των βουλευτών της ΝΔ, ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία επιστημονική στοχοποίηση ή αμφισβήτηση της κατάρτισής της. «Υπήρξαν κάποιες επιφυλάξεις βουλευτών της ΝΔ και, όπως έχει συμβεί πολλές φορές, ο πρωθυπουργός άκουσε αυτές τις επιφυλάξεις. Επειδή είναι σημαντική η γνώμη των βουλευτών μας, η απόφαση ήταν να αναβληθεί η συνεδρίαση και να επανέλθει η κυβερνητική πλειοψηφία με νέα πρόταση. Οι επιφυλάξεις των βουλευτών σχετίζονται με το ζήτημα της συμμετοχής που ήταν σε καθαρά νομικό επίπεδο. Αποφασίστηκε να γίνουν σεβαστές», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το ηλεκτρικό ρεύμα και αν χρησιμοποιεί εργαλεία της Αριστεράς, ο Παύλος Μαρινάκης υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στη διάταξη για τη φορολόγηση των διυλιστηρίων ψήφισε «παρών». «Η κυβέρνηση αυτή έχει μειώσει συνολικά τους φόρους. Εδώ μιλάμε για έκτακτο μηχανισμό με συγκεκριμένα κριτήρια στη λογική των υπερκερδών. Όλα αυτά τα εργαλεία προβλέπονται στο πλαίσιο μιας συνειδητής οικονομικής πολιτικής που δεν έχει στον πυρήνα της την υπερφορολόγηση», τόνισε σημειώνοντας πως η παρέμβαση της κυβέρνησης είναι δίκαιη και στοχευμένη και πως κάθε φορά που θα προκύπτει ανάγκη, είναι δεδομένη η επέμβαση της κυβέρνησης.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα κάνει κάτι για τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ο κ. Μαρινάκης απάντησε πως όπου μπορεί να γίνει παρέμβαση η κυβέρνηση την κάνει και παρακολουθεί αυτό το φαινόμενο.

Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας για τον Νίκο Δένδια και να απαντήσει αν υπάρχει κοινή θέση της κυβέρνησης και συμφωνία με την 'Αγκυρα, ο κ. Μαρινάκης απάντησε πως δεν υπάρχει καμία συμφωνία και καμία διαφορετική θέση του κ. Δένδια. «Η ιστορία δεν θα ξαναγραφτεί. Έχει γραφεί. Στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή, η ιστορία γράφτηκε με αίμα, πόνο, νεκρούς, πρόσφυγες και αγνοούμενους. Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ελληνική θέση, την κυπριακή θέση, την κοινή μας θέση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος με την Τουρκία και χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό τόπο και να λύσουμε τη μοναδική μας διαφορά που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. 'Αλλο το ένα, άλλο το άλλο», πρόσθεσε.

Όσο για τη ρητορική που αναμένεται να χρησιμοποιήσει ο Ταγίπ Ερντογάν μεθαύριος τα κατεχόμενα και τι θα πει ο πρωθυπουργός, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα εκφράσει την ελληνική, την κυπριακή θέση και από και πέρα θα κάνει μια παρουσίαση όσων συνέβησαν αυτές τις τραγικές ημέρες και όσα πρέπει να γίνουν στο εξής. «Δεν έχει αξία να μιλάμε με όρους προβλέψεων τι μπορεί να πει ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα, η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός δεν έχει την παραμικρή διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τις διαχρονικές μας διεκδικήσεις. Ο διάλογος δεν σημαίνει ότι είμαστε αφελείς, δεν σημαίνει συμφωνία και σύγκλιση. Είναι μια διαδικασία τν οποία επιδιώκουμε να συντηρήσουμε και η οποία έχει δώσει σημαντικά οφέλη. Αυτό σημαίνει υπεύθυνος πατριωτισμός», πρόσθεσε. Κληθείς να σχολιάσει την καταδίκη του κ. Μενέντες απάντησε «σε καμία περίπτωση», επισημαίνοντας πως «αφορά τη δικαιοσύνη».

Σε ερώτηση γιατί ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον Σκάι διαχώρισε τους κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά, ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε αυτό που είναι η πραγματικότητα και πως είναι υποτιμητικό για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς να τους εμφανίζουμε ως δίδυμο.

Για τον Λευτέρη Αυγενάκη και αν αλλάζει κάτι μετά την απόφαση του υπαλλήλου του αεροδρομίου να αποσύρει την μήνυση, απάντησε πως δεν αλλάζει απολύτως τίποτα και πως αυτή η εξέλιξη αφορά το δικαστικό σκέλος αυτής της υπόθεσης.

Σε ό,τι αφορά ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ότι το υπουργείο Υγείας δεν έχει πάρει ειδικά μέτρα για τις νησιωτικές, άγονες, περιοχές, αρχικά ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως είναι σημαντική η κίνηση του ΠΙΣ να δοθεί έξτρα ποσό στους γιατρούς. Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως έχουν γίνει πολλές ενέργειες και θα γίνουν περισσότερες από το υπουργείο Υγείας και υπογράμμισε πως οι γιατροί αυτή τη στιγμή βάζουν πλάτη.