Με ρητορική υψηλής έντασης και φρασεολογία καταγγελίας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τη στάση της στο Μεσανατολικό, αγνοώντας τις διπλωματικές ισορροπίες και τις ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την Γάζα.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας υιοθέτησε ακραίο λόγο, κάνοντας λόγο για «εγκληματική στάση» της κυβέρνησης απέναντι στην κρίση στη Γάζα. Η τοποθέτησή της ξεχώρισε όχι για τις προτάσεις της, αλλά για την ένταση και την απόλυτη άρνηση κάθε πτυχής της ελληνικής διπλωματικής στρατηγικής.

Με υπερβολικές διατυπώσεις και ελάχιστη αναφορά στις διεθνείς ευθύνες ή στο ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, η κ. Κωνσταντοπούλου επιχείρησε να εργαλειοποιήσει πολιτικά ένα βαθιά σύνθετο ζήτημα.

Υψηλοί τόνοι

Σε υψηλούς τόνους και με σφοδρές αιχμές κατά της κυβερνητικής στάσης στο ζήτημα της κρίσης στη Μέση Ανατολή τοποθετήθηκε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Η κ. Κωνσταντοπούλου, παρεμβαίνοντας με ιδιαίτερη ένταση, χαρακτήρισε «εγκληματική» τη στάση της κυβέρνησης και κατήγγειλε ότι «υπάρχει στοχοποίηση παιδιών με πυροβολισμούς στο κεφάλι».

Η τοποθέτησή της ήρθε σε συνέχεια της κριτικής που εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την απόφαση της Ελλάδας να μη συνυπογράψει κοινή δήλωση ευρωπαϊκών χωρών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά του Ισραήλ.

«Η κυβέρνηση εγκληματεί. Δεν είναι ώρα για συνθήματα και υπεκφυγές», δήλωσε χαρακτηριστικά, επιχειρώντας να θέσει ηθικό και πολιτικό δίλημμα γύρω από τη στάση της χώρας απέναντι στις εξελίξεις στην περιοχή της Γάζας.

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών Τάσου Χατζηβασιλείου υπερασπίστηκε τη στάση της Ελλάδας, τονίζοντας ότι στόχος είναι η χώρα να λειτουργήσει ως έντιμος συνομιλητής και γέφυρα συνεννόησης σε ένα τόσο ευαίσθητο διεθνές ζήτημα. «Η Ελλάδα έχει ως ύψιστη προτεραιότητα να βρεθεί λύση, ένας πιθανός συμβιβασμός. Πολύ σωστά ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε.

Η τοποθέτηση της κυβέρνησης

Ο κ. Χατζηβασιλείου ξεκαθάρισε πως η ελληνική στάση προκρίνει την άμεση κατάπαυση του πυρός, την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την ανάγκη για επανεκκίνηση διαλόγου, με ορίζοντα τη λύση δύο κρατών στα όρια του 1967. Τόνισε επίσης πως το δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ δεν μπορεί να παραβιάζει τις αρχές του ανθρωπιστικού δικαίου.

Επιπλέον, ο Γιάννης Οικονόμου από τη Νέα Δημοκρατία υπενθύμισε ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή έχει ταχθεί υπέρ της εκεχειρίας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις τραγικές συνθήκες που βιώνουν οι άμαχοι, επισημαίνοντας ότι «το αυτονόητο δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα δεν δικαιολογεί τους μαζικούς βομβαρδισμούς και την ανθρωπιστική κρίση».

Η τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ωστόσο, ξεχώρισε για την ένταση και τον σκληρό της τόνο, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής αντιπαράθεσης που εντείνεται γύρω από την εξωτερική πολιτική της χώρας σε ένα μείζον γεωπολιτικό ζήτημα. Με λόγο που άγγιξε τα όρια του καταγγελτικού, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας επιδίωξε να αποδώσει στη στάση της κυβέρνησης χαρακτηριστικά «συνενόχου» στη διεθνή σκηνή, αφήνοντας πίσω κάθε έννοια διπλωματικής ισορροπίας.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις αρχές της ειρήνης, του διεθνούς δικαίου και της ανθρωπιστικής προστασίας, με τη διπλωματία να συνεχίζει να λειτουργεί ως το βασικό της εργαλείο απέναντι σε μία πολυεπίπεδη και εξαιρετικά σύνθετη κρίση.