Για το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ και τι μπορεί να σημάνει αυτό για την Ελλάδα μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωποςΠαύλος Μαρινάκης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρώην υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τονίζοντας ότι η ισορροπημένη εξωτερική πολιτική του πρωθυπουργού έχει χτίσει ισχυρούς δεσμούς για την Ελλάδα.
Ο Παύλος Μαρινάκης είπε στον ΣΚΑΪ 100,3 ότι κανείς δεν ξέρει ποιος θα είναι ο ρόλος του Μάικ Πομπέο στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και σημείωσε: «Πολύ μεγάλη σημασία έχει όχι μόνο η συνάντηση με τον Πομπέο αλλά και με ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές στην Κρήτη. Ο πρωθυπουργός έχει καταφέρει σε πέντε χρόνια με μια ισορροπημένη εξωτερική πολιτική, με ουσία, με προτάσεις, με πρωταγωνιστικό ρόλο και για το Ταμείο Ανάκαμψης και για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τώρα για την ενέργεια και έχει χτίσει ισχυρούς δεσμούς της Ελλάδας. Υπάρχουν ισχυροί δεσμοί του επανεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ» σημείωσε.
«Για την Ελλάδα δεν είναι ένα κακό αποτέλεσμα επειδή έχει έναν πρωθυπουργό που κατάφερε μέσα σε πέντε χρόνια από χώρα επαίτη, μια χώρα "μαύρο πρόβατο", να την κάνει μία χώρα που για τα δεδομένα της αρχίζει και πρωταγωνιστεί. Και έχει πολύ ισχυρές σχέσεις με τις ΗΠΑ και με τα δύο κόμματα. Ούτως ή άλλως και τα δύο κόμματα τον προσκάλεσαν να μιλήσει και τα δύο κόμματα τον χειροκρότησαν στο Κογκρέσο» πρόσθεσε ο Παύλος Μαρινάκης.
Στο ερώτημα αν η woke ατζέντα επηρρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ, ο Παύλος Μαρινάκης διευκρίνισε ότι αυτή η διάσταση δεν μπορεί να μην αναγνωριστεί και πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο λάθος είναι να κουνά κάποιος το δάχτυλο στους ψηφοφόρους για τις επιλογές τους. «Αυτό το οποίο νομίζω ότι έγινε τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως, και θεωρώ και στην Ελλάδα αλλά λιγότερο, είναι ότι πήγαμε από το ένα άκρο στο άλλο. Είχαμε βρεθεί αρχικά σε ένα άκρο που ήταν τραγικό, να στοχοποιούνται συνάνθρωποί μας επειδή έχουν ένα συγκεκριμένο σεξουαλικό προσανατολισμό ή σε άλλες περιπτώσεις επειδή έχουν παραπάνω κιλά ή μπορεί να κατάγονται από μια άλλη χώρα. Αυτό προφανώς ήταν η απόλυτη παράνοια και ό,τι πιο απάνθρωπο υπάρχει. Έχουμε φτάσει όμως πολλές φορές να πηγαίνουμε στο άλλο άκρο μιας επιβολής, η οποία κουράζει, εκνευρίζει, θυμώνει τον κόσμο, να θέλει κάποιος να προσδιοριστεί ως …ποτήρι, ως ντοσιέ. Δεν είναι πρόβλημα κάποιος να θέλει κάτι για τον εαυτό του. Πρόβλημα είναι να προσπαθεί να το επιβάλλει» τόνισε.
«Ζητήματα κόκκινων γραμμών δεν πρόκειται να τεθούν σε συζήτηση με την Τουρκία»
Ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είναι ακόμη ένα επεισόδιο, των πολλών που θέλουμε να έχουμε, σε μία παρατεταμένη περίοδο διαλόγου με την Τουρκία. Πρόσθεσε πως πέραν της θετικής ατζέντας, θα συζητηθούν οι προϋποθέσεις για να δούμε αν μπορούμε να συζητήσουμε τη μία και μοναδική διαφορά μας με την Τουρκία, που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
«Οι προϋποθέσεις είναι δύο. Η μία είναι να συμφωνήσουμε σε κάτι το οποίο εμείς δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε, ότι η διαφορά είναι μία και μοναδική, όπως είπα και πριν ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, γιατί αλλιώς δεν μπορείς να πας στο επόμενο βήμα, γιατί χρειάζεται συνυποσχετικό κι εμείς δεν πρόκειται να βάλουμε κάποιο άλλο θέμα και το δεύτερο είναι ο τρόπος που θα γίνει αυτή η επίλυση, που για εμάς είναι ένας και μοναδικός, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου» τόνισε.
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων της χώρας, υπηρετεί την εθνική γραμμή, δεν συζητά οτιδήποτε άλλο, πέραν της μίας και μοναδικής διαφοράς, που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Ζητήματα κυριαρχίας, ζητήματα κόκκινων γραμμών, όλα όσα κατά καιρούς έχουν ακουστεί από την Τουρκία, δεν πρόκειται να τεθούν καν σε συζήτηση», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως όσοι μιλούν για υποτιθέμενη προδοσία και ενδοτικότητα επειδή συζητάμε χωρίς να υποχωρούμε, «προσπαθούν να το παίξουν, όπως πολύ σωστά επεσήμανε ο πρωθυπουργός, τζάμπα πατριώτες».