Ξαφνικά, στο πολιτικό προσκήνιο εμφανίστηκε ένα μπαράζ κατηγοριών κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού από τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τη Γάζα με κατηγορίες που ξεπερνούν τα όρια της όποιας πολιτικής κριτικής με ακραίους χαρακτηρισμούς.
Μία ημέρα μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση με θέμα «Ενίσχυση της Θαλάσσιας Ασφάλειας μέσω Διεθνούς Συνεργασίας για την Παγκόσμια Σταθερότητα» στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα εξαπέλυσαν επιθέσεις υποστηρίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση δεν παίρνει θέση.
Το γεγονός όμως ότι αυτή η κριτική ξεκίνησε μετά την παρουσία του πρωθυπουργού στον ΟΗΕ, όπου η Ελλάδα προήδρευσε σε μια συνεδρίαση ειδικού ενδιαφέροντος αλλά παγκόσμιου, προκαλεί ερωτήματα.
Και αυτό διότι στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ τέθηκαν και το θέμα της κατάστασης στη Γάζα και η ανθρωπιστική κρίση που είναι σε εξέλιξη, ενώ με πρωτοβουλία της Ελλάδας, ως προεδρεύουσας στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον μήνα Μάιο, συζητείται σήμερα στη Νέα Υόρκη το ζήτημα της προστασίας των αμάχων.
Θέμα που, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αποτέλεσε προτεραιότητα της θητείας της Ελλάδας, ενώ στη συνεδρίαση θα προεδρεύσει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Από την αρχή η ελληνική κυβέρνηση έχει προτάξει το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός το θέτει με κάθε ευκαιρία και σε κάθε συνάντηση.
Ειδικά στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας, η κυβέρνηση έχει στηρίξει κάθε σχετική προσπάθεια και κάθε σχέδιο που καταρτίστηκε από την πρώτη στιγμή. Ακόμη και το σχέδιο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας, που έφερε την ονομασία «Αμάλθεια».
Οπότε, προς τι αυτή η κριτική; Μήπως είναι λάθος η υπενθύμιση ότι το Ισραήλ δέχθηκε μια άδικη επίθεση; Μήπως υπάρχει κάτι άλλο που ενοχλεί από τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης που τοποθετείται με σαφήνεια; Ή μήπως ενοχλούν οι διεθνείς παρεμβάσεις και η κινητικότητα που εμφανίζει η χώρα;
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο».