Αντιμέτωπος με βαρύτατα αδικήματα είναι, πλέον, ο ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου» πατέρας Αντώνιος καθώς μετά από πολύμηνη εισαγγελική έρευνα ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη, μεταξύ άλλων, για το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση.

Η κακουργηματική δίωξη, για την οποία θα κληθεί ο ιερέας σε απολογία από τον αρμόδιο ανακριτή, αφορά στις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ενός 19χρονου πρώην τροφίμου της «Κιβωτού του Κόσμου» και ενός 15χρονου που εξακολουθεί να φιλοξενείται στη δομή και φέρεται να αφορά την περίοδο από το Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2022.

Επιπλέον, ο πατήρ Αντώνιος και οι επτά πρώην υπάλληλοι κατά περίπτωση αντιμετωπίζουν κατηγορίες, όπως:

βαριά σωματική βλάβη ανηλίκων κατά συρροή,
επικίνδυνη σωματική βλάβη ανηλίκων κατά συρροή,
απλή σωματική βλάβη κατά συρροή,
απειλή σε βάρος ανηλίκων κατά συρροή,
έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο κατά συρροή,
ηθική αυτουργία σε όλες τις παραπάνω πράξεις (αφορά τον πατέρα Αντώνιο) και
συνέργεια σε απλή σωματική βλάβη κατά συρροή (αφορά έναν παιδαγωγό σε δομή της επαρχίας).
Το σκέλος της δικογραφίας που αφορά την κακουργηματική κατηγορία της κατάχρησης ανηλίκων διαβιβάστηκε σε τακτικό ανακριτή, ενώπιον του οποίου αναμένεται προσεχώς να κληθεί σε απολογία ο πατήρ Αντώνιος.

Το έτερο σκέλος της δικογραφίας που αφορά τις κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος έχει διαχωριστεί υπό τον κίνδυνο παραγραφής και αναμένεται να προσδιοριστεί σύντομα η δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

Η «σκυτάλη» της υπόθεσης, σε ό,τι αφορά την κακουργηματική πράξη της σεξουαλικής κακοποίησης, περνά στα χέρια του ανακριτή ο οποίος θα καλέσει σε απολογία τον πατέρα Αντώνιο που έχει, ήδη, δώσει το στίγμα της υπερασπιστικής του γραμμής στο υπόμνημα των εξηγήσεων του. Στις εξηγήσεις του ο κατηγορούμενος, πλέον, ιερέας δίνει τη δική του εκδοχή για την υπόθεση κάνοντας λόγο για «ανύπαρκτη ποινική υπόθεση που επιχειρείται να στηριχθεί σε κραυγαλέες αναλήθειες, φήμες, διαδόσεις, ψευδή και κατασκευασμένα δημοσιεύματα, με τη σύμπραξη καλοθελητών, που εποφθαλμιούν το έργο της “Κιβωτού”». Μάλιστα, ο ιερέας φέρεται να αφήνει αιχμές για σκοπιμότητες χαρακτηρίζοντας ψευδείς τις δύο καταγγελίες εις βάρος του.

«Λόγω προφανών σκοπιμοτήτων, ύστερα από 25 χρόνια ευδόκιμης λειτουργίας, υποβλήθηκαν δύο καταγγελίες σε βάρος της διοίκησης της “Κιβωτού”, που άκριτα υιοθετήθηκαν από ορισμένες μόνον Αρχές, φορείς και Μέσα. Δύο καταγγελίες προκλητικά και αυταπόδεικτα ψευδείς και αυτοαναιρούμενες. Μάλιστα, η επόμενη “αντέγραφε” τις αοριστολογίες και τα αβάσιμα περιστατικά της προηγούμενης», ανέφερε χαρακτηριστικά.